Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Thursday, 22 March 2012

~Hati Ini Kini Terubat hehe =))



Kadang-kadang kita tak duga benda-benda yang kite rasakan remeh-temeh rupanya ada orang ambil perhatian..haish..ape yang sebenarnya ain nak sampaikan nie..?? ermm...bile dengar orang sekeliling cakap yang sebenarnya Mak Ain tu nak kan perhatian ain je..sebab tu die buat perangai mcam tu...tetibe ain tersentak..? berfikir sekejap..ermm..mungkin ada betulnya...


Bile ain sedar makcik ain sendiri bersuara, die cakap..'Ain, masa kat Kuantan aritu mummy ain cakap dengan makcik msa tu ain leke layan & jaga Izz...' Ain tanya, apa mummy cakap makcik? mummy ain cakap, yang DALAM RAMAI-RAMAI ANAK MUMMY, AINLA YANG BOLE DIHARAPKAN... tetibe hati ain terkejut? ermm...oo rupanya mak cakap dengan makcik-makcik ain pasal ain rupanya....jadi kiranya mak selalu fikirkan ain =)

Makcik Ain cakap, ain kene faham mungkin die cemburu tengok ain layan Izz, layan cumy ain maksudnya ain beri perhatian lebih pada benda-benda tu.tak layan die mcam tu sebab tu die terasa dan jeles...jadi ain pandai-pandaila pasni nak bahagiakan ye =) Ain pun rasa betul juga dan selepas tu ain cuba untuk berbaik dengan mak...


Sekecil hati nie tak sebesar rasa rindu hati ain pada Mummy...yela ain rindu nak bual2 dengan die..nak dengar bebel2 die...maklumla selepas die diam seribu bahasa dengan ain hampir seminggu lebih rumah nie jadi sunyi..sunyi mcam takde orang...

SEHINGGALA TETIBE....*MOOD : HAPPY*


*Ain dengan Mummyku sayang*

semalam, mummy banyak kali miskol Ain...bile ain jawab kol tu takde orang...tapi banyak kali time tu ain kat office..ain jadi tak saba pulak nak balik nak tanya 'mak kol ain?'...tapi 1st time mak kol tu Ain da senyummmmm sorang dalam office..sebab happy mak miskol..yang ain fikir hanyala mungkin 'mak rindu suara ain kot' hehe =))

Ain tak berani kol semula ain takut mak mara lagi..jadi serba tak kne...sampaila bile abah kol tanya hal sikit..then ain cakap 'abah kenapa mak kol ain'..abah cakap ko jawab tak? ain jawab tapi takde suara pape pun..banyak kali lak tu..kenapa abah? abah kata, enthla abah pun tak tahu...then yang ain wat terkejut tu abah cakap 'arini mak kaw dapat hp baru'..hehe sebab tu die kol kaw agaknya..hehe ain pun laaa..oooo...hehee patuttla... =))

Rupanya dek sebab miskol2 tu, mak guna try hp barulaa....haishh..then nama ain atas sekali tu yang asyik terdail ain jerrrr..hehe ain nie pasaN betul..=) ape-ape pun ain tak saba nak balik nak tegur makk..hehe


*niela hp baru mummy saya*
(bukan maen canggih haish ibu-ibu skg guna hp kan)


apa-apa pun dek sebab hp tula ain balik keje ain pun bersuara tanya 'mak, mak kol ain tadi?' kenapa? mak jawab, mak terdail..sorry..mak dpt hp baru maxis bagi..ain cakap 'bukan bgi tu, bagi free cakap mulut je..tpi nnti die masuk dalam bil'..kemain menipu jee tu mak..mak cakap' die cakap free'...ain jawab'memangla' die pandai....

(kesian mummy ain, orang maxis nie..kurang asam betul..ade ke makcik2 macam tu nak kelentong bongokk@! eee...) tak pasal2 RM60 kene cas tetiap bulan dalam bil...haishhh!

ALHAMDULILLAH AIN BERSYUKUR SANGAT AKHIRNYA MAK BERSUARA DAN BERCAKAP,SENYUM DENGAN AIN SEMULA....AIN HAPPY...HAPPY SANGAT =)))

*SEPANJANG MSA DUK GELAK JEEE ARINI*
TIMA KASIH YA ALLAH, LEPAS NIE AIN AKAN LEBIH BERHATI-HATI LAGI...

