Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Thursday, 26 July 2012

HaMpiR...hAmPiR ('',)





Setiap pagi kalau ain nak pergi mana-mana selalunya pergi kerjala kan..ain mesti, mesti mesti akan dengar radio..channel apa kadang-kadang tukar-tukar ikut mood..yela kadang-kadang tengah JEM tu masa tu pulak siaran radio tu asyik bebel2 je..tak pun banyak betul iklan smpai satu tahap nak muntah da dengar iklan tu.. tula ain tukar siaran radio lain...kadang-kadang ain dengar ERA.FM..kadang-kadang HOT.FM..kadang-kadang SURIA.FM..kadang-kadang macam2 la..Tapi yang fav mestila ERA.FM..

sebab apa era? sebab ain suka dengar keletah RAY, HANIF DAN JOHAN...=) dulu peminat setia bilA RAY, HANIF dengan Pak Nil tapi sekarang takpela da tukar..janji happening hihi..suka dengar keletahan dan kelincahan diorg...buat ain senyum sorang-sorang dalam kereta..buat ain mara sorang-sorang, buat ain gelak sorang-sorang, cakap sorang-sorang semuala pagi tu dalam kereta hihihi... (sampai da tak kisah orang kiri kanan nak cakap ape) hihi...

Pagi nie, mcam biasala ain dengar Slot PAGI@ERA.dengan mereka tiga orang tu..kelakar sangat time soalan yang ditujukan kepada pendengar iaitu 'TERLEPAS SAHUR'...suke dengar topik tu.sebab macam-macam orang cerita kisah diorg...termasukla Ain..ade pengalaman tu..sebab KEJADIAN PAGI TADI...hihihihi.. =) tapi ain belum terlepas lagi masih sempatt hihihi...


 ok ain dengar pagi tadi salah seorang pendengar bercerita kata,..
  1. saya nie, bangun da cukup awal...da..kol mak...kol kakak semua...pastu bile time saya nak bukak mulut makan nasi suapan pertama tetibe dengar azan subuh....adoi~~~~~
     2. Saya nie da beria-ia masak...sibuk masak untuk lauk sahur sekali da siap terdengar azan... ha???

     3. Saya bangun gi basuh semua..basuh muka gosok gigi..semuala kt dapur tu..sekali nak  makan? alamak da azan?? time nie ain gelak jugakla bile si Johan cakap lepas nie 'jangan
lupa basuh kereta pulak..hihihihi ('',)
 
Tu antara yang ain ingatla..lebih-lebih kurang citer diorg..kesian sebab tak sempat sahur kan...bukan apa 'orang islam kalau bersahur tu sunat kan..lagipun yang membezakan puasa orang Islam dengan orang bukan Islam adalah sahurnya'..('',) betul kan?



Bila ain dengar tentang topik tu, tetibe ain gelak sorang diri sebab terkena batang hidung sendiri hihihi memang nasib jela pagi tadi..nak citer la nie kan...elok2 ain da kunci jam tidur ain tu kul 4.45 pagi memang da bunyi da ain g tutup...tutup jela bangun tak hihihih..selain dari jam tido ain kunci jam kt tv jugak..ain set kt tv pastu ain gi kuatkan volume sampi 30 ke atas..hihi mcam biasa kul 4.45 bunyi jugak..terus ain g perlahankan volume jeee...tv tak tutup tapi bangun pun tak jugakkk hahahaha...

Sampaila satu masa entah mcam mana ain terdengar 'miskol' miskol laa tapi miskol nie punyala lamaaa.. memang hp ain, ain volume kan kuatt...senang hihi..sejak-sejak musim berpuasa niekan..hihi kalau x, silent jee time tido tu..hihi..sekali bile ain terdengar bunyi miskol tu, ain pun terus bangun..dan kataaaaa alamamakkkkkkkkkkk SAHURRRRRR....tengok-tengok jam da 5.30pagi..ishk2...

rasa-rasa sempat tak ain sahur pagi tadi??? pastu ain tak tengok sape miskol dalam masa kurang 10min ain terus ke dapur g panaskan lauk2 yang ada...pastu terus bismillahirahmanirrohim & niat puasa & doa makan teruss makn...hihi...siap sempat makan pisang lagi UU...hihi then da bis makan semua minum semua barula dengar azan subuhhh....huishh alhamdulillahh...sykurr sempatt.. ('',)

selalunye sebelum tido, ain suke tengok time Imsak kul bape...jadi malam semalam ain tengok kul 5.40 pagi jadi tula bile ain tersedar 5.30 pagi tu kelam-kibut ain buat semua perkara dalam masa 10min untuk kejarkan 5.40 tu...nasib bekla ain bukan makan banyak mana pun sahur sempat buat semuaa...=) pas da dengar azan, da settle segala urusan barula ain tengok hp siapa yang miskol..rupanya mummyyyy ku yang disayangiii... hihihi...macam tahu2 je anak diee tak bangun lagiii hihihih...

