Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Tuesday, 19 July 2011

adakah itu namanya 'KELUARGA'





salam semua..('',)


just untuk meluahkan di sini..maklumla niela tempat ain dapat meluahkan rasa sedih, gembira pe semua di sini...untuk kali nie ain nak kongsi story pasal keluarga ain sendiri....ermm tetibe ase sedih sebab mengenangkan nasib ain yg de family cmni... =((

ok...untuk pertama kalinya ain bersyukur ke hadrat-NYA sebab memberi ain sebuah keluarga yang cukup...iaitu ain ade ayah,emak,adik perempuan & 2 orang abang..yg mana tahu cerita ain dalam family nie tahula ye yang tak tahu wat2 tahu je sudahh =)

ok...dalam keluarga, ain rapat dengan ayah atau lebih mesra ain panggil dengan panggilan 'abah'..pada ain abah seorang yang sangat2 baek..semuanya abah bole buat..serba serbi sampaila ain penah harapkan yang ain akan dapat bakal suami macam abah..hehehe..

well, selain dari abah...ain rapat dengan abang sulung ain yang ain panggil dengan panggilan 'along'...along da berusia hampir 35 tahun..dari kecik lagi ain rasa ain memang rapat dengan along..ain ingat lagi bile along kemalangan jatuh moto ke apa ain yang paling panik menangis tak ingat dunia padahal along cuma cedera tangan je bebalut..punya la ain tido dekat sebelah katil along semata2 nak jaga along..hehe

kasih sayang ain pada along hanya ALLAH je tahu..ain sayang sampaikan kalau along balik keje, ain tunggu die balik..ain makan sama2 dengan die..tengok tv same2... entahla..semua dengan alongla sampai bile along da kawin kami rapat rapat cam tu jela..dan ain sambung kasih sayang ain pada anak along 'izz hfiy'...oo ye hubungan ain dengan kak ipar ain isteri along so far alhamudulillah baek seperti adik dan kakak je =)

yang seterusnya, ain nak kongsi...


ain rasa dalam family tu tu jela antara yang ain rapat di mana ain bole kongsi kisah suke duka ain...kalau ain balik lambat abah la selalu kol tanya kat mana..abah yang paling2 suka ambik berat pasal ain...ain tahu abah sayangkan ain...ain pun sayangkan abah... kadang2 ain cakap kat diri ain, yang ain kene bersedia kalau jadi apa2 pada abah =(

ok..emak..ain panggil dengan panggilan 'mummy'..mummy seorang mak yang cukup pandai masak..dulu zaman abah keje mcam2 makanan pelbagai jenis lauk mak selalu masak..ari2 tukar masakan..tapi skg sejak abah da pencen, mak masak asyik2 tu..asyik2 tu sampai stu tahap die cakap' aku xpandai masak' tu jela aku masak..kadang2 ain kesian abah 'abah yg akan masak tuk kitorg' dan selalunya abah masaklaa ain rasa puas makan hehhe sebab ain pun jemu kalau ari2 tu je..mak ain seorang yang bengis..mulut die kalau da cakap men lepass je..die nye perasaan je die tahu..org len terasa ke abah terasa ke ain ke spe2 la semua die xkisah...ain bukan nak ckp ain kurang ajar tapi itula mak ain =(

mana2 orang yang kenal mak ain semua tahu..kalau cakap die je nak menang kalau nak mara spe2 la ain ke abah ke..mara jela..depan2 orang ramai..kadang2 ain sedih mak sanggup tengking2 abah depan2 sape2 je..ain bukan tak sayang mak, tapi sejujurnya ain memang sayangkan abah lebih dari mak... =( mintak maaf ain memang dari kecik kurang dengan mummy..mak ain sememangnya lebih sayangkan nana (adik ain)...ape2 hal nana yg betul dan diela anak perempuan kesayangan dan diela prefect...

selain dari mak kt umah tu ain de sorang lagi abang yang ain panggil dengan panggilan 'angah'.. abang ain yang nie ain memang tak leh dekat dengan die..rasanya ain cuba untuk rapat dengan die tapi tak sampai 10min dengan ain mean lepak ke borak ke makan ke..mesti de je tak kene.. angah die lelaki tapi jiwa perempuan..entah ain nak cakap pun susah...die kepala angin..semua benda die je betul...kalau cakap memang die je betul dan mulut die lebih suci dari mulutt longkang..kalau nak maki, nak carut semua bole bagi kat die...ain tak terkecuali...yang paling ain benci, bile kuar dengan die...die suke tengking2 mara2 semua benda die betul..contoh dalam supermarket die leh jerit2 dengan ain 'cpatla kaw nak apae?? die jerit2 macam ain nie baru 4 tahun..tula die angah..

penah dulu ain menangis merayu pada abah, mintak tolong untuk bgtahu angah yang ain taknak ikut die kuar..ain merayu pada abah 'tolong abah ain taknak ikut angah kuar'...kadang2 angah suke banding2 dan ayat die mcm nie 'ala kaw tu kalau aku ajak taknak jee memanjang kalau along tu kaw tengah tido pun kaw bangun kuar dengan die'..mcam tula angah..untuk pengetahuan, kalau ain kuar dengan along ain rasa bahagia sangat sebab along tak mcam die.. tak tengking2 ain tanya elok2..tak cam angah die memang berkelakuan mcam tu...tak mustahil ain cakap hanya rasa kasih sayang ain sikit je pada die...

