Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Friday, 23 September 2011

~Kesayangan Terbaruuu..woohooo~ =)


hye semua...

dalame giler lak ain tak coretkan cerita kehidupan ain kt sini..hehe sejak menjak nie bz jela...mcam student U jugak sibuk da pulang ke u masing-masing jalani kehidupan sebagai seorang mahasiswa kan..ain pulak sentiasa sibuk dengan kerja sebagai eksekutif pengurusan...boleh dikatakan tetiap ari keje..da kalau ari sabtu ahad tu mcam xde cuti sebab kadang-kadang kena keje...kadang-kadang ain tolong mak ayah ain hujung minggu catering.. =)

macam ari-ari sebelum-sebelum nie, memang bz sangat..sangat..ati nie rindu nak menaip..tapi kalau da malam tu, kul 9 mulala mengantuk bagai..ada cipta sejarah aritu tido kul 9..sampai pagi..ade tu, tido sampai 10 jam..bayangkanla..selalu tido ain 7,8 jam je..nie sampai 10 jam..pagi2 buta terjaga terus segar bugar muka...hehe sampai da tak ingat nak tido daa..=) tpi bile malam soknya tido lewat jawabnya pagi sok g keje memang kelam kibut lerr sebab bangun lambat terlajakkk hehehee =))

ok, pasal cerita-cerita yang berlaku sebelum-sebelum nie ain akan story nanti ok..tapi just nak kongsi berita gembira buat hidup ain..kira azam ain tahun nie da tercapai 1 perkara iaitu..hehee kite terjahh la pe lagiii jom.... :

:
:

(GAMBAR HIASAN) =)
~muka maniss peace untuk kehidupan selepas nieee~

:
:
:
:
~JENG..JENG..JENG~

mana-mana kawan-kawan terdekat ain tahula kan..ain de beli kereta myvi elegance 1.3.. pada awalnya peracangan memang booking warna mystic purple tu..tapi apabila di tunggu-tunggu dengan mcam-macam halangan nampaknya mcam takde rezeki untuk ain memilikinya di tambah lagi dengan bermacam-macam dugaan yang ain tempuh dalam untuk mendapatkan kereta tersebut...

jadi, apabila difikir-fikir panjang dan di tanya pada semua yang arif hal-hal kereta..tanya pendapat orang yang da berpengalaman memiliki kereta macam-macam seperti abah, along dan mak uda (boss ain) diorg pun memberikan cadangan supaya ain menukar warna kereta tersebut...oleh sebab-sebab berikut:

  1. warna purple warna baru nanti kalau calar teruk
  2. warna baru kalau kemalangan nak cari bumper ke..ape ke warna sama ssh sebab workshop banyak belum ada lagi
  3. servis perodua warna purple production sangat slow (lgi lmbt akan dpt)
  4. sumpah ain tak pernah berangan akan ada kereta warna purple..(ikut kata orang je)

~di sebabkan oleh tu semua la..faktor-faktor yang mempengaruhi niat ain untuk terus menukar warna kereta tersebut..sebab ain dari dulu lagi bercita-cita nak beli warna putih..sebab dari dulu lagi ain minat kereta perodua ain berangan-angan nak beli viva mula-mula da nak warna putih, pastu minat myvi lama, Limited Edition pun nak warna putih, pastu myvi lama pun nak putih jugak...jadi kesimpulannya ain tak pernah terfikir pun nak warna purplee..hehee~

Selepas ain isi borang setuju tukar warna kereta dalam masa kurang seminggu kereta putih ain pun dapat...tapi ade rasa terkilan sedikit sebab ain tunggu lama dari buln 6, booking..pastu tunggu pelancaran tunggu lagi bulan 8..diorg janji sebelum raya dpt purple sebab tu ain setuju pastu tunggu lgi 20.8 katanya nak kene launch sekali lagi purple, tunggu lagi seminggu pas raya masih tak dapat..dapa..agak kecewa di situ dengan servis production PERDOUA..

akhir sekali da selepas seminggu raya, naek je minggu kedua raya ain bagi warning kat salesgirl ain, ain cakap ain bagi tempoh seminggu je..ain tukar warna putih ain nak warna putih...akak kene usahakan minggu ke-2 nie...masuk minggu ke-3 ain tahu ain dapat kol, untuk datang ambik kereta ain..je...jangan sampai ain datang sini sekali lagi untuk mara pulak..cukupla..ayah, boss ain da masuk campur...(dlm sms jee) hehee...kasi gertak sikit beb =) kalau tidak lagi lambat dpt =)
*tu kira sabar yang tak leh sabar daaaa*

Akhirnya, pada hari isnin, 12 Sept. 2011 akak tu pagi-pagi da kol bgtahu yang kereta ain akan sampai dalam minggu nie di branch mereka...kiranya akak tu bagi jaminan sebelum hari khamis (15 Sept.2011) kereta tu sampai kt branch...die suh ain datang sign agrement semua..settle kan num.plat jpj semua..ain cakap kereta da sampai baru ain pegi buat semua tu...akak tu pun cakap ok..then hari selasa (13 Sept.2011) pagi-pagi lagi akak tu kol lagi bgtahu mungkin arini kereta ain sampai..di suh ain datang untuk settlekan downpayment dan sign agrment kt office diee..ain cakap tunggu kereta sampaii..ain nak tengok depan mata baru ain buat semua tu..( lantakla kalau nak duwitt laju je suh dtg) yg ain tunggu lama de die pikir?? haa kejam? takkan??

pastu, ari selasa mcam dijanji hanya kosong je..kereta masih tak smapai lagi...sebab tu salesgirl ain tak berani nak janji dapat ari ape..die janji cakap antara ari isnin-khamis mungkin akan dapat kereta diorg akan hantar ke branchh diee...pandai tak die cover? then seperti ain cakap ain takkan buat ape-apa sama ada bayr downpayment ke, gi jpj pilih no.plat ke..ape ke ain taknak buat selagi ain tak tahu kereta ain bile sampai..hahaha...