tak putus-putus ain ucapkan tq my dear mummy sebab kejutkan Ainn hihi..ain xtahulla apasal ain tak sedarkan diri walhal tido awal kot semalam..hihi...apa-apa pun ain akan jadikan kejadian nie satu kenangan terindah dan Insya'ALLAH ain cuba taknak miss..sebab kalau arini HAMPIRRR TERLEPAS, ain tak nak TERLEPASSSS pulak lepas nieee....AMINN ('',)
*SEBAB AIN MESTI NAK SAHUR, TAK LEH KALAU TAK SAHUR*

 *JADI*

  (PERINGATAN BUAT DIRI AIN DAN KAWAN-KAWAN JUGA) ('',)
 sekian, kejadian yang tak di sangka-sangka...ain..ain..ain..macam-macam ('',)

tata kawan-kawan =)

Wednesday, 25 July 2012

*MisS BaDLy*



Hati Ain cuma nak berkongsiii....RINDUU KAT DIE NIE =((


 

Dala comey...comot pulak...dala kiut..manja pulakk....
ok..ok..mak teh Izz niee rinduuu da niee....
bila nak balikkk sini wahaiii kesayangan mak tehh =((





rindu time nie...seronok sangat tengok Izz pun seronok =))

*RINDU..RINDU..RINDU*



~Bulan Ramadhan~ ^.^




Sejak kita sedang dalam Bulan Ramadhan nie...masuk kerja pun da kene awal..biasala bak kata bos 'masuk awal pulang awal.'...tu untuk dalam bulan puasa jela bole guna konsep tu, kalau time bukan bulan puasa pukul berapa pun masuk office pukul 5 gak paling lambat bole balik..('',)

Tahun nie, ada tahun pertama kot lebih kurang ain berpuasa hampir 5ari waktu kerja sendiri..mana buka puasa sorang, sahur sorang...pergi terawih pun sorang-sorang...kalau tak pun ain terawih je sendiri kt rumah sendiri...tu pun sebab mummy risau ain sorang-sorang bahaya katanya maklumla kawasan tempat baru...

Teringat dulu tahun2 lepas, selepas ain habis belajar, ain puasa kat rumah dengan mak abah.. paling tidak pun kalau time berbuka mak abah mesti ada semeja untuk berbuka...tak pernah pun sorang kalau time sahur pun, kalau mak tak sahur paling tidak ain bersahur dengan abah...ain selalunya tak pernah tak sahur..sebab pada ain sahur tu penting...dari zaman teknik lagi, ain duk asrama, mesti nak bersahur..kalau ain tak turun dewan makan untuk bersahur..setidak-tidaknya ain akan buat milo & makan roti @ biskut dalam dorm...

Ain rindu kwan-kawan teknik ain..sebab kalau time berbuka kalau masing-masing baru balik dari rumah masing-masing terutama ari ahad, time berbuka la paling best..macam2 makanan..da mcam pesta makanan da...org dorm sebelah bagi sikit tukar-tukar...seronokla..memang seronok...pastu kitorg turun ramai-ramai g surau untuk solat maghrib & terawih bersama-sama..time sahur kitorg bangun dan pergi sama-sama ke dewan makan pastu sama-sama g solat subuh kat surau dan dengar tazkirah subuh...
*memang betul-betul rindu zaman sekolah*

zaman ain belajar kat U pun sama..dalam rumah ain, ain la paling lambat untuk sahur..pukul 5pagi..kawan- kawan lain semua ada yang tghmalam, ada yang pukul 3pagi tapi sebab ain da biasa dididik dekat rumah & teknik sahur pukul 5..time tula jugak ain akan sahur...dan kawan-kawan serumah baik2 diorg akan temankan ain makan untuk sahur...teman kan taw? terharu kadang-kadang ain cakap xpela ain sendiri OK je..tapi diorg cakap takpe semntra nak tggu subuh, kitorg temankan ain sekali =)

