Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Saturday, 23 July 2011

Penantian satu penyeksaaannn~


salam...semua..dalame tak menulis..ase rindu lak..nie da tengah2 malam bru rase fresshy tuk menaip hehehe sebenarnya dalame nak bgtahu kat sini tapi ape kan daya byk benda nk kene buat...da baru arini (jumaat) ain dpt cutii woo hehee...

makcik ain a.k.a my dear boss die bg ain cuti sebab die takde dekat office dalam 4ari mendatang nie...die de family trip ke kota singapura...ehh.eh..bukan pegi tengok bola taw..tapi die pegi satu family beserta cucu dan anak die ke Universal Studio yg femesss emesss tu kat Singapuraa...(haiiiipp bile lerr ain nak merasa g snee kan) =)

takpe ain pelahan-lahan kayuh..ye tak? hehee...ok..dalame tak citer pasal baby car ain kan..kan.. asenye cam de ke yg tahu perkembangan terkini ek...+) xpela..untuk simpanan ain je..camni, mase ain g booking kereta dulu adela sebelum die di lancarkan, selepas di lancarkan akak perodua mean my salesgirl die pun bgtahu suh dtg office untuk dikenalkan dengan org bank dan perlu bawak sekali dokumen2 yang die bgtahu untuk org bank tu apply loan..akak perodua tu kenalkan ain dengan orang bank 'MAYBANK'...

first of all tu adalah pengalaman pertama ain berurusan dengan orang bank...ase mcm2..mse ain dtg office akak tu kat branch perodua Glenmarie, tak pulak akak perodua tu bgtahu akan jumpa orang bank mse tu jugak..ishk2..ain dtg dengan selamba dengan tak ready ape sorang2 dtg sne.. ingat antr dokumen je sekali msuk bilik meeting terus bincang sme dengan org bank tu.. =)

mse tu, mcam2 fikir berdebar2..yela takut salah cakap kang xde lak dpt loan kan..hehe nsb bek la salegirl ain tu da pesan siap2..jgn ckp cmni, jgn ckp cmtu..cakp nie je..ckp tu jee hehee alhamdulillah meeting tu berjalan seperti dirancang dan berakhir dengan penuh harapan... wahh ayatt gueee =))

setelah hampir berminggu2, lamanaya menanti jawapan dari org mybank tu sampaila satu tahap ain lak terhegeh2 msg dgn akak perodua tu tanya perkembangan tapi still xde jawapan.. yg die bgtahu kene tunggu ambik msee lg.. ain diamkan diri hampir hujung bulan 6 tpi nek bulan 7 mau x ase cam nk melentingkan..entah mcam mn, akhir bulan 6 orang bank tu kol die cakap loan adik da approve tapi mesti mau grantoo...ishk2 walhal mse ain wat permohonan dulu ain da tanya ain xnk grantoo bole dpt x? die punya confident kate boleee.. sbb gaji adik masyukk..sekali pe da laen kamu ckp len bole dpttt...ishk2
(org melayu kite cmtula buat bisnesss)

lepas dpt kol tu, ain jwb cmnila bgi sye mse untuk bincang dgn boss sye dan keluarga kalau de ape2 akan sye kol semula..(padahal dalam kepala nie duk pikir mcm xde spe je layak jadi grantoo dlm keluarga ain)...setelah 2,3 ari ain berpikir, ain pun cakap dengan my big boss..then die nak tolong kenalkan dengan orang bank laen orang bank 'public bank'...bile pakcik ain kol, orang tu just cakap dtg office dan bawak dokumen seperti ain bg pada org maybank tempoh hari...=)

mse ain minta tolong tu, ain bgtahu ari khamis...nak diceritakan ari jumaat soknya tu kami terus pegi kat office public bank..(mse tu terharu pakuda & makuda) bawak ain pegi...padahal bukannya urusan kerja tu tapi buat waktu kerja siap boss yg tolong cmne?? korang adee? hee.. ari jumaat tu kitorg pegi jumpa kt office public bank dan ain berikan dokumennye..ain memang harap akan dpt jwpn secepat yg bole dan kalau bole takmola tunggu lama mcm ain tggu jwpn maybank tu... =)

sebelum ain terlupa, maybank nye intrest 3.4..dan public bank hanya 3.2..oklakan..=) nak diceritakan ain antr dokumen ari jumaat kan..? ari isnin 4 julai 2011 next week nya ain dpt kol dari public bank tu...die tanya cam2 tanya kat ain, kol boss ain ari isnin tu.. soknya, diorg kol lagi dan alhamdulillah dorg bgtahu yang loan ain da approve...tak perlu ada grantoo.. diluluskan seperti yang ain mohon...hehehe pagi2 selasa tu ain da dpt berita baek..alhamdulillah syukur gilerrr dan menjerit sepuas hatiii...hehehehhe sukeeeee sgt22 mse tu...=)

korang bayangkan servis yang diberikan oleh orang public bank cukup bagus..baru antr dokumen ari jumaat, jumaat tghri da kol tnye2 ptg2 kol boss ain pulak..ari isnin da submit dan ari selasa terus approveee cmne?? mse pakcik ain kol sebelum2 tu tnya kat orang public bank tu, die bg cara..kalau mcm nie..die kene mcm ni..mcm ni..mcm tu...tapi, orang maybank? die kol cuma cakap perlu ada grantoo kalau x, xleh... haaa...beza xbeza?