Mood:
Bye semuaaaa =)
~lalalalalalalala =))))

Friday, 16 March 2012

~Wahai HaTi Ain 'TABAHLA' ='(



Kadang-kadang orang sekeliling Ain nie mungkin tak sedar yang sedikit sebanyak ain da banyak bersabar dengan kerenah dan telatah mereka...Ain telan semuanya...telan, telan dan rasanya mcam da tak tertelan dah macam nak muntahkan balik je....

'Pada hakikatnya, hati & perasaan serta jiwa diri seorang anak bernama NoR'Ain nie da cukup pedih... =( Da banyak berubah da dalam keluarga nie...mcam-macam...yang along da jauh membawa diri..dalame tak balik rumah...yang angah sibuk bekerja menyibukkan diri bawak haluan diri yang tersendiri....Nana kadang-kadang ada..kadang-kadang bz dengan study die...

Yang lalui harian di rumah hanyala diriku..sebenarnya...dalame hati nie memandam rasa.. dengan sapa nak citer...pun da tak tahu...dengan cumy? apalah yang si bulu tu tahu sekadar mengiaw..ngiaw dan lihat je air mata kasih tuan die... =( sedih sedih rasa hati....bile ain pegi kerja, ain cuba untuk lupakan dan ain hanya fokus pada kerja...ain sembunyikan hal tu dari mak uda, sebab ain taknakla die tahu masalah keluarga kami....


Ain sedih..sejak menjak nie mak dalame tak cakap dengan ain...ain pun tak tahu mana silap.. ain jadi serba salah nak tegur die ke tak...ain jadi takut, takut jadi tak kene...memang sejak balik Kuantan aritu, ptg sabtu tu ain terus antar kak ipar ain balik subang dan ain tido umah die.. Hari Ahad ain balik rumah mak terus tak cakap dengan ain sampaila malam nie =(

Ain tahu die marakan ain..tapi ain tak tahula ape yang dimarakan sangat...mesti korang akan cakap tak tanya ke? hanya ain & keluarga je tahu perangai die...pada die.., die je de hati...tapi mak....'AIN PUN ADA HATI'..+(

kalau ye pun mak marakan ain, kenapa mak nak cakap mcam tu sekali dalam kereta tu.. =( kenapa mak selalu buat ain rasa mcam nie...dekat ain mak mengadu bile mak sedih, dekat ain mak mara2...dekat ain juga mak buat bergaduh....=( ain tak tahu..ain jadi serba tak kene.. nak buat nie, nak buat tu..nak cakap camni, nak cakap camtu...ain jadi takut...sebab tula ain rasa biarla ain diam je...buat hal ain.. =(

Mak, kadang-kadang ain tengok kelakuan mak ain tak faham...ain balik kerja penat2..mak kuar dari bilik mak..mak nampak ain, mak masuk balik bilik mak terus hempas pintu bilik mak kuat sekali...? ape maksud mak wat mcam tu? mak da tak suke ain tinggal dengan mak? ape yang mak marakan ain sangat?

mak cakap ain melawan mak..? ape yang ain melawan sangt? kalau nak dibandingkan anak-anak mak yg laen...ain cuba jadi anak yang terbaek buat mak..bile mak susah hati...pasal keluarga kite mak mengadu kat spe? spa yang selalu ambik tahu hal keluarga? kalau nak dibandingkan adik-beradik ain yang laen? ain sedih..ain terkilan..=(

kadang-kadang..ain rasa ain tak tahan da...ain takut..ain tak leh tahan dengan ujian nie.. =(

kepadamu, wahai ibuku..;

kalau mak marakan ain, atas salah silap yang ain tak sedar
MAK...
ain mintak maaf...
dari hujung rambut, sampai hujung kaki...
kalau mak mara sangat dengan ain, mak bgtahu mana silap ain...
ain tak tahu kenapa mak suke layan ain cam nie...
bile baek, mak baek sangat2...belanja ain itu ni..
bile mak marakan ain...
mak ungkit semua perkara....
mak...
tolong ain...=(
tolong bgtahu mana silapnya....=((


kepadamu Ya ALLAH,
sesungguhnya Hambamu ini tak sekuat mana =(....
kaw tabahkanlah hatiku untuk menempuh ujian ini...
sesungguhnya, hambamu nie adalah insan yang lemah.
kuatkanla semangat ku untuk teruskan kehidupan mendatang
aku tahu die ibuku, syurgaku terletak padanya...
tapi...
kuatkanla hatiku...tolongla Ya Allah...
aku, tak daya nak menempuhnye..
tak daya =(

sesungguhnya, aku tahu tanpa die..tak besarla aku sampi mcm ni ="(
*TABAHKANLA HATI INI*

