Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Friday, 27 November 2009

~Nur Kasihku~

MySpace
salam....waa..mesti korang teruja kan malam nie..?
yela walaupun malam raya
tapi ada antara kite yang suka tgk
cerita NUR KASIH setiap ari Jumaat
jam 9.00 Malam mesti
tak kan lepaskan peluang terutama malam niekan..?


betul tak..? yela malam nie adala penentuan kan jalan cerita
akhirnya
macam mana..? ermm....mesti mcam2 yang korang
fikirkan..termasuk
sye pun peminat gak.. :) hehehe...

ase mcam da mcm de date setiap ari jumaat kul 9.00 dengan
tv3 hehehe...
yela cerita NUR KASIH nye pasal..hehehehe..
alhamdulillah untuk episod akhir
nie ain memang suke bislaa..
hehehehe..ase mcm puas ati...tak tahula
korangkan..?
nak tahu kenapa?


Ain seronok sebab si isteri dapat bersatu dengan si suami yang
die cinta sejak dari sekolah..walaupun diorg nie diuji dengan
pelbagai
dugaan sejak da mula ok hubungannya...

mase tgk nie ati ain mmg kuat kata yang Nur Amina takkan
khawinnye dengan Aidil..
akhirnya memang betul pun..
hehehe :) kalau ain jadi Nur Amina pun ain taknak..

waaa ade ati tu nak jadi Nur Amina...hehehehehe

yela sampai ke ati dala kawin dgn adik die, pastu nak kawin
dgn abg lak..
amboi2...hehehehe....yang jahat dapt balasannye
okla kan..sebagai pengajaran
kalau tak,mesti tak insafnye...hehehe

Yang Aidil dan Liya alhamdulillah hubungannya da ok...
seronok bila tgk
ending dieee sgtt2 happy...hehehehe...
tapi mse Nur Amina jumpa
suami die kat dlm train sebak
gak atiku ini.. :(


bile Nur Amina pulang semula ke kampung dengan membawa
Adam
dan Adam peluk ibu dan abangnya pun ain sebak...
nangis taw... :(
ase terharu sagt...dan syukur semuanya da
kembali baik......dan kalau dari 5 bintang ain bagi
5 bintang jugak
tuk cerita niii........


NUR KASIH
SETIAP ARI JUMAAT JAM 9.00 MALAM
...DI TV3 DALAM KENANGAN..

HERONYE "ADAM"
(Lakonannye sgt bagus)
spe setuju? hehehe


HEROIN NYE "NUR AMINA"
tapi dalam dunia nie ada ke
perempuan sebaik NUR AMINA?
korang rasa??

"AIDIL"
bagi ain die pun hero...sbb die sanggup berkorban
untuk adiknya...dan die adalah seorang lelaki
yang soleh...suke lakonan diee.. :)

SORANG LAGI HEROIN bagi ain la..iaitu
'SITI SARAH' tak nak letak gambar die la..

tapi tahniah tuk die sbb die berjaya
lakonkan watak jahatnya...
dan die telah buat ain benci padanya
dengan wataknya itu..hahahaha...

Akhir Kata:

semoga akan ada lagi cerita melayu yang menarik dan tertarik
seperti
cerita NUR KASIH ini lagi di lain masaaa
oklaaa.....daaaaaa :)

~Sambutan Hari Raya Korban~

MySpace
salam......SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA semua.....
mesti korang ada cara korang tersendiri sambutkan? kali nie ain nak
cerita ar
skitkan cara keluarga ain sambut Hari Raya Korban untuk
tahun nie.....


ermmm.....senang cakapla kan....ain TAK HAPPY pun sambut raya tahun
nie..
ciankan? entahla...ain ase tak seronok sebab selalunya kalau raya
along, angah
mesti de kat rumah....tapi tahun nie along da kawin die raya
umah bini die...
yang angah lak tak balik pun..maybe die keje kot...

kadang2 ase sunyi taw time raya tu...kat umh nie...kalau raya korban
tak macam raya aidilfitri..sgt meriah...kalau raya korban biasa2 je...
biasa je pas solat raya...duk umah je..tak g mana2 pun...
sampaila malam...mana ada pegi kubur ke, pegi umh sedara mara ke...
semua tu takde...dulu mase along ada diela suke bawak g umah
makcik2..tpi bila die takde time raya tu..lagila takde sesape nk bawa...

kiranya untuk raya korban tu, iaitu hari jumaat ain tak g memana pun...
sangat tak best pun raya korban tahun nie..tambah lagi lembu2 yang di
korbankan
pun dekat surau dan masjid berdekatan umah nie tak buat
arini, buat ari sabtu
jadi takde pe pun yang seronok tuk hari ini....cedh2 :(

pape pun sekali lagi "SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"
kepada semua umat beragama ISLAM....





