Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Wednesday, 23 March 2011

~Bila da keje sakan~ camnila jadi~


salam semua...('',)

ermm...asenye dalame ain tak tulis coretkan kat sini..ishk2..bz betul cik ain nie kan skg..hehe asenye bolehla nak dikatakan bz...yela..mcam2 benda nak kene buat skg...tpi apa yang penting ain bersyukur skg ain keje da happy sgt...tak macam dulu kadang-kadang ok, kadang-kadang tension dengan kerenah dan kerenah guru-guru kat sna...

so far skg nie mak cik ain merangkap boss ain cukup bek, cukup memahami..dan alhamdulillah kerja ain skg sgt-sgt senang dan alhamdulillah semuanya dipermudahkan... ('',) wahh betul2 happy ain skg yek..heheehe =) skg nie ain tak tension da, takde spe or dengan spe pun kalau nak mengata, mengumpat hahahaha...statement kau tak leh blah ain..hehe

byk beza dulu dengan skg...yela dulu kerja dengan perempuan2 yang berumur dan mcm2 kerenah dan kekampuangan laa dan agak alims...' ...skg nie ain jauh berubah sikit..dan ain ase skg niela ain jadi diri ain...dulu ain mcm hipokrit je skg ain da kembali jadi diri ain.. alhamdulillah...=)

tapi ada kebaikan juge keje dulu dan ada keburukan juge...tp alhamdulillah skg nie much much better... ('',) ok, yang paling best ain masuk keje paling lmbt kul 10..hehehe balik lambat kul 5ptg..cne? kalau makcik ain de keje die bagi ain balik awal...kalau kat tempat len ade?? =)

banyak cerita nak kongsi...aritu ain outstation g JOHOR..utm skudai..wahh sonok taw tengok u org len..hehehe =) apa2 pun akan di cerita dalam entry seterusnya k...



niela area tempat keje ain~ cantik?
ambik masa 30 minit dari keramat~
kalau jem dalam sejam..~ ('',)

daaa~

Wednesday, 9 March 2011

~SRP? apa tu exam PMR dulu ke? hehe



~salam kembali lagi...~

biasala macam biasala si ain nie kalau da mula update blog nie macam2 nak story ler tu.. hehehe...ok apa-apa pun nak kongsila dengan korang...sure nye la korang de baca story yang hot dalam 2,3 ari sejak nie...story pe tu kan?

nak citer la nie...kalau tak silap pada 8 Mac 2011 yang lepas, PM kite iaitu Dato' Seri Najib Tun Razak telah membuat Pelancaran mengenai 'Skim Rumah Pertamaku'..? korang de baca tak? mesti ada yang tahu kan...skim nie memang da di bagitahu masa pembentangan Bajet 2011 dulu...wahhh cik ain sampai bajet 2011 pun ambik tahu jugak..hehehe syabas..syabas ('',)
(ala ain ambik tahu isu yang kene mengena dan penting2 jeee) hehehehe ('',)

ok..nak story sikit..Skim nie mensasarkan pada golongan muda-muda seperti kite-kite nie..ialah yang masih baru bekerja...antara syarat kelayakan untuk buat permohonan niekan meh ain listkan kotla korang nak tahu hehehe :

  1. mestila warganegara Malaysia (of coursela kan) ok da layak ('',)
  2. pembeli rumah pertama (ia bakal beli tak pernah ada rumah sendiri lagi) ('',)
  3. berumur kurang dari 35 tahun (baru 22 hehe) ('',)
  4. gaji tidak lebih RM 3,000 sebulan ( dalam RM 1++++) ('',)
  5. sah dalam jawatan dengan majikan yang sama tidak kurang 6 bulan (belum lagi baru 4 bulan) alaaa.. ;(
*semua da layak satu je sangkut* adoi takpe..tunggu lagi 2 bulan yek cik ain* hehe


ok..kalau dari segi keperluan pembelian rumah pulak just nak kongsi info la :

  • Harta kediaman terletak di Malaysia
  • Nilai minimum hartanah (rumah) RM 100,000.00
  • Nilai Maksimum Hartanah (rumah) RM 220,000.00
  • Di huni oleh pemilik (Mestila akan ain duduknya da beli nanti) ('',)
Macam mana? korang? Pada pendapat ainla...untuk ainla kan..ain akan cuba tanya mengenai hal nie di mana-mana bank yang berkaitanla..just nak dapatkan info..kalau de rezeki ain nak try la kan..kot dapat('',)..skg nie pun ain minat kerja pulak..dulu sibuk nak try apply sana sini untuk sambung degree...tapi kalau keadaan da mcam nie lebih kepada keperluan seharian asenya ain akan lebih pada kerjaya yang skg nie kot ('',)

nanti kalau dapat wat loan untuk skim tu, ada kereta lagi..banyak gak da nak kene bayar sana sini lagi...jadi pelahan-lahan la kot..tengok keadaan...tapi ape-ape pun masa ain terdengar berita mengenai Skim nie kat Berita TV3 ase tak saba nak tahu lebih lanjut mengenai hal nie...yela kot mana tahu de rezekikan...syukur sangat dan berterima kasih pada PM kite sebab adakan Skim nie...yela setidak-tidaknya takyahla nak tunggu umo ain da 35 tahun ke atas baru nak merasa ada umah sendirikan...