kalau time berbuka kat U, pun best..pas je abis kelas terus gi bazar jalan kaki beramai-ramai tak kirala perempuan ke laki ke..kitorg jalan sama-sama..nanti kalau de spe yang beli macam-macam ade jela org akan tolong pegangkan =)...memang seronokla..pastu buka puasa, memangla ramai-ramai da kate kawan serumah 6org...pastu nanti rumah sebelah pun geng jugak diorg pun dtg sama buka dengan kami serumah tak ke meriah dalam rumah tu? =)

pas da kenyang, nanti adala salah seorang kawan ain bersuara. ''da maghrib nieee'' pas solat kt bilik, kitorg terus g beramai-ramai ke surau terawh & isya sama..masa ain terawih time kat U, perempuan hanya untuk perempuan sahaja sebab surau dalam kawasan hostel perempuan.. pastu imam mesti akan bergilir-gilir(antara penghuni hostel)..ade tazkirah subuh juga pastu..sebab tula ain tak pernah rasa rindu zaman sek dengan zaman U sebab kalau time puasa sama je jalan ceritanya...

TAPI~~



sejak ain abis sek & U..ada satu tahun tu, ain kene praktikal dekat sekolah rendah 2 bulan..mse tu ain mula je praktikal adalah dalam bulan puasa yang pertama..tapi ain pratikal dekat kawasan rumah sekolah ain sendiri dlu =) jadinya puasa, sahur semua dengan mak abah laa hihi...cume suasana kat teknik & kampus da xdela...mcam sahur, hanya dengan mak abah..kalau buka puasa mak abah juga & adik beradik..tapi memang bestla da kate dengan keluarga kan...balik je keje, balik sek tghri, pastu pas zohor tolong mak wat kuih raya pulak..jadi masa tu abis dengan tu.. =)

Bile da pindah rumah..dan untuk tahun nie adalah tahun pertama..semuanya berbeza..mak abah da pindah seremban yang tinggal dekat rumah baru ain dengan nana..tapi memang xdela rasa seronok mana..die dari dlu bukannye serasi dengan ain..ain wat hal ain jela..disebabkan ain da biasa die ada ke x..jadi semua ain je...tula ain sedihnya..buka puasa sorang-sorang orang lain dengan keluarga..sahur kul 5pagi juga tapi sendiri =( apa nak buat kan...kadang-kadang mak kol ain, cakap arini mak buka dengan abah..sunyi rasa..tak seronok mak tak selera makan =( ain cakap ain pun...takpela mak nanti lama-lama mak biasa dengan keadaan nie..dan ain pun sama...

Dulu, kalau time duk rumah lama nak g bazaa depan umh je..takyah bawak kereta parking semua..jalan kaki je melintas..tak pun bole ajak kawan-kawan pegi...siap arini pegi baza kt sini, sok kat situ..sana sinila pgi.. kalau pegi dengan abah lagila melangkah nth ke mana-mana tapi sebab dengan kawan-kawan terbatas sikit.. kadang-kadng ain balik keje, kalau abah da pegi dlu ain pgi gak sndiri baza tapi kalau nak kawan ain ajak maid mak hihi..teman...kadang-kadang pgi dengan abang2 ain..(along takpun angah)...TAPI sekrg kat rumah baru, nak g bazaa pun sorang-sorang..haishh nasib nasb.

dalam bulan puasa nie, ain tetiap minggu kalau takde apa balik rumah seremban buka & sahur serta terawih dengan mak abah..ain tak kisah kalau adik-beradik xsahur, buka sesama tapi pada ain smntra mak abah masih ada ain nak semua sama-sama dengn mereka..time kat seremban jela dapat g baza dengan abah sebab naek moto abah kadang-kadang abah bawak ain, kadang-kadang ain pgi dengan angah nek moto..=) tapi rindu rumah lama..seronok lg kt rumah lama =(

*SEMOGA AIN HADAPI SEMUA NIE DENGAN TENANG*
DA TAKDIR AIN DAPAT DUK SITU SAMPAI SINI,...AIN REDHA
DAN AIN AKAN BELAJAR MENERIMANYA...

       bile cakap, dengan kawan-kawan pasal sunyi sorang-sorang buat semua perkara ada yang cakap 'kahwin la ain'...hahah ade kee...mcam belum layak jee.. =) dan bila mak kata kt ain da duk sendiri nie mak tengok da pandai da masak, mak doakan cpt2la anak mak nie temu jodoh takla mak risau duk sana buat semua sndiri..
~adoi mummy nie sampai ke situ lak die~ 

apa-apa pun kawan-kawan SELAMAT BERPUASA YE...semoga amalan kite diterima oleh-NYA ('',)


Monday, 16 July 2012

*Kembali Merinduuu*


tak sangka pejam celik pejam celik da nak dua bulan lebih tinggalkan dunia blogger nie.. banyak cerita nak kongsi, tapi nampaknya asyik tangguh tanguuh jee ain..nie...kesian pada yang sudi membaca kotla kalau ade.. dalame nak citer nak kongsi tapi tula line internet nie kadang-kadang ok..kadang-kadang semput.. 