Ain harap...satu hari nanti mak akan tahu yang Ain sayangkan die...ape yang die buat pada ain, ain telaN walaupun sungguh sakit...mungkin nie cara mak sayangkan ain...ain percaya de hikmah semua ini..dan ain tahu, ALLAH S.W.T. tak uji hamba die kalau hamba die tak mampu tempuh ujian nie...

walaupun sakit, ain kene tabah hadapi semua nie...semoga ain cepat kuar dari mimpi ngeri yang menyakitkan hati nie..=(


*Semoga ada hari yang mendatang akan menceriakan kehidupan Ain*

*(Ain rindu gelak ketawa semua ahli keluarga Ain)*
*BILE DAPAT MERASA SUASANA TU LAGI =(

~AIN, TABAHLAH YE~

~KUAT SEMANGAT, KUATKAN HATI~
INSYA'ALLAH DE JALAN..INSYA'ALLAH SATU HARI NANTI DIE AKAN SEDAR~

Mood:
SEDIHH & NANGISS SEPUAS HATI =(


Thursday, 15 March 2012

~Takziah~ =(




lagi Sekali negara kite dikejutkan dengan kehilangan kanak-kanak yang berumur 5,6 tahun.. Dulu yang sampai sekarang ain tak pernah lupa pasal kanak-kanak Nurin Jazlin...arini kite dengar lagi kes mengenai kehilangan kanak-kanak..kenapa semua nie terjadi?? kenapa kanak-kanak yang menjadi korban & mangsa oleh orang yang tak bertanggungjawab? atau adakah negara kite nie semua orang da tak leh nak PERCAYA? ATAU DA TAKDE ORANG BAEK DIKALANGAN HAMBA-HAMBA-NYA NIE??


~ASTAGFIRULLAHALAZIM~ nak jadi ape dunia sekarang??

masa ain umo 5,6 tahun mse tengah comel =) betul..dan ain tahu korang pun sama..sebab time tula kite banyak benda nak tahu, nak cuba..dan mse tu mak ayahla yang sentiasa ain jangan itu, jangan ini dan sebgainya...dan pernah sekali ain hilang dalam SHOPPING MALL...Kat Jaya Jusco kira tak sampai 30min..mak ain dengan abah pegi kat kaunter pertanyaan ke hapa buat pengumuman kehilangan budak hehehe =) da akhirnya pengawal keselamatan bawak ain jumpa mak abah...(haishh) tu baru kejap...ain da melalakkkkk@@@ mak pun sama =)

Tapi Hari nie..? kehilangan kanak-kanak yang hilang terusss@@



BERITA TERSEBAR MELUAS:

yang mengatakan Nurul Nadirah Abdullah nie hilang ketika pergi membeli mi segera & telur di kedai Runcit di kawasan Rumahnya....yang ain tak fahamnya kenapa mesti die pergi beli sendiri??? mana orang tua die? mana??

sepatutnya kanak-kanak nie tak bole lagi di suruh-suruh pergi beli barang itu ini walaupun die da pandai atau da faham atau da cerdik...sekalipun...sebab sekarang nie dalam 10 orang hanya 1 je baek...yang lagi 9 semua...hancurrrr....

dan akhirnya tengokla apa kesudahan die...rentung teruk@@

kite sedekahkan AL-FATIHAH BUATNYA...semoga die tenang di sana...
mungkin di sana tempat yang terbaek buatnya....



sedih hati nie bile tengok berita 2,3 menjak cerita pasal budak comey yang bernama Nurul Nadirah Abdullah nie...kesiannya die..kenapala bole jadi mangsa orang yang tak bertanggungjawab tu....

kalau dapatla orang tu...kene bagi hukuman yang berat-berat jangan LEPASKANN@@
supaya tiada lagi mangsa selepasnyaa....










