Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Sunday, 11 November 2012

~Kiniku Kembali~







Punyala lama ain tak taip..YA ALLAH...dari sebelum puasa, da abis puasa, da raya AidilFitri sampai da bis raya Korban pun ain tak menaip lagi..ishk2... punyaa bzz?? bzz ler sangat..hihi

tapi takpela ada ke yang sudi baca?? biasala perangai ain, kejap timbul kejap tenggelam..kalau ikutkan memangla nak sangat menaip nie..nak cerita kat sini..tapi kekadang ada je benda menghalang....cmne nak buat kan?

skarang hidup ain da makin berubah..banyak berbeza da... yela dulu duduk dengan keluarga..sekarang mummy abah pun da jauh tinggal ain...hidup pun sendiri serba sendiri...apa-apa nak kene beli sendiri, hasil duit sendiri... kalau dulu nak je mintak abah mak..sekarang lain...

macam mana pun ain bersyukur sebab bila berpisah dengan mak abah, banyak yang ain belajar...hidup berdikari nie susah kalau yang tak biasa...tapi bile ain ingatkan semula...dari ain sekolah, duduk asrama, masuk PLKN, masuk U, semua tula yang banyak membantu...ain skrang..syukur sangat....

sekarang ain keja...tak tentu hujung minggu pun kadang-kadang ain kerja..tapi ain seronok, ain happy mcam nie..dari hujung minggu ain buang masa...tambah lagi ain da keje..keje & belajar separuh masa...belajar hujung minggu...seronok sebab bertambah kawan-kawan tapi sedih sebab ain belajar da nak abiss..=((
 



 Tu yang bz mengalahkan PM..hihi..banyak benda nak citer...banyak benda nak luahkan..tapi kadang-kadang mood da sampai nak taip, tapi time tula mengantukla, laptop buat halla..masa tula mcam-macam hal..hihi jadi hilang mood...spoil habis..tula tak jadi taip..hihihi...

Doakan ain semoga suksess dalam kehidupan yang penuh onar dan duri nie.. tambah lagi hidup single nie...semuaanya di tangan sendiri....kepada kawan-kawan jumpa di entry lain ye...('',)
 


*peace*

Thursday, 26 July 2012

HaMpiR...hAmPiR ('',)





Setiap pagi kalau ain nak pergi mana-mana selalunya pergi kerjala kan..ain mesti, mesti mesti akan dengar radio..channel apa kadang-kadang tukar-tukar ikut mood..yela kadang-kadang tengah JEM tu masa tu pulak siaran radio tu asyik bebel2 je..tak pun banyak betul iklan smpai satu tahap nak muntah da dengar iklan tu.. tula ain tukar siaran radio lain...kadang-kadang ain dengar ERA.FM..kadang-kadang HOT.FM..kadang-kadang SURIA.FM..kadang-kadang macam2 la..Tapi yang fav mestila ERA.FM..

sebab apa era? sebab ain suka dengar keletah RAY, HANIF DAN JOHAN...=) dulu peminat setia bilA RAY, HANIF dengan Pak Nil tapi sekarang takpela da tukar..janji happening hihi..suka dengar keletahan dan kelincahan diorg...buat ain senyum sorang-sorang dalam kereta..buat ain mara sorang-sorang, buat ain gelak sorang-sorang, cakap sorang-sorang semuala pagi tu dalam kereta hihihi... (sampai da tak kisah orang kiri kanan nak cakap ape) hihi...

Pagi nie, mcam biasala ain dengar Slot PAGI@ERA.dengan mereka tiga orang tu..kelakar sangat time soalan yang ditujukan kepada pendengar iaitu 'TERLEPAS SAHUR'...suke dengar topik tu.sebab macam-macam orang cerita kisah diorg...termasukla Ain..ade pengalaman tu..sebab KEJADIAN PAGI TADI...hihihihi.. =) tapi ain belum terlepas lagi masih sempatt hihihi...


 ok ain dengar pagi tadi salah seorang pendengar bercerita kata,..
  1. saya nie, bangun da cukup awal...da..kol mak...kol kakak semua...pastu bile time saya nak bukak mulut makan nasi suapan pertama tetibe dengar azan subuh....adoi~~~~~
     2. Saya nie da beria-ia masak...sibuk masak untuk lauk sahur sekali da siap terdengar azan... ha???

     3. Saya bangun gi basuh semua..basuh muka gosok gigi..semuala kt dapur tu..sekali nak  makan? alamak da azan?? time nie ain gelak jugakla bile si Johan cakap lepas nie 'jangan
lupa basuh kereta pulak..hihihihi ('',)
 
Tu antara yang ain ingatla..lebih-lebih kurang citer diorg..kesian sebab tak sempat sahur kan...bukan apa 'orang islam kalau bersahur tu sunat kan..lagipun yang membezakan puasa orang Islam dengan orang bukan Islam adalah sahurnya'..('',) betul kan?



Bila ain dengar tentang topik tu, tetibe ain gelak sorang diri sebab terkena batang hidung sendiri hihihi memang nasib jela pagi tadi..nak citer la nie kan...elok2 ain da kunci jam tidur ain tu kul 4.45 pagi memang da bunyi da ain g tutup...tutup jela bangun tak hihihih..selain dari jam tido ain kunci jam kt tv jugak..ain set kt tv pastu ain gi kuatkan volume sampi 30 ke atas..hihi mcam biasa kul 4.45 bunyi jugak..terus ain g perlahankan volume jeee...tv tak tutup tapi bangun pun tak jugakkk hahahaha...