kurang-kurang kalau da mula apply loan skg nie kurang-kurang da leh mula bayar sikit-sikit..bile da umo 35 tahun tinggal sikit je lagi nak abiskan..yela time tu da berkeluarga ke ('',) sikit sebanyak partner tolong sama-sama..da duduk sendiri..tak payah isau-isau sal umah kan ('',) jadi pada ainla banyak kebaikannye juge adanya SKIM yang PM kite lancarkan nie.. ('',)

walaupun dalam Fb PM kite ada yang bagi komen negatif mengenai Skim nie tapi pada ain tu bergantung pada cara kite laksanakannye..kalau PM kite tak buat Skim macam nie ada ke kite sebagai golongan muda yang berkerjaya merasa untuk mencuba apply loan Skim tu?? ada? sekurang-kurangnya ada gak kite pilihan untuk mencuba atau tidak..tapi kalau takde SKIM macam nie ada ke kite pilihan?? da sah-sah kene tunggu umo 35 thn kan?? tol x??

apa-apa pun Thanks PM kite yang mengguna pakai laungan 'Rakyat di dahulukan' okla korang cubala tengok website srp(Skim Rumah Pertamaku) tu untuk dapatkan info lebih lanjut ('',)

~..semua maklumat ada kat situ..~




(terima kasih kepada PM sebab telah mendekatkan AIN dengan Impian untuk ain memiliki rumah sendiri satu hari nanti) ('',)


* Gambar hiasan *
(manalah tahu kot de rezeki nak memilikinya kan) kan) +)

~oklaaa daaaa~

~Memang kawan baik...tapi...~



salam semua ('',)

dalame asenye tinggalkan blog nie...maklumla skg nie sibuk bekerja..biasala kan... malam2 da penat terus rehat2...mlm nie ase nak menaip bukan apa..hati nie terasa sikitla...entahla...orang kata ada kawan baik tu seronok...yela boleh kongsi mcm2.. semuanyala...yela semua2 cakap da nama pun bestfriends mestila die tahu semua busyuk2 mcam pasal kite kan? ye tak?

tapi entah kenapa malam nie ati nie tergerak nak kol die..sje tanya kaba..yela..nak die kol.. susahla sikit...tapi takpela ain faham pun..ermm..cuma sebelum tergerak nak kol die tadi ain terima SMS dari kakak yang sama keje tadika dengan ain dulu..die nak bertunang 10 April nie..jadi kebetulan sahabat ain tu pun kenal juge akak tu...

jadi, hati nie da tak saba2 nak kol die...kire nak booking tarikh la kalau die free..nak g sama2 ke sebab die tu kalau last minit or seminggu sebelum nak kuar bagitahu die jawapan die susah nak kata 'BOLEH' selalunya tak boleh je...nak wat mcam manakan...('',)

jadi ase seronok nak booking tu, tu yg kol die..borak2 sikit tanya pasal keje semua...pasal die ada qiam aritu pasal die kursus la pe semua..bile tetibe ada member sorang yg keje sme bgtahu diorg dapat bonus terusla teringat nak tanya sahabat tu...yela kata kawan lama, kawan rapat kurang2 die mesti kongsinye..tak terpikir langsung yang die taknak bagitahu...

tapi tulakan tak sangka die cakap takpela..takyah tahula..takdela sampai rm1000 la pela...cam perli ke apa? tapi cara taknak bagitahu die..ain pelikla..ain bukan nak gelak ke apa ke..ain cuma tanya..tak salah pun kalau bagitahu..nak malu apa pun, kata kawan baik..ase mcam lainla dengan die..betul ke die kawan baik ain?? sejak zaman sek? kenapa die cam lain je skg? ermm...

last2 akhir panggilan tu, ain kate okla takpe ain taknak tanya dan tak pela kalau taknak bagitahu..dan ain cakap ok bye... :( agak terkilan dengan sikap die..takpela..pasni kite wat hal sendiri dan mcam biasa jela..nampaknya..dan ain ase ain taknak harap la die akan pegi sekali dengan ain..sebab takut selalu2nya die akan kate tak nye... ;(



best friends Pictures, Images and Photos

~orang kate ada bestfriend tu best~
ain? best ke? ase da lain je..~

niela kan zaman bile da besar2, die jadi lainla..
kalau kecik2 dulu jugak yang sonok ('',)

...*HAPPY ALWAYS* daaa ('',)*...