Ari selasa berlalu mcam tu je...ari rabu pagi-pagi juga kak tu kol..die cakap...adik ain kali nie confirm kereta akan sampai petang nie..adik datang jelaskan downpaymet ye...ain pun cakap tengokla..cmne..(gile kejam aku) hehe..then ain cakapla dengan boss ain perlu ke ain g bayar dulu downpayment sebelum kereta sampai..then boss ain cakap jomla kite bayar kang die nak buat insurans la pe la semua..xde duit..lagi lambat nnti ain dpt...ain pun cakap okla..kalau camtu..

Jadi kira ari rabu (14.9.2011) tengahari ain datang perodua branch tu, untuk bayar downpayment...pastu boss ain bgi cuti setengahari..ain pun balik terus ke rumah ajak ayah ain gi settlekan num.plat kereta...abah de keje ain pegi dengan along...jadi, buat tu semua dalam 1 jam jugakla...pastu petangnya dalam kul 3 lebh camtu ain gerak terus ke tempat branch tu untuk settlekan part ain..(ain g sorang) demi baby car ainkan..=)

masa ain sampai sana mase tuk akak tu takde kat office..diee..ain antar dokumen yang die perlukan dan ain kol bgtahu dengan sape ain tinggalkan dokumen tu, ain drive sorang tapi along datang juga bawak keereta die..pastu akak tu cakap lagi 5 min die sampai die g ambik kereta ain kt stor..sekali...die cakap lorry kereta ain lambat smpi tapi da otw ain nak tunggu ke ape..last2 along suh tanya stor kt mana? along cakap jom kite g sna..hehehe =)

akhirnya, ain pun pegi tempt tu dengan along..hehe sampai sna depan kereta kami, lorry perodua yang bawak banyak keret myvi hehehe along cakap mesti dalam tu salah satu kereta ain..hehe sekali akak tu jerit oo tuan die sampai kereta die pun smapai..hehehe =)) kira petang tu dalam hujan renyai-renyai ain lihat kereta ain turun dari lorry, orang die gune pusing-pusing hehe kira testla kan..=) hehe sonok btul...mse tu ain ase nak pengsan xpercaya kereta ain ke niee..hehehe =)

kak tu pun bg ain harapan yang kereta ain akan dapat khamis kalau semuanya settle cepat.. alhamdulillah part ain ari rabu tu semua ain da settlekan..tinggal part akak tu untuk bawak kereta ain g jpj...die kate kalau jpj xde pe halangan cpatla..korang nak tahu, ari jumaat tu 16 september kan cuti..sebab tu akak tu tak berani nak bgi jaminan yang jpj tu leh luluskan tak kereta ainnye roadtax ari khamis tu..die cakap takut sistem jpj downla..jadi semua akan lambat... jadii senang ciiterr ain tak harap jugak kereta ain dpat khamis tu..hahahaha =)))

sebab ain da tahu nanti ain harap-harap ain kecewa...ain cakap dengan mak,abah, boss ain takpela..apela sangat dengan cuti jumaat,sabtu,ahad tu untuk tunggu isnin je pun...(ayat sedapkan hati sebenarnya da excited nak nek kereta baru) hehe sebab ain tahu ain tak rasa ain akan dapat khamis tu..(walhal hujung mggu berlambak open house kot) hehe...

jadi, ari khamis tu tghrinya akak tu bgtahu yang kereta ain da antar dekat jpj...jadi ain nie da berbunga-bungala dan harapkan sangat sempatla dpt ptg tu kan..sekali petangnya akak tu msg die cakap

*sorry ain, runner akak kt jpj tu cakap roadtax ain diorg tak leh kuarkan tak sempat*


sihk2..sadiss btul tapi takpela ain da ready untuk terima msg dari akak tu yang berbunyi camtu sebab ain taknak harap ape-ape...jadi...

:
:
tip..tip (jumaat mood) *cepatla sabtu*
:
:
tup..tup (sabtu mood) *cepatla ahad*
:
:
top..top (ahad mood) *cepatla pagiiii isninnn woiii* hehe

akhirnya, pada Hari Isnin 19 September 2011 pada pukul 8.00 pagi (awal bukan) abah pesan jangan lupa msg akak tu cakap arini, pagi nie sebelum tengahari nak kereta kalau tak dpaat jugak ain cancel terusssssss...haha (abah suh cakap camtu tapi abah cakap gertak kasi baekkknyeee) =) then sampai je kat tempat keje ain pun cakap akak tu, (sms die) kereta bole dpt arinikan kak? die jawab cepat je..boleee sangat2 runner akak da antar da ainnye roadtax kereta kat office..ain da leh ambik kereta before tengahari...ain pun apalagi tak terkata lagi happynyeee...

sebab akhirnyaaaa ain akan dpt jugak kereta ain...Ya ALLAH syukurr sangat...sampai nak buat kerja aritu pun tak jadi apeee..hehehe nasib baek boss sangat memahami dala ain g settle kan kereta mak uda bagi cuti setengah hari arini...yahoooo sayanggg mak udaaaa =)))

ain pun gi ambik abah kat rumah, dan abah bawak ain gi ambik kereta baru..settle check semua ape yang patut..tanya ape yang nak tanya sampai puas hati..sign agrement semua...dan tepat pukul lebih kurang 12.30tghari ain pun selamat membawa pulang kereta ain kuar dari tempt branch tu...hahaha ain bawak slow emotion jee...ikut higway abah folo kereta ain dri belakang... akhirnya kereta ain selamat sampai di rumahhhhh..