Sampaila satu masa entah mcam mana ain terdengar 'miskol' miskol laa tapi miskol nie punyala lamaaa.. memang hp ain, ain volume kan kuatt...senang hihi..sejak-sejak musim berpuasa niekan..hihi kalau x, silent jee time tido tu..hihi..sekali bile ain terdengar bunyi miskol tu, ain pun terus bangun..dan kataaaaa alamamakkkkkkkkkkk SAHURRRRRR....tengok-tengok jam da 5.30pagi..ishk2...

rasa-rasa sempat tak ain sahur pagi tadi??? pastu ain tak tengok sape miskol dalam masa kurang 10min ain terus ke dapur g panaskan lauk2 yang ada...pastu terus bismillahirahmanirrohim & niat puasa & doa makan teruss makn...hihi...siap sempat makan pisang lagi UU...hihi then da bis makan semua minum semua barula dengar azan subuhhh....huishh alhamdulillahh...sykurr sempatt.. ('',)

selalunye sebelum tido, ain suke tengok time Imsak kul bape...jadi malam semalam ain tengok kul 5.40 pagi jadi tula bile ain tersedar 5.30 pagi tu kelam-kibut ain buat semua perkara dalam masa 10min untuk kejarkan 5.40 tu...nasib bekla ain bukan makan banyak mana pun sahur sempat buat semuaa...=) pas da dengar azan, da settle segala urusan barula ain tengok hp siapa yang miskol..rupanya mummyyyy ku yang disayangiii... hihihi...macam tahu2 je anak diee tak bangun lagiii hihihih...

tak putus-putus ain ucapkan tq my dear mummy sebab kejutkan Ainn hihi..ain xtahulla apasal ain tak sedarkan diri walhal tido awal kot semalam..hihi...apa-apa pun ain akan jadikan kejadian nie satu kenangan terindah dan Insya'ALLAH ain cuba taknak miss..sebab kalau arini HAMPIRRR TERLEPAS, ain tak nak TERLEPASSSS pulak lepas nieee....AMINN ('',)
*SEBAB AIN MESTI NAK SAHUR, TAK LEH KALAU TAK SAHUR*

 *JADI*

  (PERINGATAN BUAT DIRI AIN DAN KAWAN-KAWAN JUGA) ('',)
 sekian, kejadian yang tak di sangka-sangka...ain..ain..ain..macam-macam ('',)

tata kawan-kawan =)

Wednesday, 25 July 2012

*MisS BaDLy*



Hati Ain cuma nak berkongsiii....RINDUU KAT DIE NIE =((


 

Dala comey...comot pulak...dala kiut..manja pulakk....
ok..ok..mak teh Izz niee rinduuu da niee....
bila nak balikkk sini wahaiii kesayangan mak tehh =((





rindu time nie...seronok sangat tengok Izz pun seronok =))

*RINDU..RINDU..RINDU*



~Bulan Ramadhan~ ^.^




Sejak kita sedang dalam Bulan Ramadhan nie...masuk kerja pun da kene awal..biasala bak kata bos 'masuk awal pulang awal.'...tu untuk dalam bulan puasa jela bole guna konsep tu, kalau time bukan bulan puasa pukul berapa pun masuk office pukul 5 gak paling lambat bole balik..('',)

Tahun nie, ada tahun pertama kot lebih kurang ain berpuasa hampir 5ari waktu kerja sendiri..mana buka puasa sorang, sahur sorang...pergi terawih pun sorang-sorang...kalau tak pun ain terawih je sendiri kt rumah sendiri...tu pun sebab mummy risau ain sorang-sorang bahaya katanya maklumla kawasan tempat baru...

Teringat dulu tahun2 lepas, selepas ain habis belajar, ain puasa kat rumah dengan mak abah.. paling tidak pun kalau time berbuka mak abah mesti ada semeja untuk berbuka...tak pernah pun sorang kalau time sahur pun, kalau mak tak sahur paling tidak ain bersahur dengan abah...ain selalunya tak pernah tak sahur..sebab pada ain sahur tu penting...dari zaman teknik lagi, ain duk asrama, mesti nak bersahur..kalau ain tak turun dewan makan untuk bersahur..setidak-tidaknya ain akan buat milo & makan roti @ biskut dalam dorm...

Ain rindu kwan-kawan teknik ain..sebab kalau time berbuka kalau masing-masing baru balik dari rumah masing-masing terutama ari ahad, time berbuka la paling best..macam2 makanan..da mcam pesta makanan da...org dorm sebelah bagi sikit tukar-tukar...seronokla..memang seronok...pastu kitorg turun ramai-ramai g surau untuk solat maghrib & terawih bersama-sama..time sahur kitorg bangun dan pergi sama-sama ke dewan makan pastu sama-sama g solat subuh kat surau dan dengar tazkirah subuh...
*memang betul-betul rindu zaman sekolah*

zaman ain belajar kat U pun sama..dalam rumah ain, ain la paling lambat untuk sahur..pukul 5pagi..kawan- kawan lain semua ada yang tghmalam, ada yang pukul 3pagi tapi sebab ain da biasa dididik dekat rumah & teknik sahur pukul 5..time tula jugak ain akan sahur...dan kawan-kawan serumah baik2 diorg akan temankan ain makan untuk sahur...teman kan taw? terharu kadang-kadang ain cakap xpela ain sendiri OK je..tapi diorg cakap takpe semntra nak tggu subuh, kitorg temankan ain sekali =)