bayangkanla kalau betul nak cri pelanggan xsalah kalau u sebagai org bank bg cara kalau nak mcm ni pe kate cik wat cmni...kalau nk cmtu pe kate cik wat cmtu?? kan lebih bek..orang public bank bile pakuda citer masalah ain terus die bg caraaa dan terus approve terus die dapat komisyen sebab da dpt pelanggan... mcam tula baru betul cari pelanggan ye tak??

alhamdulillah syukur sgt ari selasa tu org bank kol kate da approve terus siap bgtahu nanti bile2 free dtg office kene sign agrement pulak..hehee wahhh i xsangka sebegitu cepat da apporve loan kereta syeee =)) bile ain bgtahu boss ain yg loan ain da approve teruss pak uda & mak uda cakap alhamdulillah..arini kite g signn..hehehehe cmne?? tapi atas sebab2 kerja mak uda & pak uda bawak ain pegi sign agrement kt office public bank ari rabu soknyaaa..hehe =)

ape-ape pun alhamdulillah syukur sangat loan kereta ain da approvee....kiranya step 1, booking kereta, step 2 apply loan...da pun terlaksanaaaa....yang tinggal step 3 jee iaitu tunggu keretaaa. bile da tahu kereta da de kat showroom ain kene pegi Pilih num plat keretaa dekt JPJ, Step 4 da de num plat keretaa da bolee ambikk keretaaaaaa...yahooooo =))

ain tak saba nak tunggu step 3 tuu...da ain dimaklumla oleh ainnye salegirl yang kereta ain tu, akan dipasarkan bulan 8 nie sebab warna die belum kuar lagi..bulan 8 baru akan launch..bile da bole di pasarkan ain akan jadi antara orang terawal dapat kereta warna tuu...=) tapi ain daa pesan kat akak tu make sureeee beforeee rayaaa i mesti dptttt itu keretaa..kalauuu tak.. tahula nasib untung dieee hahahaha... =) takpe2 bulan 8 bulan posee kene byk2kan saba ye tak?

lagipun kalau ain bole saba tunggu dari awal tahun untuk di lancarankan bulan mei aritu takkan ain tak leh tunggu bulan 8 yang nak masuk lagi bape minggu je lagi niekan..betul tak?? insya'ALLAH berita gembira akan sampai tak lama lagi Ain...sabaaa ekk =))

oklaaa..bile da dpt kereta akan di story morry lagi yekk...=))



*inila die my dear baby car*
*cute bukan?? like me right??*
*die special colour sebab tu lambat kuar*
*tapi xpeee...i still akan menunggu mu**

daaaaaaa semuaa.... =)


Tuesday, 19 July 2011

~Keluarga Bahagia~

salam semua.. ('',)
(mood ain da bertambah ok skg) alhamdulillah..

okla sebelum nie ain citer kisah sedih dengan adik-beradik yang mcam nth ape2 kan..skg nie entry kali nie pulak ain nak kongsi mengenai cerita adik-beradik jugak tapi kali nie die sedarah sedaging,sebapa,seibu dengan ain kira keluarga dunia dan akhirat ainla hehehe

sebenarnya selain dari keluarga di keramat, ain ade juga keluarga besar yang tinggal di Bandar Sri Permaisuri, Cheras..diorg duduk dekat kawasan pangsapuri pe ntah nama die sudah lupa hehe..dalam keluarga tu ain still num 3..sama mcm keluarga di keramat num 3 jugak cuma bezanya kat keramat ain num.3 dari 4 tapi die cheras ain num.3 dari 8 orang...

kat keramat ade 2 abang, dan 1 adik perempuan yang bukan adikkan...di cheras ain de 1 kakak, 1 abang, yang lain adik..hehe...ain bersyukur sebab dilahirkan di tengah2..yela ain merasa ade abang long, kak long...abang ngah..tapi kak ngah je takde..kalau adik pulak ain merasa ade adik perempuan dan juga ade adik lelaki...korang ade?? =)

ain nak kongsila kan..di cheras, adik-beradik umo kami tak jauh beza..jarak 1,2 thn je...w'pun jarak kami taklah jauh mana tapi respect each other tetap ada tak mcm di keramat..okla..di bawah sambil tengok gambar sambil ain citer ok.. ('',)



yang atas tu adalah kak long ain kira yang sulung dalam keluarga...yang ain tahu nama die hayati..tapi tak tahula mungkin nor hayati atau Nur hayati..begitula..dilahirkan pada 9 November 1985..kalau ain tak silapla kira tahun nie umo kak long dekat 26.. ('',)


yang nie pulak abang ngah ain satu-satunya abang sedarah sebapa seibu dengan ain..nama die Muhammad Rasul..di lahirkan pada 6 May 1987..tapi gambar ini tinggal kenangan kerana pada tahun lepas ketika orang lain sedang sibuk berpuasa di Bulan Ramadhan abang ngah ain telah kembali ke rahmatullah..=( al-fatihah untuk arwah...

ain sedih sangat dan ain terkilan sebab sepanjang hayat die ain tak kenal die..ain tak tahu suara die mcam mana..perangai die mcam mana..orangnya mcam mana..semua ain tak tahu.. sedih sebab die pergi ain tak sempat kenal die... =( semoga roh die tenang di sana..