last sekali, adik perempuan ain yang hanya setahun muda dari ain..ain lebih senang panggil die dengan 'nana...die seorang perempuan yang tak reti nak hormat ain kakak die..since dari ain sekolah lagi..die mcam tu...kalau tak caya bole tanya kawan2 ain semua tahu perangai die...die memang mulut pun sama kuang ajar..dan penah sekali ain berdoa lepas solat ain cakap 'kenapa tuhan bagi ain adik macam die'..sedangkan ain nak adik yang hormat ain as her sister...tapi ain tahu ain de adik ramai cuma ain tak diberi peluang untuk itu...

nana seorang pembengis..jujur ain cakap takde seri di wajah die..yang die tahu die suka bile mana2 lelaki kt luar tu usha badan die..die..konon2 die paling hot...die berangan diva..semua benda die nak branded...die tak reti faham istilah 'mak abah tak keje'..penah satu hari die mengamuk dan cakap dengan mak abah yang 'apasal nana nak belajar kat lim kok wing tak leh'.. apasal ain belajar kat unisel bole..mse tu ain ase macam nak lempang jee diee..

dulu zaman sek ain adala manusia yang lemah...yela asalkan ain gaduh dengan nana ain nangis..asalkan ain gaduh mengadu abah..nanti die cakap' haa keje kaw ngadduu je'...dan kalau ain ngadu da sah2 abah menangkan ain kalau ain betul...tapi kalau salah abah memang maralakan..anyway, mummy adalah pembekap terbesar nana..apa2 yang nana buat salah ke betul ke mak la akan tak mara...maklumla anak diee..kan...

penah dulu sekali zaman ain muda2 ain kuar rumah tak kai tudung walhal selalunya ain pakai tudung then mak mara die cakap pegi masuk pakai tudung tapi si nana..pakai baju nampak buah betik lurah dendam die mak tak mara pun..ain sedih bab aurat mak tak pernah titik berat abah selalu jugak cakap pakaila tudung na tengok cam ain..tu...kaw tu da besar panjang..die jawab tunggu die da kawin anak sorang..tapi pada ain kot dapat anak sorang kot mati sebelum kawin kaw nak mak abah tangguh dosa kaw ke..?




itula keluarga ain skg..yang along dengan perangai serba serbi tak berduit...entahla selalu kelentong ain..dengan cam2 alasan yang membolehkan ain ulurkan die walaupun hanya rm5 ringgit ke rm 10 ringgit ke..itula along ain...

kalau angah dengan berangin die..serba serbi tak kene..die je betul..die nye cakap, kelakuan semua orang takut..kalau nak mencarut ke..memaki ke bagila kat die mesti dapat skor A.. yg paling ain benci kuar dengan die..kalau de 10 orang pilihan untuk ain nak kuar dengan sape ain pastikan angah yang ke 10..atau tak senarai langsung...

nana..die adik..adik sekadar nama je..tapi anggap ain sebagai musuh..agaknya tak pernah anggap kakak..anggap kawan..sebab die bole kalau nak mengamuk, nak maki..semua bole je dekat ain.. pernah sekali die cakap mse bulan pose zaman kanak2 yg ain nie anak a''kt sial!! mcam tu ke adik?? sampai arini dan insya'ALLAH ari tua ain takkan lupa..kalau ari raya time hari bermaafan tu pun sama..die akan mintak maaf pada ain tapi bile semua2 tanya 'nana da minta maaf kat ain ke? barula die terhengeh2 cakap 'cptla duduk aku nak mintak maaf kang ko cakap aku xmintak maaf kat kaw'..de ke cakap cmtu??

dan setiap kali die mintak maaf kat ain semasa hari raya je setiap kali tula 'mulut ain tak pernah kata ain maafkan '..sebab memang ain TAKKAN maafkan ape yang die buat die cakap yang buat ain menangis tersinggung..takkan...sebab semua tu ain tak bole lupa sampai hari nie...

untuk perkembangan terbaru nie dari bulan 11 tahun lepas ade satu kisah antara ain dengan die sejak dari tu ain tak bercakap dengan die sampai arini...lantakla orang nak cakap ain nie ape pun lantakla..ain tak kisah da...dulu ain ingat lagi zaman ain takde lesen lagi die da de..bila ain nak minta tlong die..die cakap 'xabis2 menyusahkan orang pegila ambik lesen tu'..die suke mengecik- negcikkan ain...bile ain kene tangguh belajar lesen dan kene repeat balik die selalu cakap balik haa bukan ssh pun nak dapat lesen tu pun kee repeat kee..entahla...semua benda tak pernah menyenangkan ain pun kalau dengan die..sama la dengan angah pun...

bile ain dengan die jadi camni..mak tak pulak nak berleter dengan nana tapi dengan ain sampai mak panggil masuk bilik mak dan die cakap 'mak bg kaw 2 pilihan. 1 kaw tak nak berbaik dengan nana tak yah bercakap sampai bile2 dengan die 2 kalau nak berbaik, berbaikla sampai bile2..ain terkejut dengan sikap mak yg cakap cmtu..walhal anak die yg punya cakap entah ape2..tula mak sentiasa menangkan nana dan ain percaya mak tak cakap camtu pada nana pun dengan ain je...

akhir kata, bukan tujuan ain tulis kat sini nak bukak pekung di dada keluarga ain sendiri..tapi ain sedih, ain kecewa..ain nak simpan certa nie buat tatapan generasi ain nanti..biar die tahu ain nie mcam mn..lagipun ade cerita ain nak kongsi yg berlaku hari ahad lepas mengenai family ain jugak...jadi tunggu akann menyusul yek.. =( daa

No comments:

Post a Comment

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~