kalau time berbuka kat U, pun best..pas je abis kelas terus gi bazar jalan kaki beramai-ramai tak kirala perempuan ke laki ke..kitorg jalan sama-sama..nanti kalau de spe yang beli macam-macam ade jela org akan tolong pegangkan =)...memang seronokla..pastu buka puasa, memangla ramai-ramai da kate kawan serumah 6org...pastu nanti rumah sebelah pun geng jugak diorg pun dtg sama buka dengan kami serumah tak ke meriah dalam rumah tu? =)

pas da kenyang, nanti adala salah seorang kawan ain bersuara. ''da maghrib nieee'' pas solat kt bilik, kitorg terus g beramai-ramai ke surau terawh & isya sama..masa ain terawih time kat U, perempuan hanya untuk perempuan sahaja sebab surau dalam kawasan hostel perempuan.. pastu imam mesti akan bergilir-gilir(antara penghuni hostel)..ade tazkirah subuh juga pastu..sebab tula ain tak pernah rasa rindu zaman sek dengan zaman U sebab kalau time puasa sama je jalan ceritanya...

TAPI~~



sejak ain abis sek & U..ada satu tahun tu, ain kene praktikal dekat sekolah rendah 2 bulan..mse tu ain mula je praktikal adalah dalam bulan puasa yang pertama..tapi ain pratikal dekat kawasan rumah sekolah ain sendiri dlu =) jadinya puasa, sahur semua dengan mak abah laa hihi...cume suasana kat teknik & kampus da xdela...mcam sahur, hanya dengan mak abah..kalau buka puasa mak abah juga & adik beradik..tapi memang bestla da kate dengan keluarga kan...balik je keje, balik sek tghri, pastu pas zohor tolong mak wat kuih raya pulak..jadi masa tu abis dengan tu.. =)

Bile da pindah rumah..dan untuk tahun nie adalah tahun pertama..semuanya berbeza..mak abah da pindah seremban yang tinggal dekat rumah baru ain dengan nana..tapi memang xdela rasa seronok mana..die dari dlu bukannye serasi dengan ain..ain wat hal ain jela..disebabkan ain da biasa die ada ke x..jadi semua ain je...tula ain sedihnya..buka puasa sorang-sorang orang lain dengan keluarga..sahur kul 5pagi juga tapi sendiri =( apa nak buat kan...kadang-kadang mak kol ain, cakap arini mak buka dengan abah..sunyi rasa..tak seronok mak tak selera makan =( ain cakap ain pun...takpela mak nanti lama-lama mak biasa dengan keadaan nie..dan ain pun sama...

Dulu, kalau time duk rumah lama nak g bazaa depan umh je..takyah bawak kereta parking semua..jalan kaki je melintas..tak pun bole ajak kawan-kawan pegi...siap arini pegi baza kt sini, sok kat situ..sana sinila pgi.. kalau pegi dengan abah lagila melangkah nth ke mana-mana tapi sebab dengan kawan-kawan terbatas sikit.. kadang-kadng ain balik keje, kalau abah da pegi dlu ain pgi gak sndiri baza tapi kalau nak kawan ain ajak maid mak hihi..teman...kadang-kadang pgi dengan abang2 ain..(along takpun angah)...TAPI sekrg kat rumah baru, nak g bazaa pun sorang-sorang..haishh nasib nasb.

dalam bulan puasa nie, ain tetiap minggu kalau takde apa balik rumah seremban buka & sahur serta terawih dengan mak abah..ain tak kisah kalau adik-beradik xsahur, buka sesama tapi pada ain smntra mak abah masih ada ain nak semua sama-sama dengn mereka..time kat seremban jela dapat g baza dengan abah sebab naek moto abah kadang-kadang abah bawak ain, kadang-kadang ain pgi dengan angah nek moto..=) tapi rindu rumah lama..seronok lg kt rumah lama =(

*SEMOGA AIN HADAPI SEMUA NIE DENGAN TENANG*
DA TAKDIR AIN DAPAT DUK SITU SAMPAI SINI,...AIN REDHA
DAN AIN AKAN BELAJAR MENERIMANYA...

       bile cakap, dengan kawan-kawan pasal sunyi sorang-sorang buat semua perkara ada yang cakap 'kahwin la ain'...hahah ade kee...mcam belum layak jee.. =) dan bila mak kata kt ain da duk sendiri nie mak tengok da pandai da masak, mak doakan cpt2la anak mak nie temu jodoh takla mak risau duk sana buat semua sndiri..
~adoi mummy nie sampai ke situ lak die~ 

apa-apa pun kawan-kawan SELAMAT BERPUASA YE...semoga amalan kite diterima oleh-NYA ('',)


Monday, 16 July 2012

*Kembali Merinduuu*


tak sangka pejam celik pejam celik da nak dua bulan lebih tinggalkan dunia blogger nie.. banyak cerita nak kongsi, tapi nampaknya asyik tangguh tanguuh jee ain..nie...kesian pada yang sudi membaca kotla kalau ade.. dalame nak citer nak kongsi tapi tula line internet nie kadang-kadang ok..kadang-kadang semput.. 