Alhamdulillah 19 September 2011 telah melakar sejarah baru dalam hidup ain..untuk memiliki kereta sendiri hasil duit sendiri...tahniah usia muda 22tahun da de kereta sendiri ye ain..=)....dan alhamdulillah juga azam ain untuk tahun nie memiliki kereta sendiri mengikut kemampuan diri tercapaii...alhamdulillahhhhh..... =)))

Syukurr sangat-sangattt =) thankss to my dear abah, my dear boss (mak uda & pak uda), my dear abang longg yang banyak sangat membantu & memberi pendapat yang bernas dan selalu bagi kata-kata positif pada ain..terima kasihh sebab jadi tulang belakang ain =)) dan tak lupa juga kepada yang tak terlibat secara langsungg yee terutama awakkk yang membaca nieee =))

:
:

(Niela die baby car ain, Myvi 1.3 Elengance Auto)
*white colour*
^kepada kamaria hana sorry ain tak jadi ambik purpleee laa^



bile dalame-lame kat rumah, banyak pulak orang suggest suh bgi nama kereta niee..hee
tanpa pikir panjang mak uda & pak uda da pun bgi kereta ain nie nama iaitu
''cek teh'' sebab diekan putihhh hehe cam tuan dieee opsss =))

tapi dengan orang yang tak tahu nama die ain panggil 'baby car' jeeee...=))
dengan ini selamatla kereta ain..sebab 100% ain nyeee...yang penting lepas nie da takde sape2 yang akan mengganggu ketenteraman ain lagii hahaha =)

syukurr sangat2...you are my 1st carr...and i lovee u forever & ever...biar pun kalau de rezeki ain akan beli kereta lain ke kan..kamu tetap di hati yg 1 pada ain..=)) pada kawan-kawan rapat bile mau pulang nieee??? mau bawak jalan-jalan laaaa... kepada tersayang juga reti-reti turun KL cepat-cepat2 sementara masih de bau kereta baru lagi...nieee hehehe =)))



*jumpa di entry seterusnya nanti okkkk!*

Wednesday, 7 September 2011

~Bile kene tahan wad~


Hye semua..('',)

sejak da mula kembali bekerja nie, kerja melambak-lambak pulak..pastu balik lewat lak dari selalu tapi takdela malam-malam or time maghrib baliknya kan..still sebelum kul 7 petang jugak sampainya..cuma selalu ain kuar office kul 5..tapi sejak menjak nie jadi kul 5.30 petang pulak pulangnya...adoi~

Dalam 2,3 arini kan..Ain dapat berita yang mengejutkanla..dari along ain..die cakap, anak buah kesayangan ain sape lagi satu-satunya anak buah lelaki 'muhammad Izz Hfiy' masuk Hospital Pantai,Ipoh... ishk..betul-betul buat semua orang dalam rumah nie risau...



Entah kenapa bole masuk hospital sana yang jauh dan tak tahu kenapa sakit pe semua..macam-macamla ain fikir..kalau teruk memang kami sekeluarga akan bergegas ke sananya...tapi ain kol kak ipar ain die cakap, takde pe..cuma izz batuk, cirit-birit aritu teruk tak baek tu yang diorg (kak ipar & ibunya) bawak izz pergi medical check-up terus...

sekali, nak suh doktor hanya check punca cirit-birit dan batuk-batuk tu tak baik-baik last-last doktor tu terus check seluruh badan si comey tu..tu yang doktor kate, de jangkitan kuman pada paru-paru die..so, die kena tahan wad beberapa hari..tula ceritanya...risau sangat, sebab die kan comey pastu semua orang sayang pulak tu...terutama makcik die nie.. ('',)



~niela Hospital Pantai, Ipoh..~
Lebih kurangla ye..ain tak dapatla nak ke sana sebab jauh kan..mak abah sibuk pulak this week tak dapatla nak pegi melawat tapi kalau teruk memang on the spott kitorg peginya~






Ateh (panggilan untuk Izz kepada Ain sahaja untuk masa skg nie) harap, izz comey cepat sembuh ye..kene kuat lawan sakit tu taw..nanti, da sihat balik KL ateh datang tengok izz ye.. (sedih sebab selalunya seminggu sekali ain akan datang jenguk die kat rumah die) tapi apakan daya izz kat ipoh..jadi susahla nak ain datang tengok...

Walaupun sejak 2,3 malam nie izz kat wad,,ari-ari ain msg dengan kak ipar ain tanya keadaan izz..bukan ape,ain taknakla kak ija fikir takde sorang pun dari keluarga kitorg care pasal izz..tapi sebab ain memang sayang sangat izz tula ain jadi selalu isau... =)

harap anak buahku ini cepat sembuh ye...cepat kuar wad,cepat kuar dari hospital & cepat balik KL..sebab makcik Ain die tak saba nak peluk+cium diee...okla, sekian....semoga jumpa di entry laen yek~~ daaaa~ ('',)


Monday, 5 September 2011

~Kalau dasar KEJAM!!~





Haiiiipp pepagi da buat ain naek angin laa..adoi~~ arini, seperti biasa kalau nak pegi keje ain suke singgah petronas depan umah nie sebab ain nak beli surat kaba..dan surat kaba fav ain mesti 'HARIAN METRO''...dengan hanya RM 1.50 je...banyak info ade..mcam2la.. pasal dalam negara ke..luar ke..gosip dunia ke..politik ke..isu semasa ke.. macam2..sebab tula jadi fav ain..kalau paper laen2 tu boring banyak iklan yang entah pape jee...

