Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Thursday, 2 September 2010

Perginya DIE~


salam semua...

arini nak citer benda yang sedih sikit yang melanda kehidupan ain... ;( ermm..anyway pada yang tahu pasal sejarah family ain tahula k..pada yang tak tahu xpela...nanti2 bile ain da bersedia ain akan ceritakan......wpun benda nie dalame tapi untuk diingati di kemudian hari....

well, mcam yang ada tahu ain ada sorang je abang kandung yang ain panggil 'angah'...erm.. kami nama je adik-beradik tapi kami tak pernah kenal antara satu sama lain..kami tak pernah bercakap, berkawan, senyum2, mara2 gaduh2 dan seupamanya....kesian kan?

yela ain tak pernah sekali life dengan diorg sebab tu ain tak pernah kenal angah tu mcam mana orangnya dan gelagatnya....yang ain cuma ingat last kami jumpa adalah masa hari kak long ain kawin...masa tu umo ain 17 tahun di tingkatan 5 dana angah ain tu baru 19 tahun....

kami adik-beradik jarak semua dekat-dekat...;) ermm..kat bawah niela satu-satunya gambar yang pernah di ambil oleh abah untuk kenangan ain...satu-satunya gambar yang ada dan satu-satunya gambar ambik dengan angah..
:
:
:
:


ehem-ehem...ada rupa ain tak? kami adik-beradik ok? ibu bapa yang sama...;) cuma kami tak pernah berkawan dan seumpanya...seingat ain masa nak ambik gambar pun bile tanya nak ambik gambar sama-sama boleh? angah cuma senyum je..tanpa cakap apa-apa...;)

tapi ;((

;
;
;
;

pada 21 OGOS 2010 yang lepas bersamaan 10 Ramadhan angah ain iaitu abang ngah ain satu-satunya abang kandung ain telah di jemput ilahi... ;((( die masa tu rebah semasa bermain futsal tanpa ada sebarang penyakit...tapi menurut kak long, doktor cakap saluran jantung untuk angah tak dapat berfungsi dengan baik...

sewaktu kejadian, kawan-kawan angah ingat die cuma pengsan mereka terus bawa angah ke hospital tetapi malangnya doktor cakap masa die rebah tu lagi bukan pengsan tetapi die telah di jemput ilahi...;((



pada siang hari tula dalam pukul 11 pagi ain menerima panggilan dari mama yang di jawab oleh mummy...mama kol minta izin mummy untuk bawak ain datang umah untuk menziarah angah buat kali terakhir....;( ain ketika itu sangat terkejut tak sangka...;(

ain pegi ke rumah ibu bapa kandung ain di bandar tun razak dalam pukul 12 kot...sampai je kat sana ain di sambut oleh mama, dan kak long......masa tu jenazah belum sampai masih di hospital..masa ain datang tu, berkumpul di surau ain tak pergi umah pun...;(

waktu tu ain tak tahu nak cakap macam mn perasaan ain...ain kadang2 sedih, kadang2 biasa je.. entahla mungkin sbb ain tak kenal sangat die...tapi ain tahu angah adalah abg yang terbaik untuk adik-adik ain...masa jenazah sampai, diorg terus mandikan...dan kapankan...mse tula mama panggil suh tengok tapi ain tengok kejap je..sbb ain tak kuat untuk tengok jenazah...sesiapa sekalipun...;( selepas tu, sementara nak tunggu solat zohor jenazah di letakkan di surau untuk beri penghormatan terakhir oleh ahli keluarga...

ain tak terkecuali dipanggil oleh mama untuk ain berikan ciuman yang pertama dan terakhir pada abang kandung ain tu...;( mase tu ain jadi sangat kaku dan sangat2 sedih...ain tak tahula mse diorg letakkan angah terbaring kat surau sementara nak tunggu solat zohor & solat jenazah ain tak putus-putus nangis....sampai ain peluk abah sebab ain tak sanggup nak tengok ;(

walaupun ain sedar kasih sayang ain pada die sedikit tapi jauh di sudut hati die adalah abang ain satu-satunya..yang diberi pinjaman oleh-NYA...ain kesal dan terkilan sebab ain tak dpaat kenal die..tak dapat kenal hati budi diee....ain pun turut serta solat zohor & solat jenazah untuknye.. selepas tu ain ikut sekali mengiringinya ke pekuburan...ain dengar talkin..tapi ain tak berdaya untuk tengok dikebumikan...;(



pada hari itu jugala masa talkin dibacakan ain baru tahu nama ibu kandung ain yang penuh... ya ALLAH sesungguhnya aku adalah insan yang sangat ingin tahu namanya...dan pada hari ini jugala ain tahu nama abang ngah ain sapa..selalunya mama akan panggil hanya dengan panggilan 'mamat'..dan mamat itu bernama 'muhammad Rosul Bin kamih'....

orang yang melahirkan ain pula selalunya ain panggil dengan 'mama ina' dan akhirnya ain tahu juga yang namanya adalah 'Zurainah'...ain tahu pun bile dengar talkin dibacakan yela disebut nama angah binti mama sebab tula ain dapat tahu....bersyukur sangat...

sebenarnya ada hikmah semua kejadian nie...memangla ain sedih kehilangan die..tapi jauh di sudut hati kalau takde peristiwa nie ain tak dapat tahu hal-hal yang sepatutnya ain tahu..mse niela ain dapat tahu nama adik-adik beradik ain wpun dengan hanya nama pendek tapi ain bersyukur dapat tahu dari num 1-8....nama yang mana menerima nasib sama ain dan juga yang mana meninggalkan kami dari kecil...

selepas selesai urusan di tanah perkuburan ain dan abah berangkat pulang & ain sempat meminta maaf sebab tak dapat hadirkan diri untuk kenduri arwah 3ari berturut-turutnya.. sempat juga mama berpesan 'untuk ain tengok-tengokkan adik-adik yang lain' sebab ain da jadi yang atas...bile angah da takde, kak long pula da berumah tangga...dan ain num 3 da jadi tanggungjawab ain...'...ain jawab insya'ALLAH ma..ain akan cuba untuk ziarah adik-adik...

dalam mse sedih2 tu juge kak long sempat ambik num hp ain...dan kami juga trut bertkar alamat facebook...alhamdulillah selepas ini kami takkan lost lagi..kami akan sentiasa berhubung..dan yang paling ain terharu bile kak long kenalkan dengan 3 orang anak buah ain yang kesemuanya adalah perempuan...yang sulung tu boleh cakap 'aunty ain'...hehe ya ALLAH nampak sangat kak long selalu citer pasal ain kat diorg...syukur...;)

akhir kata semoga roh angah di tempatkan di kalangan orang beriman...dan ain akan cuba selalu menyedekahkan doa & al-fatihah & yassin untuk angah...wpun ain tak pernah kenal angah, tapi ain tahu yang ain sayangkan angah.....
:
:
:


~semoga angah tenang di sana~
ain tahu angah adalah abang yang terbaek..~
terkilan sebab tak dapat kenal anagah~

-AL-FATIHAH-