Nie ain update pun dekat Umah Seremban lajula sikit...tapi kalau ain kat Ukay Perdana, sejak da makin ramai penghuni tinggal kt situ, da mcam siput sedut da line internet ain nie..haishh tula dulu kemain puji puji sangat Ain dengan P1 ain tu sekalii hambikkk...dushh jadila cam nie..('',)







korang apa kaba,sihat? eyh mcam ade je membacanya kan..ermm Ain? mcam mana? ain mcam dalam gambar kat atas tula makin, cubby dan makin gemukk haha..nak kata happy tak happy mana, nak kate berduka lara takla sangat...

sekarang nie, pejam celik pejam celik da hampir 3 bulan ain hidup sendiri dekat Ukay Perdana tu.. so far alhamdulillah okla..cume biasala dari segi pengurusan kewangan kene usaha lagi..maklumla semua sendri.. da takde spe2 support kan...kenela..usaha lebih lagi...

tapi sejak menjak nie..family ain di landa masalah...tapi bukan problem ainla..Problem abang long ain.. masalah tu biarlah rahsia keluarga kami...walaupun pada hakikatnye ia sedikit sebanyak membebankan hati ain tapi nak buat mcam mana tempias mesti kene ain jgk..

dalam banyak perkara ade satu yang betul2 buat ain terkilan...ain tolong niat baek..ain temankan je..tapi kenapa die nak anggp benda laen..ain taknak org cakap, adik beradik ain takde budi bahasa langsung tak jaga hati org len..cukupla 'die' da jahat di pandangan mata org tu janganla kasi tempiasnye pada ain...

bila jadi masalah diorg, tak pasal2 duk umah UKAY yang jadi mangsa ain dan adik ain..kitorg lak kene hadapi semua tu...yang banyak mengeluarkan duit kewangan dalam rumah tu ain..takkanla ain nak support diee sampai bile?? eloww..kaw yang sepatutnya perbetulkan diri dulu..kene ada sikap tanggungjawab nie tak semua nak suappp..sampai bile?? umo da lanjut kott...

ee..geramla...memang ain sakit hati..sakit dengan sikap die...dari dulu tak berubah perangai ain sebagai adik selalu doakan die..tolong die susah senang sebab nana,angah da taknak tolong takkan ain nak tengok..tapi baru2 nie bile die mara, nak herdik2 ain..memang ain da putus asa,...ain da tawar hati nak tolong lagi...
 
WARKAH BUAT DIE (ALONG KU)

semoga ALLAH S.W.T. lapangkan dada along untuk berubah,
tolongla..tolong bersikap matang,
tolong jadi seorang anak/suami/abang long yang bertanggungjawab,
tolong jangan sia-siakan hidup org lain,
kalau da rasa diri tu hidup sia-sia kesiankan kami,
tolong faham sikit keadaan adik-adik along,
tolonngg..tolong..tolong jangan buat mak abah susah hati...

ain da tak sanggup dengar rintihan mummy abah,
ain da tak sanggup dengar mak abah bebel2 ungkit2 kisah lama...
aritu along mara ain,
ain terasa...terasa sangat...
ain kecewa, ain tolong k.ipar tu bukan sebab ain nak lebihkan die,
tapi along JAHAT, ALONG Kejam~! layan die mcam tu

kalau ain jadi die, BUNUH da along agaknya...~
kalau da xsuke cakap baek2..jangan layan mcam tu,
jangan jadikan IZZ sebagai alasan...
kesian..izz...kalau die bole cakap,mesti die akan cakap
AYAH JAHAT!!

tolongla tolong berubah...
mulai hari nie ain da tak nak ambik tahu psl along lagi
along takyah nak mintak2 tolong ain
ain da taknak tolng along...

*SEMOGA BULAN RAMDHAN YANG AKAN TIBA NIE BUKAKAN 
pintu HATI ALONG UNTUK BERUBAHH...*

Insya'ALLAH~~



Ain sedih, orang lain adik beradik bersatu hati...tapi adik-beradik ain????

*YA ALLAH, sesungguhnya sungguh besar ujian-mu buat keluarga kami...*
smoga kami dapat menempuh-NYA dengan tenang...AMIN
TABAHKAN HATI IBU AYAHKU... :(


Tuesday, 29 May 2012

~Bile benda tu 'FREE'..~





Macam biskut.. kejap ada kejap takde Ain nie kan..hihi sorry la memcam benda yang jadi dalam hidup sehari-hari ain niee..memacam kene buat hihi...dalam banyak-banyak benda yang jadi...ada satu citer nak kongsi...yela..sebagai tatapan Ain jugak di kemudian harri.. =))

Tak kisahla ada yang baca atau tidak janji Ain da pun citer dan coretkan kat sini =) kadang-kadang bile diingat balik rasa telah buat satu kesilapan kot yela..kita tak salah pun, yang salah orang yang lekee tak buat kerja betul-betul nie....

erm..korang mesti tak faham pe yang ain cuba nak sampaikan nie kan? =) betul tak?


 

Selalunya lumrah kehidupan semua orang suka akan benda yang 'FREE'...mcam korang kan? hihi (diri sendiri pun sama cakap orang Ain oii) hihi..yela...tak kisahla pemberian barang, makanan atau sebagainya asalkan free la lajuuu jeee sampainyaa ye tak?

Ain nie takdela selalu dapat benda @ makanan ke papela free melainkan atas usaha sendiri..tapi, selalunyala kalau free bila ain pegi beli MCD Drive thru...kat mana-mana punla...Ain order untuk 1 set jee..tapi kedang ain bole dpt 2 kentang bsar, kadang2 ade dapat 2 burger spicey chicken mxdulexe, burger big mac... kadang2 coke besar..dan kadang-kadang sundeeee choclatela strawberi laa..hihi...