Thursday, 26 November 2009

~Selamat Hari Raya AidilAdha~


assalammualaikum.....

sok da pun ari raya kan..? ari raya aidiladha...
tapi nak tanya sikit korang tahu ke mengenai sejarah HARI RAYA KORBAN?
mesti ada yang tahu dan ada yang tak tahu kan..?

anyway bila da umur 20 tahun nie, asenye ilmu perlu di cari lagi...byk lagi yang ain tak tahu niee...kali nie ain nak kongsi dengan korang mengenai SEJARAH HARI RAYA KORBAN...

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia oleh umat beragama Islam. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal.

Hari Raya Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Hari Raya Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya iaitu Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Hari Raya Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi 'bahasa' korban bermaksud dekat manakala dari segi 'istilah' ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari ke-10 pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya orang Islam di seluruh dunia disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dan ia akan diadakan pada sebelah pagi biasanya agak awal sedikit dari Hari Raya Aidil Fitri.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Begitulah Sejarah Hari Raya AidilAdha...dan begitulah besarnya pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t........

Pada semua ~SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA~


~Persiapan Raya Korban~


<a href=
salam...apa kaba semua?
arini si comey rambut merah nie die nak cerita..cerita pasal persiapan hari raya korban kat rumah ain untuk tahun nie...ermm...rasanya cam rumah-rumah orang lain gak kot....mesti mak korang sibuk masakkan? tapi korang tolong tak..?
ain saat itulah yang best tak pernah lepaskan peluang sama2 tolong potong2 apa yang patut..hehehehe....walaupun kadang2 mak ain tu bising, bebel2 tapi wat2 xtahu je... layankan jee...hehehehe...
macam2 gakla mak ain masak..lebih kurang sama macam masak lauk hari raya aidilfitri gak...mesti kene ada kuah kacang dgn nasi empit..hehe..sbb tula my fav tpi mak yg wat..sbb kuah kacang mak je tip top.. :) pastu de nasi empit, de ketupat gak....ada rendang daging dan ayam....dan yg paling best kuah lode.. tu pun sgt sedap...
arini duk sibuk kemas2 umah, kemas bilik ain..hehhee..maklumlah sokkn nk raya.. anyway maybe sok ain balik kampung kot...walaupun nenek dan atuk kat kampung da xde...asenye kami beraya di rumah sedara mara di kampung je kot.....
takpela sebelum terlupa "SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA" kepada semua....
yang mana balik kampung tu..hati2 di jalan raya, ingatlah orang yg tersayang :)

Wednesday, 25 November 2009

~Semalam Yg Indah~

Hello! Myspace Comments

salam.....dalame tak tulis....ain nak cerita pasal semalam niee (24 November)..waa semalam adala antara kenangan terindah ain dalam tahun niee...nak tahu kenapa?? semalam barulah ain dapat kuar setelah abis praktikal tak kuar2 langsung..ishk2...maksud xkuar lgsg nie xjalan2 kat bandar KL la ek..bile da kuar semalam ase sangt sonok taw...

seperti yang diketahui ain kan praktikal kat sekolah rendah kelas pra sekolah jadi da tentu2 la ain dapat anak murid..hehehe...kelas ain tu seramai 22 orang..jadi 22 orangla anak2 saye.... anak2 murid ek..hehehe..anak tu coming soon...hehehehhe..erm...dalam 22 orang tu ada 5,6 orang kegemaran ain kirenye ain syg lebih sikit hehehhe...

tapi sayang sebab diorg tu bek k..xbyk kerenah cam dak2..lain..hehehe..semalam ain kuar dengan salah seorang anak murid ain tu..kirenye yg ain kuar nie paling bek k..dalam 5,6 yg ain sgt syg..hehehe...mse kuar dgn dak kecik nie ain suh die panggil ain KAKAK..hehehehe

maklumlah kite bukan de adik pun..ase sonok lak dak kecik nie panggil kakak..hehe bukan xde adik ek..tpi xde adik kecik..hehehe..adik kat umh nie dak besaw..hehhehe...nama dak kecik nie KHADIJAH...ain panggil SITI KHADIJAH/DIJA..

ain bawak die g tgk wyg dulu..die nk tgk senario..kite pun layankan jela..hehehe..then ain bawak die g PETROSAINS..ain bawak sebb ain pun dalame xgi sne..tetibe ase cam umur die mesti sonok kalau dpt pegi..jadi ain pun bawak die..mmg die snggt2 sonok..hehehe...

ain harap kami akan dapat kuar lg....sbb ain sayang sgt kt dieee....kat bawah nie de beberapa keping gambar yg sempat di snap..hehehe.. :)



akhirnya ain dtg lg ke sana..best2 :)



niela dak kecik tu, DIJA ku syg :)







teddy nie ain belikan tuk diee...comey x..?