dalam keluarga ini, mcam ain cakap tadi ain num 3..jadi tak perlu jelaskan lebih lagila ye semua da tahukan.. hehe =) ok..seterusnya...



no.4 dalam keluarga adalah adik lelaki ain..yang pada ain nama die agak unik iaitu 'Aidil Adha'.. dulu selalu hari raya korban ain sebut selamat hari raya aidil adha..dan ain tak pernah sangka adik ain sendiri nama sebegitu unik.. =) Aidil dilahirkan pada 30 Jun 1990..Aidil sebaya dengan nana tapi aidil jauh lebih hormat dengan ain walaupun kami jarang2 jumpe aidil akan panggil ain dengan panggilan 'kakak'...

seterusnya,


No. 5 adalah adik perempuan ain...yang di beri nama 'Nor Farahin'..ain tak tahu mungkin nama die Nur Farahin..entahla..ain masih samar2 dengan ejaan nama adik-adik ain...ain panggil dengan panggilan 'fara'..fara pula dilahirkan 26 June 1993...fara nie die baru je kawin aritu..ain pun tak pernah jangka die akan kawin muda..yela usia die pun baru hampir 18 thn...ape2 pun ain doakan semoga kekal selamanya ye dik.. ('',)

No. 6 adalah adik lelaki ain tu pun kalau ain tak silapla..adik lelaki tu mse die baby lagi sudah kembali ke rahmatullah akibat dari masalah penyakit..nama die Muhammad Ariff.. Kalau ain tak silapla..bile arwah abang ngah ain takde kira ain cuma ade sorang jela wakil lelaki dalam adik-beradik ain satu-satunya iaitu AIDIL..

untuk yang No.7 pula die adalah adik perempuan..kalau tengok gambar die, die sebijik muka mcam aidil..cuma die perempuan rambut panjang...nama die adalah Nor Hidayah atau pun Nur hidayah..entahla ain pun tak tahu mna satu ejaan yang betul...ain tak pernah sekali pun jumpa die..die pun sama nasib dengan ain cuma die tinggal dengan sedara..tapi sedara jauh...menurut kata kak long, dayah skrang da tak ngaku diorg keluarga die lagi..mungkin sebab dayah da de keluarga yang hidup mewah agaknya... umo dayah skg kira die lahir tahun 1995..kira tahun nie die form 4..camtula..

Akhir sekali, juga adalah perempuan..kiranya ain kaya dengan adik perempuan hehe rasa bahagia walaupun kami duduk dekat je diorang kat cheras ain kat keramat tapi kami macam jauh...kesian bukan??



ok..adik ain yang bongsu nama die Nur Humira..atau lebih mesra ain panggil adik..atau mira..tapi selalunya ain jumpe die ain panggil adik..hehe maklumla tula cita-cita ain memang nak panggil adik kan..cuma bile kat umah keramat tak pernah tercapai je.. =) Adik mira nie dilahirkan pada 21 November 1996..kira tahun nie die form 3..camtula..

sebenarnya sejak arwah abang ngah ain tiada sejak tula bermulanya ain mula menjinak-jinakkan diri untuk rapat dengan diorg..walaupun sebenarnya dari dulu lagi ain memang tunggu saat nie. malah ain selalu berdoa untuk jumpa dan lepak dengan diorg akhirnya doa ain dimakbulkan oleh-NYA...mungkin dengan pemergian arwah angah ain tu hikmahnya adalah ini...

ape-ape pun ain bersyukur dikurniakan oleh-NYA 2 orang mak, 2 orang ayah.. 1 kakak sulung, 1 abang sulung, 2 orang abang ngah, 2 adik lelaki, 4 adik perempuan..ain bersyukur sangat2.. walaupun mereka mcam2 kerenah.. =)



untuk pengetahuan kak long ain telah mendirikan rumahtangga seawal usia beliau 21 tahun.. ketika itu ain baru 17 tahun...die kawin pada tanggal 19 Februari 2006..beberapa hari selepas hari jadi ain.. =) da sehingga kini beliau telah pun mempunyai 3 orang puteri...yang comey2..seperti makcik ain mereka..=)


anak-anak kak long ~



kak long & adik mira
(sulung & bongsu dalam keluarga)


(mira & fara)
*adik-adikku dunia akhirat*


*anak-anak kak long*

*anak-anak kak long lagi*


akhir kata, sebenarnya sejujurnya ain memang teringin nak kan keluarga yang mcam nie..dan ain tahu ain memang ada keluarga mcam nie..cuma ain belum diberi kesempatan untuk bersama mereka hidup serumah sebilik sebantal lagi..walaupun ada baek buruknya mereka..ain tahu diorg tetap keluarga ain begitu juga yang kat sini.. semuanya sama..

pada ain...semuanya ade hikmah-NYA..benda nie jadi..ape2 pun ain tak pernah sangka yang ain da de anak buah sampai 3 orang..semua puteri yang comey2...('',)

lihatla kat bawah niee..comey bukan??



okla..kite jumpe di entry laen yek...daaa ('',)


kalau ini dinamakan 'NASIB'...aku redhaaa




salam semua...
(diingatkn pada yg nak baca entry nie dinasihatkn bca entry sbelm nie dulu yek ) masih dalam mood yang sama yek =(



ok..nak sambung citerla k...nak diceritakan pada hari ahad lepas nie kisah antara ain dgn angah iaitu abang no.2 ain..mse tu dalam 11 lebih kot lebih kurang 11 pagi yek..ain tengah siap2 nak kuar dengan buah hati mse tu..opss..mse tu semua orang ada kat umah termasukla kak ipar, along, dan anak die..yang len2 biasala nana, mak,abah kan...