ada juga yang mengatakan Ibunya ketika itu leke melayari FACEBOOK..dan sebab tu die bagi nota untuk beli barang tersebut dan ketika itu adik comey nie baru bangun tido dan lapa..die pun pegi ke kedai untuk membeli barang...dan mak die tak sedar anak die hilang sampaila suami die balik bertanyakan perihal anaknya...dan barula ibu die sedar yang anak die da hilanggg....

itu hanya kata-kata orang atau kaba angin..tak tahula betul ke tak...tapi sekiranya benda tu betul...ibu diela akan menyesal seumurr hidup....kalau benda tu betul FB, nie kenala faham ada banyak kebaikan dan keburukan yang penting diri sendiri kenela pandai-pandai menggunakannya....

kalau betul ape yang diperkatakan umum, kononnye ibunya leke...yang ain bole cakap kt sini..

SESAL DULU PENDAPATAN, SESAL KEMUDIAN TIADA GUNANYA...
NASI DA JADI BUBUR, BUBUR DA TAK BOLE JADI NASI...
YANG PERGI TETAP DA PEGI, YANG TINGGAL KENE TERUSKAN KEHIDUPAN....

ade juga dalam paper mengatakan yang unsur DENDAM...terjadinya kes tersebut...entahla sama-sama kite tunggu selanjutnya..kisah ini...semoga pesalah akan dikenakan hukuman yang setimpalll...@@ untuk dijadikan pengajaran pada orang lain..


*MOOD: sedih..sedih..sedih...kesian anak yang tak bersalah jadi mangsa... =(

BYE~

Wednesday, 14 March 2012

~ee..Pelik Sungguh laa@@~




Ingatkan masa Ain kerja Tadika layan kerenah budak-budak yang macam-macam..tapi bila kerja dengan orang-orang yang lagi tua LAGI TERUK! eee..kalau layan kerenah budak-budak comel tu memang tak kisah la kan...da diorg kecik lg...tapi nie haa nak cakap sal orang tua!

Fine la kan.sesape yang nak dapat duit mestila asyik tanya bila nak dpt..bile nk dpt? tapi rasanya mse ain kerja tadika dulu ain cakap kat anak murid 'nanti cikgu bagitahu' diorg RETI JE BAHASA~ tapi sekarang nie, bila ain kerja ain cakap 'nanti ada pape perkembangan kami akan beritahu' tap tup sok lusa tanya lagi 'mcam mana dapt ke?? EEEEEE itu namanya TAK RETI BAHASA@@

Ain cakap sal apa nie? dapat agak tak? ala mesti korang dapat tekanya..yang mana masih menuntut tu dapatla merasa yang Kerajaan bagi yg mana-mana kerajaan tempat lain tak buat tapi kerajaan kite bagi....tapi masih ade jgk yg reti membangkang kerajaan tang nak duittt lupa da dullu bangkang gile-gile.~@@ manusia..manusia...

OK...terus terangla ain cakap pasal kat bawah nie..

:
;



Pasal benda nie la yang buat ain hangin sikit...bukan apa...kalau students sepenuh masa rasanya dalame da dapat entah-entah da bis pun guna..tapi mcam yang tempat Ain kerja untuk pelajar separuh masa Dip.Eksekutif UUM, pihak KPT baru je bagi kat UUM dan company yang Ain kerja nie baru je semalam dapat...~~ teruk gak kitorg kene key-in nama semua students Kami yang sehingga kini seramai 200 orang dan da kul 7 malam pun kat office lagi semalam...tu kalau students tak kenangla kerja keras kami tak tahulaa..~~ hish

ok..fine nak citer...ain geram dan kecewa sikit dengan sikap segelintir students kami yela dala sebelum dapat duk pas sorang-sorang tanya bila nak dpt..bile nak dpt..yang kitorg nek muak nak menjawab...'eh helo kalau dari kitorg, TAKYAH tunggu UUM dalame da korang DAPAT!' tapi adatla benda free laju jee..cube suh bayar hutangg..'lmbtt gegilee' tak kira la utang ape...kalau dgn ahlong tu yang 'tak dappt nk tolong da'!!@@@