(alaa ain kaw da sukee bukan menla kaw berkata-katakan..hehehe)


Macam biasa bila da sampai office ain akan rehat jap untuk ambik masa baca paper tu...jadi dalam banyak-banyak citer hangat arini, ain terpanggil untuk membaca kisah yang pada ain buat ain sakit hatii...adoiii~

Ain percaya pada semua peminat kucing di luar sana kalau baca cerita nie memang terpanggil untuk memaki, mengamuk, menyerang dan mcam2 la yang menggg...hehee korang akan rasa mcam mana ain rasa skg nie..panas tak panas hati kan...korang bayangkan la..ain nie kalau de kucing liar datang rumah kebuluran, ain bole pegi ambik makanan kucing ain bagi die sikit..nie kan kalau kite mengharapkan kucing yang kte hantr kat Pusat Jagaan Kucing tu menjaga kucing kite dengan baek, tapi diorg sebaliknya...malah menyebabkan kucing kite tu mati tak bermaya..

tak ke korang menyesal seumur hidup antar kucing korang kat tempat tu??? kalau ain da sah2 menyesal yang amat sangat da ain akan pastikan pusat penjagaan kucing tu jadi tukar nama pusat penderaan kucing dunia...(gempak bukan??)



korang bayangkan kucing sehensem & secantik nie diorg jaga endah tak endah je...mse orang laen menyambut hari raya, yang kaw g bukak pusat penjagaan kucing yang kaw rasa tak mampu buat, buat ape bukak?? kaw sekadar nak dapat duit je agaknye kan?? tapi keihlasan kaw untuk memelihara kucing-kucing nie kaw letak num.2...sampai hati kaw buat mereka menderita..=(

nie yang aku angin niee...!! korang cube beli paper harian metro arini bukak ms.2..mesti korang sadisss dan geram tengok...kucing yang org antar kt situ semuanya cantik-cantik dan comey.. kalau korang tak mampu nak bela bekla korang antar rumah ain bole ain tolong jaga bagi makan..bukan susah punn!!


korang akan nampak gambar kucing kat bawah nie yang bertajuk besar '16 KUCING MATI' (Haiwan ditinggal di Pusat Jagaan Sempena AidilFitri Tidak diberi Makan)



sumber dari: HARIAN METRO (5/9/2011)

PETALING JAYA: Sebuah pusat penjagaan haiwan ‘diserbu’ pemilik haiwan selepas mendapati haiwan peliharaan mereka yang ditinggalkan di situ dibiarkan kelaparan sehingga ada yang mati di Damansara Damai, di sini, semalam.

Dalam serbuan jam 9.30 pagi itu, beberapa pemilik haiwan yang disertai 20 sukarelawan datang menuntut haiwan peliharaan mereka yang ditinggalkan di situ sejak 27 Ogos lalu sempena cuti Aidilfitri.

Menurut seorang sukarelawan yang hanya mahu dikenali sebagai Emi, 36, mereka mendapat maklumat mengenai pusat jagaan berkenaan di laman sosial facebook selepas beberapa pemilik menyelar perbuatan pemilik pusat terbabit yang menjaga haiwan peliharaan mereka sambil lewa dan dipulangkan dalam keadaan yang teruk.

“Mereka dijanjikan dengan penjagaan rapi sedangkan selepas dihantar pulang, haiwan peliharaan mereka kurus kering dan berbau busuk.“Oleh itu, kami mengumpulkan beberapa sukarelawan dan pemilik haiwan untuk menyiasat apa sebenarnya berlaku di pusat jagaan terbabit,” katanya.

Menurut sumber juga, mereka dikejutkan dengan keadaan tidak terurus pusat itu dan beberapa ekor kucing dibiarkan di luar premis dalam keadaan sangat menyedihkan... tidak tahan dengan bunyi bising di dalam premis itu, mereka memasuki premis itu untuk menyelamatkan haiwan terbabit..

sebanyak 16 ekor kucing mati kerana kelaparan manakala yang masih hidup kurus kering dan tidak diberi makan...(sangat sedihhh baca paper arini) gileeeeeeeee jahatttt!

seterusnya, ada yang nyawa-nyawa ikan dan dihantar ke beberapa klinik haiwan sekitar Lembah Klang oleh sukarelawan dan pemilik haiwan-haiwan tersebut..Pihak polis juga mengesahkan menerima 9 laporan polis terhadap pemilik pusat penjagaan kucing terbabit dan dua individu telah ditahan oleh pihak polis...

kata-kata ain: memang sakit hati bile kejadian mcam nie berlaku..ape salah kucing-kucing tu kesian mereka..diorg taknak menyusahkan tuan diorg pun...tuan diorg antar sebab nakkan kucing diorg dijaga makan minum dan sebagainye bukannya tuan mereka tak bayar...tapi ape yang mereka dapat!! menyesal seumur hidup hantar kt tempat mcam tu...

~Lenkali tak payah antar kat Pusat Penjagaan Kucing la..bawak je raya kat kg samaaa..~

~kucing ain,ain tak pernah tinggalkan kat pusat penjagaan kucing kalau pegi mana-mana ain rela antar rumah makcik mintak tolong jaga..ain cuma pernah tinggalkan kucing kat klinik beberapa malam sebab kucing ain sakit tu pun ari2 ain datang melawat...sebab ain tak percayakan merekaaa hahahahaha

*SEMOGA MEREKE MENDAPAT PEMBALASAN YANG SETIMPAL & KUCING-KUCING YANG TIDAK BERDOSA ITU MENDAPAT PEMBELAAN YANG SEWAJARNYA*

*AIN PASTI LEPAS NIE PENCINTA KUCING SEDUNIA TAKKAN DUDUK DIAM* HAHAHHAHAHA ('',)!!!.....Daaaa~

Sunday, 4 September 2011

~Selamat kembali bertugas MokCik~




Diam tak diam hari ini adalah hari terakhir cuti raya ain..soo sadd =( sok, pagi kehidupan da seperti biasa semula..da takde lagi bole bangun lewat sikit dari selalu hehee =) da takde lagi mse nak bergolek-golek lagi dengan bantal di siang hari...takde masa lagi nak bersiar-siar, lepak-lepak, menonton tv lama-lama kat umah dan dalam bilik daaaa..ohhhh tidakkkk =(

Cuti selama hampir 2 minggu ain akan berakhir? adakah itu benar? oo betul-betul tidak rasa cuti tu da habisss hehee maklumla mewah berehat-rehatan je kat umah hehe..tapi kan bile dalame cuti, rasa tak saba pulak nak keje..hehehe wink..wink (ayat pancing diri sendiri) =)