diceritakan mse tu angah kat dapur tetibe ntah mcam mana ain dengar bunyi gelas pecah..ain pun berlari pergila kat dapur..tengok yela risau takutla kot izz hfiy ape2 kan..dalam mse yang sama kak ipar ain pun sme2 kuar ke dapur...yang kak ipar ain nak g buat susu izz..tetibe angah nampak ain die sound, die cakap 'ain, apasal kaw tak pernah tengok gelas pecah?? '..tetibe angah cakap camtu ain pun dengan seribu penyesalan terus masuk bilik ain da teruskan bersiap tanpa berkata-kata...ain ingat habis mcam tula...tapi ain memang betul2 menyesal...sebab pegi tengok kat dapur...

kalau ain tahu die yg buat pecah tu ain doakan dulu kene mata die.e.kee serpihan kaca tukan biar die serik sikit...eeeee..geram kot..pastu selepas tu tengah2 ain bersiap2 angah masuk bilik ain..die dengan tak bagi salam nye pe nye..cakap..'aku ingat nak bagi duit kat abahla..abah mengadu takde duit nak li baju suar semua'..ain buat bodo je..tak respon ape2..die cakap 'ko dengar tak aku cakap'...ain jawab dengan bengang 'eh angah nak bagi duit kat abah bagila pasal nak cakap dengan ain lak'..angah jawab 'aku cakap kat ko yela nanti kalau ko na topup kan ke pe ke'...ain cakap balik 'eh kalau ain nak bagi ain bgila.angah nak beli nak bagi pegila bg kat abah buat ape cakap dengan ain'..sekali angah melenting die cakap camni 'ekelehhhh pompuan niee aku cakap dengan ko sebab aku igt ko bole topupkan sikit ke..eee tak leh buat bebincang la ko niee...dalaa...pastu angah terus naek bilik atas dengan hentak2 kaki kat tangga dan termasukla hentak2 pintu bilik...diee...

ain ingat kan da habis da pasal tu sekali angah hantar msg yang jauh sekali dan tak ain jangkakan.....camni msgnye :
:
:
:



angahnye msg berbunyi begini lebih kurang la :

'mulai hari ni ko bukan adik aku, aku bukan abang ko..ko nak kawin ke..ko nak mamposs ke lantak ko aku da tak peduli...ko sayang sangat dengan along kan..pegila kat diee...jilat sekali JUBO diee...'...

lihatla..bahasa angah tu kan?? korang bcala...satu ayat die 'JILAT'...lagi satu yang ain terkejut 'JUBO'..agaknya ain nie pandai kot guna istilah lucah mcam die tu..ain tak tahu ape maksud die tu..tapi tula yang ain kate die tu kepala angin..kalau nak cakap men lepas je...ain betul2 tak sangka die bole cakap camtu..

yang ain bengang tu kalau ye pun marakan ain, kenapa nak babit2kan along...tak pasal2.. lantakla hak ain nak sayangkan sape...kalau along lebih beradab sopan dari angah what the f*** ain nak lebihkan angah...tula diee...ain betul2 terkilan...

ain da tak kisah angah nak cakap dengan ain ke..taknak ke..lantakla...ain da tak kisah semua tu...sebab tula ain rasa ain kene bersedia siapkan diri kalau misal kate terjadi ape2 perkara tak diingini dengan abah...ain rasa ain xde ape di mata diorg..ain dapat ase yang ain takde tempat di rumah tu sekiranya berlaku ape2 pada abah...



tula die keluarga ain...angah memang mcam tu..selepas dari kejadian tu ain ceritakan pada abah...tapi abah kalau bab angah memang tak leh..sebab abah sayangkan angah lebih dari ain.. ape2 angah buat abah takleh mengamuk sebab tu takde sape angah takut...sedangkan abah pun die bole mara balik dan suro itu ini..cmne la...dengan ain nie kan...

well bile ain cerita kat abah, abah cakap ko da tahu angah mcm tu apasal ko tak jawab bebaik dengan die..ain jawab, ele yg die cakap mcmtu mse gelas pecah bole pulak..die nk cakap ain takleh buat berbincang abistu die tu bole sangatla orang nak bincang dengan diee...ain cakap kat abah lagi 'die yg susah nak buat bincang cakp orang kalau semua bnda wpun slh yg die buat die ase betul mcm mn nk bincang cara baek..lanatakla abah ain da tak kisah da semua nie...ain pun da malas nak pikir...die igt die bags sgt ke kelakuan mcm tu mcm mn hidup nak berkat...

pandai cakap, nak minta ain topupkan tuk abah..dulu cakap die nak simpan duit nak beli abah moto manaaa..ade keee..skg cakap nk li kan abah suar baju pastu nak ain topup bek ain yg belikan jeee..diee pandai2 nak arah2 apahal...ain kate kat abah mcm tu..ain bgtahu abah kalau ain de duit lebih ain tak haarp diorg nk topupkan tuk abah ain bg ape yg ain de jee...yg die tu lak sibuk2 nk cakap cmtu kt ain apsal...

