Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Wednesday, 25 July 2012

~Bulan Ramadhan~ ^.^




Sejak kita sedang dalam Bulan Ramadhan nie...masuk kerja pun da kene awal..biasala bak kata bos 'masuk awal pulang awal.'...tu untuk dalam bulan puasa jela bole guna konsep tu, kalau time bukan bulan puasa pukul berapa pun masuk office pukul 5 gak paling lambat bole balik..('',)

Tahun nie, ada tahun pertama kot lebih kurang ain berpuasa hampir 5ari waktu kerja sendiri..mana buka puasa sorang, sahur sorang...pergi terawih pun sorang-sorang...kalau tak pun ain terawih je sendiri kt rumah sendiri...tu pun sebab mummy risau ain sorang-sorang bahaya katanya maklumla kawasan tempat baru...

Teringat dulu tahun2 lepas, selepas ain habis belajar, ain puasa kat rumah dengan mak abah.. paling tidak pun kalau time berbuka mak abah mesti ada semeja untuk berbuka...tak pernah pun sorang kalau time sahur pun, kalau mak tak sahur paling tidak ain bersahur dengan abah...ain selalunya tak pernah tak sahur..sebab pada ain sahur tu penting...dari zaman teknik lagi, ain duk asrama, mesti nak bersahur..kalau ain tak turun dewan makan untuk bersahur..setidak-tidaknya ain akan buat milo & makan roti @ biskut dalam dorm...

Ain rindu kwan-kawan teknik ain..sebab kalau time berbuka kalau masing-masing baru balik dari rumah masing-masing terutama ari ahad, time berbuka la paling best..macam2 makanan..da mcam pesta makanan da...org dorm sebelah bagi sikit tukar-tukar...seronokla..memang seronok...pastu kitorg turun ramai-ramai g surau untuk solat maghrib & terawih bersama-sama..time sahur kitorg bangun dan pergi sama-sama ke dewan makan pastu sama-sama g solat subuh kat surau dan dengar tazkirah subuh...
*memang betul-betul rindu zaman sekolah*

zaman ain belajar kat U pun sama..dalam rumah ain, ain la paling lambat untuk sahur..pukul 5pagi..kawan- kawan lain semua ada yang tghmalam, ada yang pukul 3pagi tapi sebab ain da biasa dididik dekat rumah & teknik sahur pukul 5..time tula jugak ain akan sahur...dan kawan-kawan serumah baik2 diorg akan temankan ain makan untuk sahur...teman kan taw? terharu kadang-kadang ain cakap xpela ain sendiri OK je..tapi diorg cakap takpe semntra nak tggu subuh, kitorg temankan ain sekali =)

kalau time berbuka kat U, pun best..pas je abis kelas terus gi bazar jalan kaki beramai-ramai tak kirala perempuan ke laki ke..kitorg jalan sama-sama..nanti kalau de spe yang beli macam-macam ade jela org akan tolong pegangkan =)...memang seronokla..pastu buka puasa, memangla ramai-ramai da kate kawan serumah 6org...pastu nanti rumah sebelah pun geng jugak diorg pun dtg sama buka dengan kami serumah tak ke meriah dalam rumah tu? =)

pas da kenyang, nanti adala salah seorang kawan ain bersuara. ''da maghrib nieee'' pas solat kt bilik, kitorg terus g beramai-ramai ke surau terawh & isya sama..masa ain terawih time kat U, perempuan hanya untuk perempuan sahaja sebab surau dalam kawasan hostel perempuan.. pastu imam mesti akan bergilir-gilir(antara penghuni hostel)..ade tazkirah subuh juga pastu..sebab tula ain tak pernah rasa rindu zaman sek dengan zaman U sebab kalau time puasa sama je jalan ceritanya...

TAPI~~



sejak ain abis sek & U..ada satu tahun tu, ain kene praktikal dekat sekolah rendah 2 bulan..mse tu ain mula je praktikal adalah dalam bulan puasa yang pertama..tapi ain pratikal dekat kawasan rumah sekolah ain sendiri dlu =) jadinya puasa, sahur semua dengan mak abah laa hihi...cume suasana kat teknik & kampus da xdela...mcam sahur, hanya dengan mak abah..kalau buka puasa mak abah juga & adik beradik..tapi memang bestla da kate dengan keluarga kan...balik je keje, balik sek tghri, pastu pas zohor tolong mak wat kuih raya pulak..jadi masa tu abis dengan tu.. =)

Bile da pindah rumah..dan untuk tahun nie adalah tahun pertama..semuanya berbeza..mak abah da pindah seremban yang tinggal dekat rumah baru ain dengan nana..tapi memang xdela rasa seronok mana..die dari dlu bukannye serasi dengan ain..ain wat hal ain jela..disebabkan ain da biasa die ada ke x..jadi semua ain je...tula ain sedihnya..buka puasa sorang-sorang orang lain dengan keluarga..sahur kul 5pagi juga tapi sendiri =( apa nak buat kan...kadang-kadang mak kol ain, cakap arini mak buka dengan abah..sunyi rasa..tak seronok mak tak selera makan =( ain cakap ain pun...takpela mak nanti lama-lama mak biasa dengan keadaan nie..dan ain pun sama...

Dulu, kalau time duk rumah lama nak g bazaa depan umh je..takyah bawak kereta parking semua..jalan kaki je melintas..tak pun bole ajak kawan-kawan pegi...siap arini pegi baza kt sini, sok kat situ..sana sinila pgi.. kalau pegi dengan abah lagila melangkah nth ke mana-mana tapi sebab dengan kawan-kawan terbatas sikit.. kadang-kadng ain balik keje, kalau abah da pegi dlu ain pgi gak sndiri baza tapi kalau nak kawan ain ajak maid mak hihi..teman...kadang-kadang pgi dengan abang2 ain..(along takpun angah)...TAPI sekrg kat rumah baru, nak g bazaa pun sorang-sorang..haishh nasib nasb.

dalam bulan puasa nie, ain tetiap minggu kalau takde apa balik rumah seremban buka & sahur serta terawih dengan mak abah..ain tak kisah kalau adik-beradik xsahur, buka sesama tapi pada ain smntra mak abah masih ada ain nak semua sama-sama dengn mereka..time kat seremban jela dapat g baza dengan abah sebab naek moto abah kadang-kadang abah bawak ain, kadang-kadang ain pgi dengan angah nek moto..=) tapi rindu rumah lama..seronok lg kt rumah lama =(

*SEMOGA AIN HADAPI SEMUA NIE DENGAN TENANG*
DA TAKDIR AIN DAPAT DUK SITU SAMPAI SINI,...AIN REDHA
DAN AIN AKAN BELAJAR MENERIMANYA...

       bile cakap, dengan kawan-kawan pasal sunyi sorang-sorang buat semua perkara ada yang cakap 'kahwin la ain'...hahah ade kee...mcam belum layak jee.. =) dan bila mak kata kt ain da duk sendiri nie mak tengok da pandai da masak, mak doakan cpt2la anak mak nie temu jodoh takla mak risau duk sana buat semua sndiri..
~adoi mummy nie sampai ke situ lak die~ 

apa-apa pun kawan-kawan SELAMAT BERPUASA YE...semoga amalan kite diterima oleh-NYA ('',)


No comments:

Post a Comment

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~