Betul serius excited..hehe entah apa kene yang excited nye tu pun tak tahulaa..hehe ape-ape pun semoga ain gembira untuk bekerja semula ye..jangan sedih-sedih lagi..buang citer lama tu jauh-jauh..dan mulakan mood kerja sok dengan keterujaan je..lupakan je kisah-kisah yang menyakitkan itu ok!! =)


Okla..semoga ain gembira untuk kembali bekerja..jangan noty-noty...rajin-rajin kerja ok..banyak kerja da menanti tu..haaa menimbun da kott..hehe excited nak wat kan.. hehe okk..ooffice kite jumpe sokkk....TUNGGUU....tetibe malam nie rasa misss u pulak kt officeee...hahaha kelakar jeee...okla...jumpe di entry laen nanti...


mood:

menghitung hari nak pegi
open house umah tersayang
('',)


Saturday, 3 September 2011

~Bile dpt jumpe Mereka~ ('',)



Hye semua...
arini adalah hari yang ain tungu-tunggu..yela, sebabnya ain da niat nak beraya umah keluarga kandung ain sendiri...dan ain tahu ain pasti ain akan tersimpul gembira melihat gelagat keluarga ain tu yang macam-macam...hehe..

Pada Hari Sabtu 3 September 2011, lebih kurang pukul 2.00 petang ain gerak dari rumah.. Fristly, ain pegi beraya umah ayah dulu dekat Cheras tu...datang sana, makan semua beraya la kan...lepak-lepak dengan anak buah, ayah,kak long,adik..semua kat sana..lama jugakla..tapi ain tak rasa pun lama..kat sana macam kejap je... ('',)

Dalam tengah lepak-lepak tu, mcam-macam berlaku kat sana ada orang curi motor..ayah jerit dari tingkat atas..ayah kejar..kitorg adik-beradik tengok je situasi ayah yang berani nak kejar walaupun sorang tu..bangga jadi anak ayah ('',) dalam masa yang sama tu, adik kol fara bgtahu kami nak datang beraya rumah die sekalila tengok anak dia..tambah lagi ain tak pernah tengok lagi..hehe aritu g HBKL tak dapat tengok..jadi arini gi la tengok alang-alang da dekat ('',)

Rasanya lebih kurang dalam kul 4 ke 4.30 petang macam tu kami (ain,adik,kak long serta anak-anaknya dan ayah) pegila rumah fara yang dekat je area cheras juga..ayah pegi kemudian naek motor diee..hehe..ain dengan diorg naek Kenari la cam biasa..('',) sampai sana, tengok anak fara dan beraya kejap..dalam 15min macam tu..pastu dalam pukul 4.45 ke nak dekat kul 5 petang macam tu kami berangkat ke tempat laen pula..walhal saje nak jalan-jalan hehee...

selepas pegi rumah fara, kononnya kak long nak tunjukkan rumah die yang dekat cheras juga berdekatan dengan tempat keje Aidil..ain pun ON jela..alang-alang da kuar area cheras kan.. lagipun bukan selalu ain balik lewat sikit pun..Ain tak sangka klinik kucing yang ain selalu bawak cumy tu dekat cheras tu berdekatan dengan rumah kak long ain & dekat dengan tempat keje Aidil..Ishk2..ain selalu g klinik tu, kalau kucing ain sakit..nampak sangat yang kami memang dekat tapi jauh kan ('',)

Bile da sampai rumah kak long, kami da parking kereta baek punya sampai kat atas kunci luar tu kak long takde :( sadis bukan? jadi, ain hanya dapat tengok luar jela..tapi ain kira da tahula rumah kat mana, tingkat bape dan yang mana..lenkali leh datang je sendiri.. time kak long de rumah tu..hehe ('',) ape-ape pun terima kasih kak long tunjukkan hehe...mase otw nak pegi rumah fara, ain yang drive tapi dari rumah fara ke rumah kak long, kak long yang drive...



Selepas kami beredar dari kawasan rumah Kak long, kami terus menuju ke Leisure Mall tempat Aidil keje..saje..takde keje..lagpun ain saje nak bagi Aidil duit raya..walhal takdela banyak mana sekadar lepas beli ais krim..sebenarnya, ain saje je suka-suka bagi die..tujuan ain nak merapatkan hubungan adik-kakak je...ain harap dengan gurauan kecil itu, sedikit sebanyak mengukir seribu kenangan tahun nie pada Aidil & Ain...tu je...

Dari rumah kak long ke tempat keje Aidil kak long yang drive..sampai je kat situ, perkara utama kami terus menuju ke tempat untuk berjumpa Aidil..dalam masa yang sama anak kak long sibuk nak g toilet hehee...sepanjang perjalanan tu nak menuju jumpe aidil, ain tak tahu ain rasa laen sangat..mungkin sebab kami tak pernah jumpe depan-depan, borak antara satu sama laen jadi agak kekok sikit...kelakar pun ade padahal jumpe adik sendiri je..adoi Ain..kaw nie bikin malu sje..~

Otw kami nak menuju ke toilet, terjumpa la Aidil..hehe..mse tu, ain tak tahu nak cakap ape.. entahla dua-dua tak tahu nak mulakan ape..hehe kelakar gak rasa time nie..yang adik ain, mira pandai die jauhkan diri sikit...dari kawasan tu..yang kak long & anak-anaknye g toilet...hehe



kat Leisure Mall tula ain jumpe Aidil..(adik ain)..jumpe die..borak dengan die berdepan dua mata..kelakar sebab ain tengok die, mcam malu-malu..yang ain pun sama malu-malu jugak..hehe kami mcam tak tahu nak cakap ape..mase tu juga ain bagi die duit raya, dan ain cakap..nie duit raya lepas ais krim je taw.. ('',) gelak die..seronok pulak bercakap dengan die..ain harap ain dapat jumpe die lagi & borak lagi dengan die..