abah jawab dalaaa. abah pun tak tahu nak jadi apaee...tula kisahhh nyee...so, mulai arini ain da malas nak fkir pasal kelakuan diorg kat umh niee...haha ain nak kumpul duit..nak simpan duit mse akan dtg untuk ain beli rumah atas nama ain sendiri..supaya senang di masa akan dtg sekiranya jadi apa2 pada abah tak mustahil emak ke..nana ke angah ke halau ain kan..yela sape pun ain niee dalam keluarga tu..kalau nak menumpang rumah along pun tahan mana pun kan...

oklaa..semoga ain tabah mengharungi hidup dengan keluarga yang entah ape2 tu.saba banyak2..ALLAH S.W.T tak duga pada hambanya yang tak layak di duga oleh-NYA..Apa yang jadi ni ade hikmahnya...ain keje rajin2 k...ingat mse depan...tak payah kisahkan diorg tu semua..Gud Luck for your lifee...

kawan2 tolong doakan kejayaan hidup ain ye supaya ain bole bukak mata mak,nana & angah yang ain jauh ebih berjaya dari diorg semua tuuu...daa

adakah itu namanya 'KELUARGA'





salam semua..('',)


just untuk meluahkan di sini..maklumla niela tempat ain dapat meluahkan rasa sedih, gembira pe semua di sini...untuk kali nie ain nak kongsi story pasal keluarga ain sendiri....ermm tetibe ase sedih sebab mengenangkan nasib ain yg de family cmni... =((

ok...untuk pertama kalinya ain bersyukur ke hadrat-NYA sebab memberi ain sebuah keluarga yang cukup...iaitu ain ade ayah,emak,adik perempuan & 2 orang abang..yg mana tahu cerita ain dalam family nie tahula ye yang tak tahu wat2 tahu je sudahh =)

ok...dalam keluarga, ain rapat dengan ayah atau lebih mesra ain panggil dengan panggilan 'abah'..pada ain abah seorang yang sangat2 baek..semuanya abah bole buat..serba serbi sampaila ain penah harapkan yang ain akan dapat bakal suami macam abah..hehehe..

well, selain dari abah...ain rapat dengan abang sulung ain yang ain panggil dengan panggilan 'along'...along da berusia hampir 35 tahun..dari kecik lagi ain rasa ain memang rapat dengan along..ain ingat lagi bile along kemalangan jatuh moto ke apa ain yang paling panik menangis tak ingat dunia padahal along cuma cedera tangan je bebalut..punya la ain tido dekat sebelah katil along semata2 nak jaga along..hehe

kasih sayang ain pada along hanya ALLAH je tahu..ain sayang sampaikan kalau along balik keje, ain tunggu die balik..ain makan sama2 dengan die..tengok tv same2... entahla..semua dengan alongla sampai bile along da kawin kami rapat rapat cam tu jela..dan ain sambung kasih sayang ain pada anak along 'izz hfiy'...oo ye hubungan ain dengan kak ipar ain isteri along so far alhamudulillah baek seperti adik dan kakak je =)

yang seterusnya, ain nak kongsi...


ain rasa dalam family tu tu jela antara yang ain rapat di mana ain bole kongsi kisah suke duka ain...kalau ain balik lambat abah la selalu kol tanya kat mana..abah yang paling2 suka ambik berat pasal ain...ain tahu abah sayangkan ain...ain pun sayangkan abah... kadang2 ain cakap kat diri ain, yang ain kene bersedia kalau jadi apa2 pada abah =(

ok..emak..ain panggil dengan panggilan 'mummy'..mummy seorang mak yang cukup pandai masak..dulu zaman abah keje mcam2 makanan pelbagai jenis lauk mak selalu masak..ari2 tukar masakan..tapi skg sejak abah da pencen, mak masak asyik2 tu..asyik2 tu sampai stu tahap die cakap' aku xpandai masak' tu jela aku masak..kadang2 ain kesian abah 'abah yg akan masak tuk kitorg' dan selalunya abah masaklaa ain rasa puas makan hehhe sebab ain pun jemu kalau ari2 tu je..mak ain seorang yang bengis..mulut die kalau da cakap men lepass je..die nye perasaan je die tahu..org len terasa ke abah terasa ke ain ke spe2 la semua die xkisah...ain bukan nak ckp ain kurang ajar tapi itula mak ain =(

mana2 orang yang kenal mak ain semua tahu..kalau cakap die je nak menang kalau nak mara spe2 la ain ke abah ke..mara jela..depan2 orang ramai..kadang2 ain sedih mak sanggup tengking2 abah depan2 sape2 je..ain bukan tak sayang mak, tapi sejujurnya ain memang sayangkan abah lebih dari mak... =( mintak maaf ain memang dari kecik kurang dengan mummy..mak ain sememangnya lebih sayangkan nana (adik ain)...ape2 hal nana yg betul dan diela anak perempuan kesayangan dan diela prefect...