Bila nak g pulangkan balik cne, kite drive Thru da dapat terus jalan..tengah2 jalan baru perasan, eyh tak order ni tadi..eyh.. eyh..eyh...terkejut..jadi lelama jadi da xksh...hihi...=) sakrang da pandai, sebelum jalan lepas dapat makanan yang di order tengok dulu..kot terlebih terus pulangkan balik.. =) baek bukan?

TAPIII.....


*gambar ini adalah gambar sebenar*
(GAMBAR PETRONAS DEPAN UMAH DEN) HIHI =)


Yang ain nak citerkan nie...Pada 25 MAY 2012, waktu sekitar petang rasanya entah macam mana ain datang kat situ sebab ain malas nak menghadapi JEM otw nak balik UK a.k.a Ukay Perdana..Da tu mse tu duk berpikir sok nak balik seremban, isi minyak la... tpi mse tu memang kepala nie duk fikir, kalau isi penuh kang susah pulak...xpela..isila sikit je...

masa tu, minyak da setengah penuh..tinggal setengah lagi je minyak akan jadi FULL TANK..pastu kalau ain isi RM20 die penuh sikit je lagi nak penuh sepenuhnya...nak diciterkan memang niat ain kalau bole nak penuh je sekali tpi sebab takut bajet lari maklumla hujung bulan gaji xmasuk lg..tu yg berpikir tu...

Jadinye ain pun isila RM20 je...then ain mask dalam tu..bagitahu kat kaunter, yang belakang nie MYVI RM20...sekali akak tu, sebab cashier tu die kene tengok belakang tu num bape untuk pastikan die tak tengok pulak...dlm hati ain cakapla 'wah terer akak nie' TAK TENGOK main klik je..ain pun blah la terus g kat kereta... dalam mse kejadian tu, ain memang perasan yang sebelah menyebelah kereta ain de kereta lain.. biasala orang balik kerja petronas tu memang penuh jeee selalu =)

Tengah ain duk tengok2 kereta ain kotla comot ke..tengok tayar kotla takde angin ke..dalam masa yang sama minyak tengah isi tu...ain lekeee...sampai satu tahap ain Tengokla kt skrin tu..da sampai RM20 ke.. sekali da cecah RM35 nak ke RM40...ain pun panik teruss stoppp kan...pastu ain tutupla tempat tangki minyak kereta ain...terus g kat kaunter dan cakapla 'akak, kenapa kereta saya nie lebih? walhalkn RM20? (jujur tak budak nie) rasa2 kalau org laen da blah daa...sebab free =) tapi ain rasa tak sedap la tak pasal-pasal shoot LA akak tu kang...

pastu dengan selamba akak tu jawab 'alamak dik, da terlebih masuk kat adikla..takpela jalanlaa..'...AIN pun aikkk biar betul akak nie..okla...tqq =) pastu pas ain masuk dalam kereta, barula ain perasan ade pakcik tu pegi kaunter...ain rasa2 mcm mesti pakcik tu akan cakap 'apasal sye isi penuh tapi berhenti kat RM20 je?? pastu tak tahula ape kajadian selepas tu sebab ain da blah lgipun yang pasal pakcik tu sekadar tafsiran ain jee...jadi nak cakapnya selepas kereta ain diisi hampir ke angka RM40 telah menjadikan kereta ain FULL TANK laaaaaa =))) tu yang terlebihhh happy tu..satu harii...

sok bile balik seremban terus citer dengan mak abah yang ain dapat mcam tu sekaliiii...mak abah cakap 1000 dalam 1 kalau dapat peluang mcam tu..secara tak sengaja tanpa niat ain walaupun sebenarnya ain telah berniat untuk full tank tapi takut lari bajet tak pasal2 ALLAH S.W.T telah menunjukkan jalan buat ain.. =))seronok tak ingatla...balik ke seremban tu sengihh jeeeee =))

*TULA PEPATAH MELAYU ADA MENGATAKAN*
~ TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI, TUAH MANUSIA TAK SIAPA YANG TAHU~

*ALHAMDULILLAHH *

kla..nanti citer lain pulak..tata ('',)


Tuesday, 22 May 2012

*Anak buahku* ='(




Hari nie 22 MAY 2012, da waktu lunch..ain kt office online kat office..tapi Ain tak rasa lapar pun... hati ain penuh dengan perasaan emosi..yang kadang-kadang dengan sendiri air mata bole mengalir da turun membasahi pipi ain kedua-dua nie....tidak dinafikan ain ada masalah tapi masalah tu bukannya dari ain... masalah untuk keluarga ain....

bak kata orang, cubit peha kanan, peha kiri pun terasa sakit...camtula...dalam kehidupan ain..walaupun sebenarnya yang bermasalah adala abang long Ain dengan Kak ipar ain...tapi..ain turut rasa sakitnya.. sebenarnya, ain sedih dengan apa yang berlaku...kalau bole ain taknak diorg terpisah sebab ain sayang sangat dengan anak buah ain tu...sayang sangat2...diela penyeri dalam keluarga kami....

bile along dengan k.ipar ain de krisis...da tentula kami keluarga along da susah untuk berjumpa anak buah ain tu...ain sedih...dengan sikap kak ija yang takde rasa hormat pada along...ain tahu along salah tapi die masih isteri along...ain faham...mak selalu cakap, sekarang time along...time ain,nana tak tahu mcam mana lagi...ain doakan terbaik buat mereka..kalau jodoh mereka sampai sini, ain redha..dan ain harap along tabah, kuat semangat sama juga dengan kak ija....