Adik kate, ain dengan Aidil borak mcam budak couple jee..hahaha kelakar..adik kakak kott...Mana taknye situasinye seolah-olah macam sepasang buah hati jumpe kekasih die kerja, pastu kawan die teman..sebab kawan die duk tepi jauh sikit..yang couple tu tengah-tengah jalan hehehe..camtula...mesti korang leh bayangkan? hehe =)

bukan ape, selalunya kalau ain datang rumah ayah aidil selalu kerja..tula sebab ain tak dapat nak kenal hati budi die..dan ain bersyukur aritu kak long ajak g tempat keje aidil, dan dapatla ain kenal dan dengar suara die depan mata ain =)

Pas jumpa Aidil yang tak bape nak lama, kami pun jalan-jalan keliling Mall tu..pastu ain ajak kak long, adik pegi MCD..ain nak belanja semua (kak long & anak-anaknye serta adik) makan Ais krim MCD..hehee.. ('',) kami lepak mcd tu lama gakla..borak-borak.. gelak-gelak memekak-mekak..semuala suara kami jee..hehe...ain suke tengok tingkah laku anak-anak kak long..diorg makan ais krim comot tapi comeyyy hehehe nama pun budak-budak kan..biasala ye tak?('',)


Okla, kite layan gambar pulak ye...antara yang sempat di snap mase tula..mse raya rumah ayah kami tak sempat bergambar pun..kami bergambar hanya dekat Leisure Mall je....pape pun Moh kite layannnnn =)

:
:

*AIN DENGAN KAK LONG AIN*
:
:

*ANAK-ANAK KAK LONG*
(comey-comey semuanya)
:
:

*KAK LONG DENGAN ANAK BONGSUNYA*
:
:

*KAK LONG & PUTERI-PUTERINYA*
:
:

*ANAK KAK LONG 1*
(panggil 'kakak')
:
:

*ANAK KAK LONG KE-2*
(panggil 'Baby')
:
:

*ANAK KAK LONG KE-3*
(Panggil 'Adik')
:
:


:
:


:
:



Selepas kitorg melepak sampai nak dekat kul 8 malam, kami pun berangkat pulang..kak long yang drive sampai rumah ayah..pastu, ain drive la sampai pulang ke rumah...ain sampai rumah dalam pukul 8.10 malam..alhamdulillah abah tak kol dan tak bising mungkin sebab die tahu ain jarang balik lambat...hehehehe =)

Harapan ain semoga akan ada hari lain lagi untuk ain jumpe diorg...sebab ain da mula rasa kasih sayang dengan mereka semua di sana...('',) Pada merekaa..sayang semuanya sentiasa....

jumpe di entry seterusnya yek...~daaaaa ('',)

mood:
HAPPY SANGAT ('',)

Friday, 2 September 2011

~Bile hati pun pandai Terasa~ =(





Entah kenapa malam nie rasa hati nie hiba sikit..hiba bukan sebab apela kan.. terkenangkan kata-kata mummy ain yang pada ain sangat pedih..untuk ain telan... tengokla gambar kat atas tu kasih ibu dan anak...kan best dapat mak yang mcam tu caring,loving...tapi...apakan dayakan..

bukan nak bukak pekung keluarga sendiri tapi kata-kata die(mak) sentiasa ain dengar-dengar ke mana-mana ain pegi..sedih..sejak mak tahu kak long ain pernah datang ambik ain kat umah nie kira maknanya ain jumpela adik-beradik ain tu kan, mak asyik menggunakan isu adik-beradik ain jee ..ade satu malam tu mak tanya,
(situasi : dalam bilik mak)

mak : kaw tak ajak kak long kaw datang raya umah ke?

ain : mak bagi ke?

mak : bagila nape lak tak bagi tapi adala batas-batasnya

ain: takpela..tak yah datang pun takpe..

mak: yela kaw takut, yg aku tahu kaw da citer kat diorg pasal keburukan nana dekat kaw kan...

ain: kenapa mak cakap macam nie?

mak: yela..kaw dengan nana kan mcam tu..

ain: diorg takde kene mengena dalam hal nie.

mak: yela sementara aku hidup nie kaw dengan nana da mcam nie, nanti aku takde kaw pegila ye kat diorg tinggalkan semua nie...

ain: ape mak cakap nie..takkan ain nak wat mcm tu..dala antara nana dengan ain takde kene mengena dengan diorg...ain da hilang saba dengan nana sebab tu ain tak kisah kalau tak cakap ke ape ke dengan die...

mak: memangla kaw memang macam tu..sebab kaw da de diorg...

ain: (beredar dari bilik malas nak layan mak) =(





kadang-kadang ain tak tahu apa sebenarnya yang mak mahukan dari ain..ain cuba buat yang terbaek, di mata die...ain cuba anggap die seorang mak yang sangat-sangat The best di hati Ain...tapi ain tak tahu kenapa ain takde daya...kadang-kadang ain rasa ain tak kuat nak berhadapan dengan kata-kata PEDAS mak...kadang-kadang apa yang mak cakap cukup melukakan hati ain =(

Sedih mengenangkan nasib ain sendiri..sebab mak ain sendiri tak faham isi hati anak yang dibesarkan dari kecik...mak, mak jangan risau ain takkan tinggalkan mak..ain tahu mak da bersusah payah membesarkan ain dengan penuh kasih sayang mak..takkanla ain sampai hati buat perangai kejam jadi anak tak kenang budi pulak...



(GAMBAR HIASAN)

Ain tahu mak nak ain berbaik dengan die...tapi pernah ke mak terfikir ain bukan kejam sangat untuk kurang ajar atau pun nak melawan cakap mak..cuma ain tak leh terima ape yang jadi dulu..ain betul-betul terasa hati dengan die...sejak kecik ain makan hati dengan kata-kata die mak..tapi mak tahu ke..? mak pernah ambik tahu ke?