Bile voucher tu dapat, nak bagi...kami siapla lagi bgtahu sekian sekian..time tempat tapi bole pulak jawab de hal la.tak dapat datgla..nak wakilkan laa..eee mcam2 pulak excuse diee..muak la.. ade je benda..tak pernah nak ikut jee...bukan pe.bile tak dpt duk tanya2 berulang kali bile da dpt tak dapat dtg time tula..inila simpankanlaa..haishh..(kalau ikut hatii tak kuasa nak layan org cmni@@)

ok..antra soalan yang bole dikategorikan sebagai soalan org yang tak bape cerdik:

  • voucher tu untuk ape??(what thee?? )
  • bile kite da bgtahu dtg ptg die tanya lak pagi de org?? haish@@
  • bile bgtahu suh dtg sabtu,die ckp tak dpt dtg nak dtg ahad laa (what the)@@@ ee
  • nak tanya kalau dpt da voucher tu nak buat ape dgnnya?? adoiiii!!@@
  • tanya berapa jumlah voucher tu?? eeeeee@@
  • kenapa voucher nie ade waktu sah laku, kenapa sampai 31 mac je?? (WHATTTTTT???)

*ok itu antara soalan yang ain rasa mcam, eee tak baca paper ke hapa? *
tula memasing manja sebab semua KAMI suap@@




*niela Voucher RM 200* yang menjadi REBUTAN HANGAT!



*PELIK, VOUCHER YANG TERSEBAR MELUAS NIE ADE GAK YANG
TAK TAHU FUNGSINYA*
(tinggal ceruk mana entah) ishk2



kadang-kadang seronok lagi kerja layan kerenah kanak-kanak sebab diorg nak tanya maen cakap je..dan buat Ain gelak..sebab soalan tak logik takpe la budakkan...kite yang besar betulkan TAPI kalau da tua tanya soalan mcam budak 5,6 tahun tu nak cakap APA EK????

*SEMOGA HARI SOK LEBIH BAEK DARI ARINI*
BYE~ =)

Monday, 12 March 2012

Hari Nie~




Dalam kehidupan setiap orang, de mcam2 cerita...betul tak? dalam dunia, mcam dalam tv.. setiap org de peranan & watak masing-masing...kadang-kadang kite bole tengok perangai, sikap orang sekeliling mcam dalam tv...sama ada, drama tv tu yang mempengaruhi perangai seseorang atau org yang tengok tv tu terikut-ikut crta dlm tv tu...


cakap pasal benda, bukan ape...bole disamakan dengan orang-orang yang ada dalam rumah nie.. pelik...kadang-kadang ok, kadang-kadang berangin...ok fine tak dinafikan, ain pun sama jugak ade angin...tapi, bukan bermakna setiap benda yg remeeh-temeh...ain faham die orang tua, tapi ain faham juga ain kecik hati...='(

orang kata, drama dalam tv tengok, tengok mcm tu je..tak leh nak emosi lebih, tapi kalau da terbawak-bawak dalam dunia realiti tak bole nak cakap ape...bile kite pergi bercuti dengan family terutamanya orang akan kate 'wah seoronoknyee'...tapi sejujurnya...ain sekadar cakap, 'ok, biasa jee'...

baru-baru nie, jumaat sabtu baru nie...ain pergi Kuantan, Pahang...dalame tak lalu karak highway..hehe =) memangla teruja..dalame tak jalan jauh satu kereta dengan mak abah...tapi rupanya takla se happy mana...ain pergi sana, dengan mak abah, kak ipar dan anak buah yg comey.. =) kami pergi, rombonga cik kiah antar pengantin hehe...kiranya abang sedara ain tu, yg duk umh sebaris dengan rumah ain kawin orang sana... =)

alang-alang da jalan jauh, mak uda a.k.a my big boss sponser family ain 2 bilik hotel tu yang pegi tido sne semalam =) Alhamdulillah bersyukur de jugak yg sudi sponsor...tapi mcam2la jadi.. bersyukur sebab, ade juga ain kawan...kawan dgn anak buah..kalau kak ipar dgn anak buah ain tak pegi, rasanya mau naek kematu boringggnye...dengan kerenah mak yang asyik berangin dan adeee jee tak kene..ishk

entahla susahla nak cakap...perangai die pelik..tak faham...pening pala dan rasa begitu sakit hati nie..kekadang...mse kat kuantan da nampak len mcam da...bile balik sini, lagila...die bukan men, buatla ain balik mca musuh..de je la yang tak betul dan tak puas hati..yang ain tak bape happy cara die pandang ain, cam pandang musuh ketat =( sian betulla ain niee..!