WARKAH BUAT KAK IPARKU,KAK IJA...


AKAK,
MAAFKAN AIN...AIN TAKDE NIAT NAK MENYIBUK HAL AKAK...
TAPI..AKAK TOLONG JANGAN PISAHKAN AIN DENGAN IZZ...
TOLONG KESIANKAN AIN,ABAH, MAK YANG SANGAT SAYANGKAN IZZ..
IZZ LA SATU-SATUNYA JANTUNG HATI KAMI SEKELUARGA...

AIN FAHAM, AKAK MARAKAN ALONG..
SEBAB TU AKAK BUAT KEPUTUSAN PISAHKAN KAMI DENGAN IZZ,
TAPI HUBUNGAN AYAH, ATUK,NENEK, MAKCIK AKAK TAK BOLE PISAHKAN,
AKAK, AIN SANGAT SAYANGKAN IZZ..
SEBAB TU AIN SELALU PEGI SANA,
SEBAB AIN TAHU AKAK SIBUK,TAKDE MASE..

SEBAB TULA AIN TIDO SNE, TIDO DENGAN AKAK,DENGAN IZZ,
SEBAB AIN TAKNAK IZZ TAK KENAL AIN MAKCIK DIE,
AIN NAK TENGOK PERKEMBANGAN PERTUMBUHAN IZZ,

KAK,KESIANLA AIN...
AIN SAYANG SANGAT-SANGAT IZZ..
AIN TAK SEDIA TUK KEHILANGAN IZZ..
AIN TAHU ABAH,MAK PUN SAMA...

SEJAHAT-JAHAT ALONG,
JANGANLA AKAK ANGGAP KAMI PUN JAHAT JUGAK...
KALAU DA DITAKDIRKAN AKAK NAK PISAHKAN KAMI 
DENGAN IZZ...
AIN CUBA UNTUK BELAJAR KEHILANGAN IZZ..
SEMOGA AKAK TAK LUPA JANJI AKAK DENGAN AIN DULU....

KAK,
AIN SAYANG AKAK MCAM KAKAK AIN SENDIRI,
AIN ANGGAP AKAK DA MCAM KAKAK KANDUNG AIN SENDIRI,
AIN HARAP, KAKAK JANGAN PUTUSKAN HUBUNGAN KAMI,

*SEMOGA DALAM BULAN REJAB NIE, AKAK FIKIRKAN YG TERBAEK BUAT DIRI AKAK, KELUARGA AKAK, KELUARGA AIN DAN JUGA ALONG*



*BUAT ANAK BUAHKU, KESAYANGAN MAK TEH*

IZZ,
CEPAT BESAR YE NAK,
JANGAN JADI MCAM AYAH & IBU IZZ,
JADI ANAK YG SOLEH,
JADI ANAK YANG FAHAM PERSAAN ORG LAEN,
TAK PENTINGKAN DIRI SENDIRI...

IZZ,
IZZ JANGAN LUPAKAN MAK TEH,WAN, DENGAN ATUK YE..
KAMI SAYANG SANGAT-SANGAT DENGAN IZZ...
BILE BESAR NANTI, JANGAN LUPE CARI KAMI...

IZZ, 
AKHIR KATA MAKTEH SANGAT SAYANGKAN IZZ...
IZZ JAGA DIRI...SAYANG...
PASTI DAN MESTI MAK TEH AKAN RINDUKAN IZZ...
RINDU SGT2, RINDU GELAK, TAWA, MAEN2 DENGAN IZZ..
RINDU NAK BAWK IZZ G MAEN PLAYGROUND,
RINDU NAK DENGAR IZZ JERIT2 DALAM KERETA..

MAK TEH AKAN RINDU,
BILE IZZ SUKE KACAW MAK TEH TENGOK TV,
RINDU NAK DGR IZZ CAKAP 'NAK' NAK'..

IZZ...MAK TEH SAYANG IZZZ....SAYANG SGT2....



*YA ALLAH, tabahkanla hati AIN*...
sesungguhnya ain tak kuat untuk menghadapi pepisahan ini,
sesungguhnya ain sangat sayangkan 
MUHAMMAD IZZ HFIY,
tabahkanla hati ku...

lembutkan hati ibu ayahnya...
ssemoga kami diberikan kesempatan lagi untuk 
berjumpa di lain masa...


AMEEN* =''(


*AMALAN YANG BOLE DILAKUKAN DALAM BULAN REJAB NI*





*BULAN REJAB*


Bulan Rejab = bulan pengampunan.

Antara amalan² yang bole dilakukan:


◆ Puasa:

- Kalau tak mampu buat semua, jangan ditinggalkan semua.

- Boleh puasa pada Isnin Khamis atau 13, 14 & 15hb Rejab ini -bersamaan 3, 4 & 5hb Jun.

* 13, 14 & 15 dikenali sebagai hari² putih setiap bulan hijrah. Rasulullah صلى الله عليه وسلم akan berpuasa juga pada hari Jumaat jika hari itu jatuh pada hari² putih tersebut. Ia hanyalah anjuran daripada saya bagi sesiapa yang rasa payah untuk berpuasa banyak hari bulan Rejab. Ini berdasarkan apa yang saya temui di dalam bab Puasa Rasulullah صلى الله عليه وسلم di dalam kitab As-Syamail tentang hari puasa sunat. Wa Allahu a'lam. Yang penting --> puasa ツ.