(GAMBAR HIASAN)

dulu, zaman sekolah ain tak pandai berfesyen tapi die kononnye moden..die suke cakap gaya ain, gaya kampungla..kalau ain takde dalam keluarga nie semua die punyala..die cakap ain macam2 die tengking2 ain depan kawan2 die..die tak ngaku ain kakak die mse die dan kawan2 die dengan kawan2 ain kuar..pe semua tu mak.. =(

mak pernah tak tanya, mak pernah tak mara die kalau die kurang ajar dengan ain? alasan mak, takpe nana dengan kaw setahun je..dulu, kalau ain salah bukan maen mak mara.. beria-ia tapi kalau nana salah..mak mara tak lama..kadang-kadang ain jugak yang mak mara...

dari segi berpakaian, seingat ain dari ain darjah 3 ain da pakai tudung...sampai pak long kate ain nie kecik2 da jadi makcik tapi ain tak kisah..sampaikan pernah ain kuar rumah tak pakai tudung mak mara suh masuk rumah pakai tudung tapi kenapa nana pakai baju nampak lurah dendam, pakai baju entah fesyen dari mana..lebihkan negara orang puteh..pakai itu ini seksi itu ini, colour rambut semua..kenapa mak tak pernah nak suruh die tutup aurat macam ain?

mak..mak pernah ke tengok ain colour rambut..ain janji pada diri ain, ain takkan sesekali cuba colour rambut..biar rambut ori nie je yg ain guna..tapi nana semua benda tu mak tak halang pun...kadang-kadang die cakap kasar dengan ain, aku kaw..tapi mak mara jangan cakap aku kaw..tapi kadang-kadang mak guna jugak kaw aku..

mak bukan niat ain untuk menderhaka dengan mak..tapi, kadang-kadang ain kecik hati juga..kecik hati dengan cara mak layan ain..mak mara-mara ain, kadang-kadang mak perlukan ain sebagai teman mak gi kedai..sebagai teman mak bercerita..kadang-kadang tu mak ajak ain pegi sana pegi sini bile balik mak mara-mara ain...

tapi ain susah nak nampak mak ajak nana pegi sana pegi sini, teman tu angkat itu ini tak..sama juga kalau dalam rumah nie, pantang mak tahu ain cuti mak suro ain sidai bju tu ini tapi nana ain susah nak dengar mak suro die sidai baju ke angkat baju kee....kenapa mak?

mak, maafkan ain...ain bukan taknak cakap dengan die..tapi ain da terlalu banyak makan hati dengan sikap die..die cakap ain mcam-macam dari sek..ain simpan..ain tak pernah lupa mak.. mungkin mak lupa, mak da tak ingat apa die cakap sebab pada mak die masih kanak-kanak mase tu tapi bgi ain kalau dari kecik mak tak marakan die, sebab tula die lagi rancak nak cakap ain macam2...banyak perkataan dan cakap die yang menyinggung hati ain..asenya ain taknak kongsi kat sini.. =(

kate-kate yang lantang menyebabkan ain tak cakap dengan die dari bulan 11 tahun lepas..kalau dipanjangkan umo, biarla ke hujung nyawa ain, ain taknak cakap dengan die..ain sedih, ain terkilan sebab ain ade adik mcam die..=(

kepadamu ya ALLAH,
kuatkanla semangat ain tempuh dugaan hidup nie,
kuatkanla hati ain dengan adenye die di dalam keluarga nie,
bukakanla hati ibuku untuk memahami perasaan hatiku ini,
Ya ALLAH,
sesungguhnya ain bukan nak jadi anak derhaka,
tapi kau cekalkanla hatiku untuk menerima & menelan sahaja
kata-kata yang ibuku lemparkan kepadaku,
kadang-kadang aku tak daya,
tapi aku kene teruskan hidup nie...
Ya ALLAH,
sesungguhnya hanya engkau sahaja yang mengetahui
akan hal di dalam rumah nie,
sesungguhnya engkau sahaja yang memahami
semoga ain tabah dan kuat menempuh hari-hari yang mendatang
AMIN,~

akhir kata, ain tak kisah kalau ain tak cakap dengan die..biarla nak jadi apae pun..sebab ain percaya ain de orang yang lagi memerlukan ain dari die..mungkin hari nie, die tak kisah ain takde tapi ain percaya satu hari nanti die akan ingt dan menyesal ape yang jadi..kalau arini die cakap bukan salah nana, buat ape nana nak mintak maaf kat die..ain percaya satu hari nanti die sendiri akan datang dan mintak maaf dengan ain...mase tu, ain akan jawab buat ape mintak maaf kat aku,kan kaw rasa kaw tak buat salah...

ain berdoa semoga ALLAH s.w.t tunjuk ape yang betul2 buat ain terasa hati..kalau balasan tu bukan arini, mase die ade anak nanti die akan tahu..ain percaya tu semua...semoga ain terus tabah menghadapi hari-hari mendatang~~

okla jumpa di entry seterusnya yek~
(maaf mood emo sikit) =(

Thursday, 1 September 2011

~Hari Raya ke-3 ku yang pelik + menarik~






Hye semua...apa kaba? masih dalam mood rayakan? Ain mcam biasala..dahagakan nak kuar beraya hehee...tapi alhamdulillah arini dapat Hints dari mak kononnye nak kuar beraya umah mak ngah kat Nilai...kira Bandar Baru Nilai la yek.. ('',)

Jadi lepas Zohor kami (ain,abah,ibu) pun berangkatla pegi Nilai..tak di sangka-sangka abah dengan mak tak cakap pun ain yang diorg nak pegi Nilai 3 untuk Shopping barang catering ishk2...jadinye kami gerak dari KL kul 2ptg lebih kurang sampai dalam 3 mcam tu....