takpela..kalau nak cakap hal tu, nntila continuee..skg nie..nak stop dulu sebab nk titoo =)) ~ sok nk bekerja hehe =)



~SEMOGA AIN TABAH MENGHARUNGI KEHIDUPAN YANG AKAN DATANG~
*SABA K, ADE HIKMAH SEMUA TU PECAYALA AINN*


Tuesday, 6 March 2012

~Kalau itu Ujian-Ku..



Dalame tak coretkan sedikit perkembangan kt sini...haish mcam ade je yang nak baca kan? memacam benda jadi, memcam perkara yang perlu di selesaikan...bile umo meningkat dewasa, bile fikiran mematangkan diri rasa mcam haishhh betul ke ain da makin dewasa??

kehidupan sekarang sejujurnya jauh berbeza dari zaman ain kanak-kanak..yang semuanya dijaga, ditanggung oleh mummy & abah...bile naek sekolah menengah, mula belajar erti kasih sayang dengan berlainan jantina, mula rasa nak itu ini dan abah makla yang banyak memberikan semuanya....

makin hari, makin meningkat dewasa, benda tu semua telah pun ain tinggalkan secara perlahan-lahan...yela, bile da bis belajar di sekolah terus melangkah masuk Universiti...Alhamdulillah da pun mengenggam segulung Diploma...walaupun diploma yang org kata 'alaa..aku pun bole' tapi cukup membuat hati Ain bangga dalam keluarga..sebab ain berjaya habiskan belajar hingga ke Majlis Konvokesyen =)

selepas habis belaja, kehidupan jauh berubah...hubungan dengan adik-beradik yang makin dewasa jauh...da tak macam dulu ...ain rasa diorg da bawak haluan masing-masing sebab tu kami makin jauh...dari segi keperluan, kehendak semua bila da bekerja sendiri nak itu ini, sendiri kene kumpul duit untuk beli....kadang-kadang rindu dulu nak cakap 'abah, ain nak tuu..nak ni'...

sekarang, kalau nak kene pgi beli sendiri..kalau de masalah kene settle sendiri..kalau hp kene potong kene pegi bayar sendiri...haishh itula beza hidup dulu dengan sekarang...bile usia da makin dewasa, memacam nafsu nie nak...bile tengok kawan kawin? haishh bukan nak kawen jugak cume bertanya pada diri 'aku?? bilee? layak ke??

untuk Awal tahun nie, memacam yang berlaku dalam keluarga...dari segi kewangan, dari segi kehidupan jauh berbeza...suasana, sunyi kadang-kadang ceria dan cept je bertukar suram dalam rumah nie...haish+ xpela...hanya ain je yang tahu sebabnya...

Diam tak diam da hampir setahun kurang ain bekerja dengan Makcik Ain sendiri..dan Insya'Allah ain bertekad ain akan bekerja dengan die selagi khidmat ain diperlukan olehnyaa.. ain da taknak fikir kerja laen atau cari kerja lain sebabnya ain da senang kerja dengan diorg.. bile kerja dengan diorg kalau de outstation sekurang-kurangnya dapat gakla mata fikiran ain menghadapi dunia luar...



walaupun kerja die pada ain senang, tapi kadang-kadang penat jugak...yela zaman praktikal dulu kene kenal dan fahami kehendak kanak-kanak tapi sekarang ain bekerjasama dengan kakak-kakak, abang-abang yang pangkat mak2 dan ayah2 kite sendiri...bile bekerja dengan orang2 tua nie memcam laa kerenah sampai kekadang nak menyampahh! haishh saba..saba ain oii..~




Akhir kata, semoga ain tabah menghadapi Ujian & dugaan Dari-NYA...semoga Dia Jodohkan ain dengan Hamba-NYA yang sejiwa, sehati dengan ain...semga die memahami semuanya...dan ain percaya semua yang berlaku dalam keluarga ain ada Hikmah yang tersembunyi....


*TABAHKANLA HATI KU, YA AALLAH*