selain dari mak kt umah tu ain de sorang lagi abang yang ain panggil dengan panggilan 'angah'.. abang ain yang nie ain memang tak leh dekat dengan die..rasanya ain cuba untuk rapat dengan die tapi tak sampai 10min dengan ain mean lepak ke borak ke makan ke..mesti de je tak kene.. angah die lelaki tapi jiwa perempuan..entah ain nak cakap pun susah...die kepala angin..semua benda die je betul...kalau cakap memang die je betul dan mulut die lebih suci dari mulutt longkang..kalau nak maki, nak carut semua bole bagi kat die...ain tak terkecuali...yang paling ain benci, bile kuar dengan die...die suke tengking2 mara2 semua benda die betul..contoh dalam supermarket die leh jerit2 dengan ain 'cpatla kaw nak apae?? die jerit2 macam ain nie baru 4 tahun..tula die angah..

penah dulu ain menangis merayu pada abah, mintak tolong untuk bgtahu angah yang ain taknak ikut die kuar..ain merayu pada abah 'tolong abah ain taknak ikut angah kuar'...kadang2 angah suke banding2 dan ayat die mcm nie 'ala kaw tu kalau aku ajak taknak jee memanjang kalau along tu kaw tengah tido pun kaw bangun kuar dengan die'..mcam tula angah..untuk pengetahuan, kalau ain kuar dengan along ain rasa bahagia sangat sebab along tak mcam die.. tak tengking2 ain tanya elok2..tak cam angah die memang berkelakuan mcam tu...tak mustahil ain cakap hanya rasa kasih sayang ain sikit je pada die...

last sekali, adik perempuan ain yang hanya setahun muda dari ain..ain lebih senang panggil die dengan 'nana...die seorang perempuan yang tak reti nak hormat ain kakak die..since dari ain sekolah lagi..die mcam tu...kalau tak caya bole tanya kawan2 ain semua tahu perangai die...die memang mulut pun sama kuang ajar..dan penah sekali ain berdoa lepas solat ain cakap 'kenapa tuhan bagi ain adik macam die'..sedangkan ain nak adik yang hormat ain as her sister...tapi ain tahu ain de adik ramai cuma ain tak diberi peluang untuk itu...

nana seorang pembengis..jujur ain cakap takde seri di wajah die..yang die tahu die suka bile mana2 lelaki kt luar tu usha badan die..die..konon2 die paling hot...die berangan diva..semua benda die nak branded...die tak reti faham istilah 'mak abah tak keje'..penah satu hari die mengamuk dan cakap dengan mak abah yang 'apasal nana nak belajar kat lim kok wing tak leh'.. apasal ain belajar kat unisel bole..mse tu ain ase macam nak lempang jee diee..

dulu zaman sek ain adala manusia yang lemah...yela asalkan ain gaduh dengan nana ain nangis..asalkan ain gaduh mengadu abah..nanti die cakap' haa keje kaw ngadduu je'...dan kalau ain ngadu da sah2 abah menangkan ain kalau ain betul...tapi kalau salah abah memang maralakan..anyway, mummy adalah pembekap terbesar nana..apa2 yang nana buat salah ke betul ke mak la akan tak mara...maklumla anak diee..kan...

penah dulu sekali zaman ain muda2 ain kuar rumah tak kai tudung walhal selalunya ain pakai tudung then mak mara die cakap pegi masuk pakai tudung tapi si nana..pakai baju nampak buah betik lurah dendam die mak tak mara pun..ain sedih bab aurat mak tak pernah titik berat abah selalu jugak cakap pakaila tudung na tengok cam ain..tu...kaw tu da besar panjang..die jawab tunggu die da kawin anak sorang..tapi pada ain kot dapat anak sorang kot mati sebelum kawin kaw nak mak abah tangguh dosa kaw ke..?




itula keluarga ain skg..yang along dengan perangai serba serbi tak berduit...entahla selalu kelentong ain..dengan cam2 alasan yang membolehkan ain ulurkan die walaupun hanya rm5 ringgit ke rm 10 ringgit ke..itula along ain...

kalau angah dengan berangin die..serba serbi tak kene..die je betul..die nye cakap, kelakuan semua orang takut..kalau nak mencarut ke..memaki ke bagila kat die mesti dapat skor A.. yg paling ain benci kuar dengan die..kalau de 10 orang pilihan untuk ain nak kuar dengan sape ain pastikan angah yang ke 10..atau tak senarai langsung...

nana..die adik..adik sekadar nama je..tapi anggap ain sebagai musuh..agaknya tak pernah anggap kakak..anggap kawan..sebab die bole kalau nak mengamuk, nak maki..semua bole je dekat ain.. pernah sekali die cakap mse bulan pose zaman kanak2 yg ain nie anak a''kt sial!! mcam tu ke adik?? sampai arini dan insya'ALLAH ari tua ain takkan lupa..kalau ari raya time hari bermaafan tu pun sama..die akan mintak maaf pada ain tapi bile semua2 tanya 'nana da minta maaf kat ain ke? barula die terhengeh2 cakap 'cptla duduk aku nak mintak maaf kang ko cakap aku xmintak maaf kat kaw'..de ke cakap cmtu??

dan setiap kali die mintak maaf kat ain semasa hari raya je setiap kali tula 'mulut ain tak pernah kata ain maafkan '..sebab memang ain TAKKAN maafkan ape yang die buat die cakap yang buat ain menangis tersinggung..takkan...sebab semua tu ain tak bole lupa sampai hari nie...