◆ Istighfar:

- Habib Salim Assyatiri berkata: "Istighfar dituntut amalkan sepanjang tahun namun untuk bulan Rejab ia sangat² dianjurkan".

✉ ••► Penghulu istighfar;

اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ

✿ Kelebihannya: Sesiapa yang mengucapkan zikir ini pada waktu SIANG dengan meyakini apa yang diucapkannya lalu dia meninggal dunia pada masa itu sebelum masuk petang maka dia termasuk golongan ahli syurga. Dan sesiapa yang mengucapkan zikir ini pada waktu MALAM dengan meyakini apa yang diucapkannya lalu dia meninggal dunia pada masa itu sebelum masuk pagi maka dia termasuk golongan ahli syurga.
 
~ Riwayat Imam Al-Bukhari rahimahullah.~

✉ ••► Atau boleh juga amalkan istighfar ini;

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَارْحَمْنِيْ وتُبْ عَلَيَّ
Ya Tuhanku, ampunilah aku, rahmatilah aku & terimalah taubatku.

* Baca Subuh & Asar sebanyak 70x setiap hari.
(Sumber: Indahnya Hidup Bersyariat oleh Ust Ismail Kamus).
 

Membaca surah Al-Ikhlas 11 kali atau lebih setiap hari.

Membaca Al-Quran, perbanyakkan berdoa & lain² amalan soleh.

♥ Alhamdulillah atas ni'mat Islam & Iman yang Allah anugerahkan pada kita. Dengan 2 ni'mat itulah, amalan di atas menjadi bermakna & mendapat ganjaran pahala.


*sama-samalah kita amalkannya ye* ('',)

 

*Bulan REJAB*





Alhamdulillah, hari ini 22 May 2012 bersamaan dengan 1 REJAB 1433 Masihi kita masih lagi diberi peluang untuk melakukan ibadah di bulan ini....nak ingatkan kepada diri ini dan juga kawan-kawan juga jangan lepaskannya...malah bulan ini juga merupakan 'bulan Pengampunan'..buatla seberapa banyak amalan untuk bekalan kita nanti.. =)


*BARANG SIAPA BERPUASA 2 HARI DI AWAL BULAN REJAB INI, SEAKAN IBADAHNYA 2 TAHUN DAN BARANG SIAPA MENGINGATKAN ORANG LAIN TENTANG HAL INI, SEAKAN IBADAHNYA 80 TAHUN* INSYA'ALLAH
 Untuk entry kali ini, ain nak berkongsi ilmu pada kawan-kawan yang sudi membaca blog yang tak seberapa nie...bacala seberapa sejarah mengenai bulan yang penuh mulia, bulan pengampunan bagi umat-NYA...


Pengertian:

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra’ dan Mi’raj.

Peristiwa Penting dalam bulan REJAB ini seperti:


1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia):

Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra’ dan Mi’raj:
 
Isra’dan Mi’raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini

 sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.

Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat. Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi’tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi),

sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi’tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu.

Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya “At-Tobaqatil Qubra”, bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk:
 
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.

4. Pembebasan Baitul-Muqaddis:
 
Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. 

Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.:
 
Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.


Ini sebagai ilmu penambahan kita semua..sama-samalah kita berkongsinya.. =)

jumpa di entry lain yek =) tata



Sunday, 20 May 2012

~Kembali Senyum ('',)






Macam biasala..macam biskut Ain nie kan..kejap ada, kejap takde...kadang-kadang ade masa nak online.. memacamla nak citer kan...kadang-kadang memang ada benda nak citer tapi entahla macam takde masa.. walaupun sebenarnya memang suke minat untuk menaip nie....

mana taknya kalau buat karangan pun suke wt panjang-panjang berjeelee kan zamn sek dulu ni  kan pulak zamn da macam nie skg nie..lagila seronokkan...meriah...erm..banyak benda nak kongsi, banyak benda nak tulis..banyak benda nak luahkan tapi ain takde masa nak tulis jee...kalau ikutkan hati, tetiap ari nak update nak tulis citer perkembangan hidup niee..tapi tulakan masa dan keadaan tak bole tu...

untuk pengetahuan, skrang da pukul 3.45 petang ain online dekat ITTAR, Institut Teknologi Tun Abd Razak, Petaling Jaya...ain duk dekat lobby melayari internet guna lappy ain dengan P1 tersayang hasil duit ain taw.. bersyukur, sekarang umo da 23, tapi ain da de kereta sendiri...keperluan ain sendiri..ain da tak mintak duit abah mak da..ain da de laptop ain sendiri walaupun laptop nie abah belikan sejak ain zaman Universiti dulu ain still guna yang nie....

banyak benda untuk keperluan ain, ain sendiri yang usahakan..bersyukur sangat2 wpun family Ain skrang de mcam2 problem tapi ain bangga dengan diri ain sebab ain da tak sushkan abah mak...tu janji ain pada diri Ain..sesusah mana pun Ain, Ain percaya kalau ain da lepas untuk hidup Ain tu sudah cukup mengembirakan mak abah ain...yang terbaru.ain da de keperluan Internet Ain sendiri.. P1 tersayangla..senang nak bawak ke hulur hilir..
 