layan kn jee... :)

ait2..keciknyee.. :)


sempat lg dak kecik nie :)

suke pic nie :)

waa... :)

Adik & Kakak :)

Dija kate time nie: cikgu Ain kite tepon nie.. :)

~KAMI~





DIJA paling suke gmbr niee.. :)

time kasih pekerja di sini tolong ambikkn gmbr :)

gmbr terkhir kami sebelum pulang..
ADIKKU DIJA:
W'PUN PASNI KITE SSH UTK JUMPA,
TAPI HARAPAN KAKAKMU INI JGNLA
KAMU LUPAKAN KAKAK YEK..
KERANA KAKAK SAGT SYG SME KAMU..
DAN KAKAK JNJI KITE AKAN KUAR LG...
~SAYANG KAMU ADIKKU,DIJA~

Sunday, 22 November 2009

~Hujung Minggu Yg Boring~

Hello! Myspace Comments

waa..dalame rasanya tak tulis kat sini..hehehe...bukan taknak tulis tapi kadang2 cam malas lak...hehehehe....tapi entah kenapa arini ase rajin lak.. hehhehe...sebenarnya banyak benda nak citer kat sini...tambah lagi da bape ari ain tak tulis sejak ari sabtu yang perlawanan bola antara negeri sembilan dan kelantan tempoh hari..hehehe...

takpe,takpe...nanti ain citer semuanya...jangan isau....tapi nak bgtahu la kan sejak da menganggur nie ase boring ya amat duk umah niee....adoi22....kla, semoga kite berjumpa di entry yang seterusnya ek...daaa.... :)

Sunday, 8 November 2009

~Ceritaa...ituuu~

<a href= <a href= <a href=

entah macam mana hati nie nak citer pasal bola lak..hehhehe...sebenarnya ain nie takdela minat giler dengan bola...tak fanatik pun k...tapi entah kenapa bila ain dengar je NEGERI SEMBILAN masuk final untuk Piala Malaysia terus jadi macam....waaaa...kene tgk nieee...hehehehe....

tetibe rase mcm tak sabar lak nak tgk...hehehehe....erm....lagipun Negeri Sembilan adalah tempat kelahiran ibu dan abang long ain...tu yang kene sokong tu...hehehe....kira ain nie orang negeri sembilan la gak kot...da pun omak den org REMBAU..hehehhe.....

erm....nak citer la sikit kan....masa ari sabtu tu....ptg tu abang ngah ain yang fenatik pasukan NEGERI SEMBILAN ajak adik ain teman die g Stadium Bukit Jalil...diorg pegi sne bukan nak tgk bola secara live ek...angah die cume nak beli T-SHIRT NEGERI SEMBILAN je....peeehhhh fanatik kan..??

tapi kesian angah ain...die pegi dgn adik ain tapi masa kat sne...diorg terlalu dekat kumpulan fanatik KELANTAN, angah ain kene baling botol....tak ke kuar asammmmm betul fanatik KELANTAN tuuuu.....bajet bagusss....gilerrrr arrr...nasib bek abang ain tu saba sikit...die pun wat2 malas nak layan jeee.....kauarrr asaaammmm kan........

okla....kul 7 ptg tu angah dgn adik ain selamat sampai kat umah.....mula dari kul 8mlm, ain,angah,along, kakak ipar dan ayah ain kitorg tgk berita sekalila ready tgk bolaa...hehehhee.... btul2 semangat kan...? hehehe....

pape pun malam tu kitorg saksikan perlawanan antara pasukan NEGERI SEMBILAN "LAWAN" PASUKAN NEGERI KELANTAN.....dan dari awal2 lagi memang ain sokong mestila PASUKAN NEGERI SEMBILANNNN....hehehe
SKUAD GOMO KELATE GOMO(kijang)
DI BAWAH PIMPINAN
B. Sathianathan
MANAKALA
SKUAD Hoben Jang Hoben(rusa)
DI BAWAH PIMPINAN
Wan Jamak Wan Hassan

antara ahli pasukan bola sepak "KELANTAN'
DAN SEMEMANGNYALA
"JUARA PIALA MALAYSIA"
......PASUKAN NEGERI SEMBILAN'....
YANG PENTING SUKE TGK HERO KEMBAR
DARI NEGERI SEMBILAN INI BERAKSI... :)
:)
AKHIR KATA:
TAHNIAH! KEPADA PASUKAN NEGERI SEMBILAN KERANA BERJAYA MENJUARAI PIALA MALAYSIA DENGAN MENGALAHKAN 3-1 KEPADA PASUKAN KELANTAN......
"MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA" :)