untuk perkembangan terbaru nie dari bulan 11 tahun lepas ade satu kisah antara ain dengan die sejak dari tu ain tak bercakap dengan die sampai arini...lantakla orang nak cakap ain nie ape pun lantakla..ain tak kisah da...dulu ain ingat lagi zaman ain takde lesen lagi die da de..bila ain nak minta tlong die..die cakap 'xabis2 menyusahkan orang pegila ambik lesen tu'..die suke mengecik- negcikkan ain...bile ain kene tangguh belajar lesen dan kene repeat balik die selalu cakap balik haa bukan ssh pun nak dapat lesen tu pun kee repeat kee..entahla...semua benda tak pernah menyenangkan ain pun kalau dengan die..sama la dengan angah pun...

bile ain dengan die jadi camni..mak tak pulak nak berleter dengan nana tapi dengan ain sampai mak panggil masuk bilik mak dan die cakap 'mak bg kaw 2 pilihan. 1 kaw tak nak berbaik dengan nana tak yah bercakap sampai bile2 dengan die 2 kalau nak berbaik, berbaikla sampai bile2..ain terkejut dengan sikap mak yg cakap cmtu..walhal anak die yg punya cakap entah ape2..tula mak sentiasa menangkan nana dan ain percaya mak tak cakap camtu pada nana pun dengan ain je...

akhir kata, bukan tujuan ain tulis kat sini nak bukak pekung di dada keluarga ain sendiri..tapi ain sedih, ain kecewa..ain nak simpan certa nie buat tatapan generasi ain nanti..biar die tahu ain nie mcam mn..lagipun ade cerita ain nak kongsi yg berlaku hari ahad lepas mengenai family ain jugak...jadi tunggu akann menyusul yek.. =( daa

Thursday, 14 July 2011




kepada semua pembaca yek ('',) (haii ain,ade ke yg membacanya? ) hehe

semoga anda semua sihat dalam lindungan-NYA ('',)

dalame tak tulis, cerita kat sini kan..banyak benda berlaku dan jadi dan mcam2 halla yek...ok arini ain saje2 menaip dekat office nie sebab musim kebosanan telah melanda diri ini...maklumla keje da takde semua da siap untuk this week ('',) hebat bukan hwork da siap? hehe ('',)



tengok si comey tu mood die tengah bengang agaknya atau tension.. al maklumlah semua sedia maklum kucing takut air hehe minum air bole laa..kene airr xde maknanya..tapi manusia pun ade yang takut air sebab tu tahan tak mand-mandi hehee (ehh..eh bgtahu siap2 bukan ain k orangnya) ehhe da tahu kang korang mesti nak cakap ainla tu yg takut airr hahaha.. ('',)

ok...ain bukan nak cakap ain tengah mood bengang or mara or yang seangkatan dengannya la bukan..tapi ain nak bukak cerita pasal benda kat bawah nie...

:
:


:
:

ok..apa yang korang faham dengan 'admire'? ain faham maksudnya minat atau boleh dikatakan ade peminat...tapi bukan artis yang ade peminat tu tapi lebih kepada meminati seseorang la k... ain nak kongsi dan nak tanya pendapat kotla ade yang bacakan...benda nie bukan pasal ain lebih kepada umum @ rakan ainla k..ain guna gelaran DIE untuk gunakan panggilan cerita die ek('',)

ok..nak diceritakan sebelum die masuk U, die sekla kan mcam orang laen...jadi di sekolah menengah (form 5) die mula berjinak-jinak dengan alam bercinta..haha cinta monyetla katekan.. nak diceritakan die terima that boy tu sebab boy tu sangat2 baek, memahami die,jaga amalan solat, budi bahasa, sangat caring dengan DIE..jadi tak mustahilla diorg boleh bertahan sampai ke hujung tahun tingkatan 5 dari awal tahun form 5 mereka couple...

ok..habis sek...~

bile da habis sek, masing-masing da mula bawak haluan masing2 yang Die masuk U, yg boy masuk tempat laen..selepas tu, da mula nampak taring si boy dengan berperangai agak pelik maksudnya tak mcam dulu..jauh 1000 berubah...tapi Die tetap bertahan dan bersabar dengan perangai Boy tu...

TETAPI~

msa DIE di U dan masih status In a Relationship lagi, da de ADMIRE yang mengushaa dieee hahahaa...ain gelarkan Admire jela yek senang faham...admire nie mula mencari jalan untuk berkawan dengn DIE..lama2 tu kawan2 biasa okla kan...da kate kawan biar beribu berumahtangga biar 1 heehe ('',)

sejak dari hampir2 nak akhir sem 1 mereka (admire & Die) da pun berkawan...yg Die banyak ceritakan perangai Boy yg die tak suka pada Admire tu..da admire sangat open...selepas dari tu, memang DIE selalu ingatkan pda admire jangan mengharap lebih dengan die...die hanya anggap kawan sahaja...tapi...admire mengeluarkan statement 'takpe korang baru couple bukan kawin masih de peluang'..ade ke cakap cmtu?? pehhh ('',)

ok..sehingga diorg habis belajar admire dan Die still berkawan as a friend...akhirnya hujung sem 1 Die dan Boy clash disebabkan sikap BODO boy tu yang tak reti menghargai permata di depan mataa diee..hahaa tapi ain nak bgtahu yek..mse sem 4 asenye Die telah berkenalan dengan sorang lagi laki yg lebih berusia dengan Die.. da mereka kenal2 sehingga sama2 habis belajar..samala dengan si admire Die kawan sahaja sehingga habiss belajar di U.. ('',)