Perkembangan terbaru Ain, sekarang nie sambil ain jaga diorg de kuliah hujung minggu kalau Ain takde kelas, Ain menjual makanan ringan, gula-gula, air mineral, Roti-roti..untuk kakak dan abang-abang yang de kuliah nie...bolela wat pendapatan sampingan kan...Alhamdulillah minggu nie baru mulaa taw...seronok sangat sebab Ain peruntukan Modal Hanya dalam RM150 tapi, untuk 2 ari nie ain menjual ain dapat RM200 untung bersih.. =) syukur sangat lepas gakla duit minyak kereta ain untuk sebulan..hihi...

Tapi niat ain duit yang ain dapat nie, nak buat pusingan modal untuk bulan depan hihi =) tak pun nak guna bayar yuran pengajian keee..=)) entahla...syukur sebab ain dapt buat sesuatu untuk menambahkan pendapatan sampingan walaupun org mengadu ain jual makanan ringan dengan air dengan roti dalam kadar murah...alaaa pedulik la kan...asalkan bahagia...kite wat iklas bukan ape pun suke-suke =))

semoga kehidupan ain selepas nie, akan lebih bahagia...memang orang kata hidup sendiri tu senang tapi kadang-kadang ain rindu jugak rumah lama...suasana dulu..balik keje nampak muka abah, mak...nampak cumy sakrang ain rasa kosong..balik sunyi sepi, pagi2 pegi keje sunyi...da takde spe nak buatkan ain sarapan ke bekal ke..(ngada kan nak mak wat)

ape pun, kawan-kawan doakan ain selamat duduk rumah apartment tu ye..doakan keselamatan ain.. walaupun rumah tu ade guard die..tpi ain risau jugak maklumla single lagi pastu sorang...dan ain doakan semoga abah mak ain dapat tempuh ujian ALLAH S.W.T kali nie dengan tenang...ain percaya, tuhan takkan uji hamba-NYA kalau die tak mampu tempuhnya..

kalau nak kata Ain ade problem takdela..ain ok jee..kehidupan ain so far so good...ain happy life mcam nie cuma kadang-kadang ain rasa sunyi...sunyi bebelan mak...bebelan abah...dan sunyi bunyi 'mengiaw' cumy... semoga ALLAH S.W.T. menjodohkan ain dengan hambanya yang soleh buat diri nie....dan diala akan jdi peneman sya sampai ke syurga.. =) INSYA'ALLAH

oklaaa...sambung nanti...tata =)


Monday, 30 April 2012

~Gi Kerja Tappppiii~






Lebih kurang da hampir sebulan Ain berpindah Rumah..hari-hari ain gi kerja kene tempuh jem sikit...yag tak bape nak cikitla....best lagi dulu dari Rumah Keramat Jem tak teruk sangat tapi sekarang da mula dari Ukay Perdana yang nak kuar dari Ukay tu je da 10min kalau jem..kalau xjem turun bukit laju je la 5 min =))

ari2 mcam tu da kira sebati da dulu memula seminggu dua terasa sikitla...skg da hampir sebulan da ok =) kalau balik kerja pun kalau lambat sikit kuar office sampai lambat kt area Ukay abisla jawabnye sampai ke mghribla hadapi jem tu....geram pun ada ase mcm nak sapu roti..maklumla kan JEM! =)

yang nak cakap nie....dalam sebulan ain mula pindah hanya baru minggu lepas la cuti hujung mggu eyh de 2 minggu lps pun cuti gak =) nak cakap yang cuti baru hujung minggu nie....mcam biasala mak ayah ain akan dtg ukay tapi takla kerap tapi datangla kan +) jadi hari sabtu baru nie diorg pun dtgla rumah..g umah orang kawin semua...pastu ain dengan mak je balik semula ke seremban..ain tido umah seremban dari sabtu tu sampaila semalam...=) kira 2 malam la ain kt sna..ain sje tido sna sebab nak luangkan mase lama sikit dengan cumy ain =)

RINDU GILER KT DIE...DA JUMPE PUAS DA MEMAIN DENGAN DIE =) nak cakap nye arini ain g keje, pagi tadila kan dari Serembanla..hehe =) sorang2 taw drive...nak wat mcm mana takde spe nak temankan =)
 


dari Seremban nie ain kuar rumah dalam pukul 8.00 pagi camtu..ain gerak ikut Highway Plus..nnti ikut ke Shah Alam yang terus msuk ke Highway Elite...da tu ain exit dekat Subang Jaya...yang ain ingatkan dekatla kan leh kuar nak ke Airport Subang sekali die g masuk Highway KESAS pulak...jadi ain exit sekali lagi ke Subang Jaya yang menghala ke Lapangan Terbang Subang....
 
 

da AKhirnya lebih kurang pukul 9.00 pagi tadi sampaila ain di OFICE, ARA DAMANSARA yang mengahala ke Lapangan Terbang Subang =) yang bestnya tak JEM LANGSUNG!! SYOK JEE bawak si Puteh tu...best2 ! pengalaman yang sonok...dan Terima kasih juga pada GPS Si Puteh ain yang banyak membantu melancarkan perjalanan ain Pagi niee.e....hikhik..hik.. =))


~haaa sok kan cuti lagi..sempena Hari Pekerja ain da de plan da...nak Gi Port Dikson bersama anak buah tercomeyyyy anda bagaimana pula??? hehehe~

*TATA*