Friday, 6 November 2009

~Jalan-Jalan Yg Indah~

Girls Myspace Comments

salam...dalame ain tak coretkan cerita kat sini.....arini ain nak cerita apa yang ain buat ari khamis aritu...nak tahu apa yang ain buat? ari khamis aritu ain kuar satu hari...hehehehe...ase sonok lak..hehhehe...tapi xdelah shopping ke kan...lagipun rasenye cam dalame je tak shopping.. lagipun tak de sape pun nak bawa...semua sibuk busy je....ain cume kuar je jalan2 ikut ahli keluarga pas sorang-sorang tu pun sbb diorg yg ajak ain....

lagipun dalame asenye asyik duk terperap je dalam umah tu yang kuar gak kejap2..hehe..erm.. kuar dgn kawan2? lagila langsung takde sejak2 abis nie...ishk2...kesian ainkan..? tapi nak wat mcm mana skrg nie kan musim bdk2 U exam tu yang taknakla ggu rakan2...

pagi hari khamis tu mcm biasala ain tolong dulu sikit2 mak ayah ain niaga....tolong mana yang boleh tolongla kan...dalam pukul 11.30 pagi kot along ajak ain teman die...katenye nak pgi ambik barang keje die kat Jalan Pudu....mula2 tu ain mcm malas je ain nak kuar tapi lama2 alang2 da siap tu terusla ain ikut gak..hehe...

masa kitorg OTW pegi Jalan Pudu kan...tetibe mase ain dengan along duk sibuk bual2 dalam kereta entah mcm mn kereta kat depan kitorg tu boleh eksiden...pelagi ainla yg jerit dalam kereta..ishk2....along pun sama2 terkekjut tapi kitorg xde papela kan...

kereta depan kitorg tu teksi...die jalan terus je...ade satu ford renjer tu dari arah lain nak belok, yang teksi nie nak jugak mencelah nak jalan terus mse ford renjer tu tgh belok pelagi terusla ford tu tersondol bumpperr teksi tu...terus semua bumperrr teksi tu tercabut kat jalan raya tu...ishk2....

yang along lak leh kate 'sugguh cpt kejadian itu berlaku'..hehe...erm...kitorg teruskan pgi kedai along ambik barang pastu terus balik...mse ain da smpi umh rehat2 jap....dalam pukul 3ptg kot entah mcm mn angah lak ajak ain teman die....

angah kate nak pegi beli buku note untuk pegi keje...erm...ain pun boring duk umh ikutla die...die kate nak g tempat dekat2 je...ain pun bgla cadangan kedai buku dekat2 umh semuanya die taknak...last2 die bwak ain pgi kat 'WANGSA WALK MALL"..pee tempat nie ain tak pernah pegi lagi...baru bukaa....dekat2 umh gak.....cantikkk dan besar....sonokla jalan2 kat sini..hehehe...


kitorg pegi kat kedai buku POPULOR die...erm...besrla gak..cantik, kemas...semua brang ada...kira mcam2 adala...:) hehe..amboi promote lak..hehe kat kedai nie ain jalan2 je angah lak yang sibuk shopping kat sini..smapi kul bape nth..pas angah da puas beli brg kitorg pun gerak pulang...pape pun time kasih kat angah sbb bawak ain g kat sini kalau tak tahula bila ain akan smpi kat sini w'pun dekat je....

pastu ain blik je...mak tanya 'ain kejap lagi teman mak beli brang niaga lak ek..waaa.. berjalan sakan ain arini..hehehe...ain pun jawab yela mak..nak g kul bape..? mak kata kejap mak nak siap pastu kite g...10 min kemudian ain pun pgi beli barang dengan mak...


ain pegi NSK kedai Borong dekat wangsa Maju pastu ain dengan mak g GIANT,Permata.. yg ikut mak selain ain, pembantu umh kami...kitorg beli barang mak oiii penuh satu kete..dala pegi 2 tempat lewat la jgk bliknye...dalam kul 8.oo malam kot bru smpi umh...pas ain rehat jap kat umh, tetibe abah ajak kuar lak..teman abah lak..da kuar lagi ain....tp tu kuar kejap je..hehehe..pape pun sonok gak la kn jalan satu ari arini...tapi penat sebab kene angkat barang..hehehhehe.....

da malam tu terus keletihan siap sakt2 kaki semua..adoi22..bila da ain urut sendiri pastu terus ain tido..btul2 tido awl malam tu..hehehe...pape pun hari itu sagt indah dalam hidupku...hehehe..:)

sampai sini sahaja..cerita tu ari khamis yang lepas...

papai..http://emo.huhiho.com

gmbr2 yg cntik2


glitter-graphics.com




glitter-graphics.com



glitter-graphics.com


glitter-graphics.com



glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com


semua keseluruhan smpai 100

yg len 20, 20