Makin menarik bukan? ~ sambung yek

selepas masing




Tuesday, 12 July 2011

Pose..oo poseee.. (",)

Assalammualaikum w.b.t semua..('',)
(wah muslimah sekejap) hehe

untuk pertama kali dalam tahun nie, nak citer..hehe ain baru puasa semalam (isnin 11/7/2011).. kalau ikutkan niat memang dalame da nak ganti pose..hehe tapi sebabkan tak berani nak sahut cabaran..al maklumla keje kat Ara Damansara..perjalanan mengambil masa paling lmbt mau tak 1 jam jugak..kalau cepat pun 30min...

tula selalu bile niat nak pose mesti fikir, tak tergoda kee nanti...hehe (goda dengan nafsu makan dan dahaga lerr) hehe..jadi..bila semalam ain gagahkan jugak niatnya, yela nie da dalam bulan Sya'bankan..tak lama lagi da bulan Ramadhan..mau tak kelam kabut jadinya nnti...dulu awal2 tahun kemain berangan nak ganti pose time bulan Rejab, sekali bulan Rejab pun da say bye bye..ishk2 ain..ain...pe nak jadi tu..=)

jadi, diharapkan dalam minggu nie ain dapatla cekalkan hati untuk berpuasa ganti ketika yang laen sedang asyik tak pose..hehe...insya'ALLAH di mana ada kemahuan di situ ade HIGHWAY..hehehe ('',)



ape-ape pun cayok2 cik ain..semoga anda berjaya habiskan tanggungjawab yang tertunggak dengan-NYA...Insya'ALLAH i will do my best... ('',) semalam da berjaya sehari...lagi 6,7 hari to gooo.....cayok22... ('',)

okla..orang berpose tak leh cakap banyak2..kang batal..hehehe ('',) daaaa



cam biasala kan ketika bos tak masuk lagi,
sempat jugakla update blog niee..hehe
(ade-ade je kan si Ain niee) ('',)

Monday, 11 July 2011

~Selamat Hari Lahir sayangku yg chumeyy~




salam semua...senyumla seceria si kenit tu ('',)
comey bukan die.. ('',) macam makcik die laa..kan.hehe

ok..arini (isnin 11/7/2011) genapla umo si kenit kesayangan semua di rumah berusia setahun...('',) sudah setahun usia diee..makcik ain doakan semoga muhammad Izz Hfiy Bin Fairul Nisha nie panjang umo,murah rezki..menjadi anak yang soleh pada ibu ayah ye.. ('',)

walaupun da masuk setahun,tapi masih tak pandai jalan lagi..hehe maklumla agak chubby dak niee..hehe skg nie die da pandai nak panggil,panggil orang...da kenal orang,da pandai pegang botol susu die mse minum susu, pandai makan biskut dan juga skg nie die jalan mengesot ngesot..nampak gaya die da mula nak berdiri..mungkin tak lama lagi pandaila tu jalan..hehe..oo ye skg nie die da de 4 batang gigi..hehe 2 bawah, dan 2 atas..comey bukan?? ape-ape pun makcik ain sayang sama kamu bangat taw.. ('',)

tetibe ain teringat masa tahun lepas 11.7.2010 sewaktu kak ipar ain menunggu masa untuk melahirkan izz...masa tu kak ija mengadu dengan ain sakitnyee ain..sian ain tengok akak masa tu tapi ape kan daya ain takleh buat apa...ain cuma dapat menenangkan hati die je.. ('',) maklumla berat izz fhiy masa lahir 3.59...semangat bukan??

okla..ape ape pun kat bawah nie ain kepilkan bersama gambar-gambar si jantung pisang kat umah niee untuk tatapan anda semua yekk...enjoyy ('',)

:
:


msa kecik-kecik da cutee gilerr~




pantang jumpa airrr...tak nak naekkk~ hehe

tido pun ade gaya kan..('',)











*selamat hari lahir izz fhiy ku sayang*
muahhhh ('',)




okla..jumpa di entry laen yek...daaa ('',)

time kasih my BFF~ Lup U laa ('',)




salam...semua ('',)...


comey betul kucing kt atas niee kan..cute giler...entah kenapa arini ain dikejutkan dengan satu msg inbox kat fb ain...kawan bff ain, kamaria Hana antar msg...die cakap lebih kurang cmni..die cakap die de buatkan header baru tuk ain...ain pun tekejut..sangt2..bile ain tengok2..sekali sangat22 cantik...siap ade kucing..lagi.. ('',)

itu yg ain suke tu..sbb de kucing & muke sye nampak agak cute di situ..hehe ('',) suke sgt2..seronok betul asenye..ain bkn ape ain tak bape nak pandai buat header tula ain punya header lama tu ala-ala kadar jee..('',)



tengokla tula header ain simple saje bukan ('',)
nak tukar baru tapi tak pandai buat tu yang pakai jelaa
('',)


niela sahabat bff, kamaria hana yang sudi buat kan header baru tuk ain..time kasih kama...i lup u laaa.. ('',) cantik sangat awak..ain sukeee ('',)


nie header baru ain yang direka oleh cik kamaria hana tadi..
cmne? cantik bukan?? korang adee??
punya suka terus gunaa..cmne tuu.. ('',)
anyway, thanks again kamaria... ('',)

hehehe daaa ('',)