Nie ain update pun dekat Umah Seremban lajula sikit...tapi kalau ain kat Ukay Perdana, sejak da makin ramai penghuni tinggal kt situ, da mcam siput sedut da line internet ain nie..haishh tula dulu kemain puji puji sangat Ain dengan P1 ain tu sekalii hambikkk...dushh jadila cam nie..('',)







korang apa kaba,sihat? eyh mcam ade je membacanya kan..ermm Ain? mcam mana? ain mcam dalam gambar kat atas tula makin, cubby dan makin gemukk haha..nak kata happy tak happy mana, nak kate berduka lara takla sangat...

sekarang nie, pejam celik pejam celik da hampir 3 bulan ain hidup sendiri dekat Ukay Perdana tu.. so far alhamdulillah okla..cume biasala dari segi pengurusan kewangan kene usaha lagi..maklumla semua sendri.. da takde spe2 support kan...kenela..usaha lebih lagi...

tapi sejak menjak nie..family ain di landa masalah...tapi bukan problem ainla..Problem abang long ain.. masalah tu biarlah rahsia keluarga kami...walaupun pada hakikatnye ia sedikit sebanyak membebankan hati ain tapi nak buat mcam mana tempias mesti kene ain jgk..

dalam banyak perkara ade satu yang betul2 buat ain terkilan...ain tolong niat baek..ain temankan je..tapi kenapa die nak anggp benda laen..ain taknak org cakap, adik beradik ain takde budi bahasa langsung tak jaga hati org len..cukupla 'die' da jahat di pandangan mata org tu janganla kasi tempiasnye pada ain...

bila jadi masalah diorg, tak pasal2 duk umah UKAY yang jadi mangsa ain dan adik ain..kitorg lak kene hadapi semua tu...yang banyak mengeluarkan duit kewangan dalam rumah tu ain..takkanla ain nak support diee sampai bile?? eloww..kaw yang sepatutnya perbetulkan diri dulu..kene ada sikap tanggungjawab nie tak semua nak suappp..sampai bile?? umo da lanjut kott...

ee..geramla...memang ain sakit hati..sakit dengan sikap die...dari dulu tak berubah perangai ain sebagai adik selalu doakan die..tolong die susah senang sebab nana,angah da taknak tolong takkan ain nak tengok..tapi baru2 nie bile die mara, nak herdik2 ain..memang ain da putus asa,...ain da tawar hati nak tolong lagi...
 
WARKAH BUAT DIE (ALONG KU)

semoga ALLAH S.W.T. lapangkan dada along untuk berubah,
tolongla..tolong bersikap matang,
tolong jadi seorang anak/suami/abang long yang bertanggungjawab,
tolong jangan sia-siakan hidup org lain,
kalau da rasa diri tu hidup sia-sia kesiankan kami,
tolong faham sikit keadaan adik-adik along,
tolonngg..tolong..tolong jangan buat mak abah susah hati...

ain da tak sanggup dengar rintihan mummy abah,
ain da tak sanggup dengar mak abah bebel2 ungkit2 kisah lama...
aritu along mara ain,
ain terasa...terasa sangat...
ain kecewa, ain tolong k.ipar tu bukan sebab ain nak lebihkan die,
tapi along JAHAT, ALONG Kejam~! layan die mcam tu

kalau ain jadi die, BUNUH da along agaknya...~
kalau da xsuke cakap baek2..jangan layan mcam tu,
jangan jadikan IZZ sebagai alasan...
kesian..izz...kalau die bole cakap,mesti die akan cakap
AYAH JAHAT!!

tolongla tolong berubah...
mulai hari nie ain da tak nak ambik tahu psl along lagi
along takyah nak mintak2 tolong ain
ain da taknak tolng along...

*SEMOGA BULAN RAMDHAN YANG AKAN TIBA NIE BUKAKAN 
pintu HATI ALONG UNTUK BERUBAHH...*

Insya'ALLAH~~



Ain sedih, orang lain adik beradik bersatu hati...tapi adik-beradik ain????

*YA ALLAH, sesungguhnya sungguh besar ujian-mu buat keluarga kami...*
smoga kami dapat menempuh-NYA dengan tenang...AMIN
TABAHKAN HATI IBU AYAHKU... :(