:
:
:



''SELAMAT DATANG KE NILAI 3''



mcam niela lebih kurang kawasan dan persekitarannya..stiil ramai orang walaupun di Musim Perayaan...tapi memang tak sangkala..bole datang ke sini dengan pakai baju kurung rayanye, kasut tingginye...dengan kainnyee adoii~


Akhirnya nila yang di cari ibu & ayah untuk digunakan di majlis catering yang mereka handle pada hujung minggu akan datang untuk Majlis Nikah Anak Customer nyee.. ishk2....sebabkan nak cari menatang tu dari kul 3 sampai 4 lebih kot kami kat sana...ishk2 mencari dengan panasnyee nasib baek ada dan berpuas hati sebab harga yang berpatutan hehehe ('',)

Selepas kami ber shopping bagai kat sana, kami pun pergi makan dekat MCD..hehehe pastu barula kami teruskan kononnye nak datang beraya umah mak ngah dekat-dekat dengan USIM tu.. ('',)



Haaa dekat dengan USIM tula..alaa kat Ulu hehehe..bukanla..dienye kawasan perumahan tu dekat dengan USIM tu hehee tu je..last2 da sampai umah mak ngah, diorg takde umah hahaha padan muka denn..hehe mummy pun satu datang umah tak reti kol memang terbaekla mereka takde umah...sebab diorg takde umah kami pun berangkatla pulang....kami sampai di KL pukul 7 jugakla sebab jem..bole tahan jem diee..hehe

Tula die pengalaman raya ke-3 ain tahun niee...('',) daaa~



mood lagu:
da bertukar ikut hatii hehee
('',)

Raya yg Membosankan!~




Hye semua..('',) semua masih dalam mood raya kan? ain? erm..takde maknanya la mood raya nie....Ain rasa tahun nie raya adalah yang paling tak best! serius wa cakap luu...raya pertama yg hempeh, raya ke-2 da jadi HAMPASS!...adoii....

~CITER RAYA-1 KU~

serius, gile bosaannn kot...raya pertama entah pape konon2 org balik kg, mak pun sebuk ler nak balik kg..katenye adik-beradik die semua balik kgla pe la..pastu, kitorg nie (ain,adik,ibu ayah) pas solat raya terus lerrr balik kg...sekali, peehhh semua takde spe kt kg..pe citer??

kononnye adik-beradik mak ade kumpul kg..pe semuanya takde sekorrr pun...ishk2... selalunya tetiap tahun kalau raya-1 kitorrg akan beraya sebelah ayah dulu...pastu pas raya semua adik-beradik abah akan dtg ke rumah kami untuk beraya..pastu kami akan bergerak rumah mak teh yang rumah die sederet rumah kitorg tapi hujung la...pastu baru semua akan berpecah sama ada pegi umah nenek sedara kami di cheras atau ikut haluan masing-masing....

TAPI~

Tahun nie, mak pulak tukar plan..kate nak balik kg pas solat raya..jadi semua-semua tak datangla rumah kami mcm thn2 lepas..(ain rasa mcam mak tu nak elak-elak je dari adik-beradik abah datang) tak tahula pasal apa...pastu, kononnye pas solat tu, da selesai semua bersiap kami pun pegi singgah rumah makteh yang tak sampai 5 min beraya da terus zapppp berangkat balik kg...pastu dalam 1jam 30 min sampaila kami di kampung ibu di negeri sembilan...

sekali sampi umh kg, takde sape...ishk2...sadiss bukan...da mcam lebai malang kot...mak kol mak lang die cakap diorg beraya umah pak long (abang mak) kami pun tunggula semua yang dikatakan semua..tunggula kt kg...sekali, masuk sebjik kereta jee...kereta mak lang...bile tanya mana yang laen? mak lang jawab nie jela yg lainnye tak jadi balik....ishk22....

kesian bukan? tu gaya mak nak balik cepat2...ishk2...geramm je rasa...pastu, kami pegi beraya umh sedara kat ulu kampung..tu pun barula mak ngah & keluarga sampai...dengan anak mak lang sampai...yang laen2..takde maknanya nak datang raya kampung..selepas tu, kami berangkat pulang semula ke kg..dengan takde tujuan nak buat ape2..ishk2....

pastu, abah da ajak (ain dan adik) balik KL..mak tinggal kg dengan mak lang yang kononnye tak puas kalau balik awal..yang tak leh blahnye statement mak (korang balikla..malam kang jemput mak balik) ishk2...mcam tu pulak...malamnye tu, barula abah jemput mak kitorg tinggal kat rumah....tu citer ain raya 1...best bukan????




~CITER RAYA KE-2 KU~


korang tengokla..kalau kucing nie duk umah pun muka da bosan Ain nie lagila terperap je kat rumah hari raya ke-2 lagi la bertambah dua kali ganda bosannya...adoi~hari raya ke-2 orang laen sibuk beraya umah sanak-sedara ain nie duk umah sepanjang hari bapak bosan gile nak mampuss~~!!!

Ain jarang sekali rasa stresss tetibe raya ke-2 duk umah stresss sepanjang hari...rasa geram je dengan sikap mak yang nak mengelak dari orang datang rumah dan nak mengelak dari pegi raya umah oranggg!! korang jadi ain pelik tak pelik mak perangai macam tu?? adoiiii

malas nak cakap banyak, cuma nak bagitahu raya ke-2 ain duk umah dari pagi sampai la ain tido malamnya...SADISSSS BUKANN~~~


Gileee hati aku nie tak bengang..si nana merayau gune kereta satu hari raya ke-2 beraya umah kawan2..die...yang ain nie duk terperappp kat umah sepanjang hariiii adoiii...

STRESSSSSSS......STRESSSSSSS.....

Harapan ain semoga raya ke-3 nie akan membahagiakan janganla duk terperap je kat umah plzzzzzzz...abah plzzzz jom pegi rayaaaaa jommm plzzzzz...

ok byeee~

sorry..
lagu dalam mood merdekaa..hehe