Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Friday, 2 September 2011

~Bile hati pun pandai Terasa~ =(





Entah kenapa malam nie rasa hati nie hiba sikit..hiba bukan sebab apela kan.. terkenangkan kata-kata mummy ain yang pada ain sangat pedih..untuk ain telan... tengokla gambar kat atas tu kasih ibu dan anak...kan best dapat mak yang mcam tu caring,loving...tapi...apakan dayakan..

bukan nak bukak pekung keluarga sendiri tapi kata-kata die(mak) sentiasa ain dengar-dengar ke mana-mana ain pegi..sedih..sejak mak tahu kak long ain pernah datang ambik ain kat umah nie kira maknanya ain jumpela adik-beradik ain tu kan, mak asyik menggunakan isu adik-beradik ain jee ..ade satu malam tu mak tanya,
(situasi : dalam bilik mak)

mak : kaw tak ajak kak long kaw datang raya umah ke?

ain : mak bagi ke?

mak : bagila nape lak tak bagi tapi adala batas-batasnya

ain: takpela..tak yah datang pun takpe..

mak: yela kaw takut, yg aku tahu kaw da citer kat diorg pasal keburukan nana dekat kaw kan...

ain: kenapa mak cakap macam nie?

mak: yela..kaw dengan nana kan mcam tu..

ain: diorg takde kene mengena dalam hal nie.

mak: yela sementara aku hidup nie kaw dengan nana da mcam nie, nanti aku takde kaw pegila ye kat diorg tinggalkan semua nie...

ain: ape mak cakap nie..takkan ain nak wat mcm tu..dala antara nana dengan ain takde kene mengena dengan diorg...ain da hilang saba dengan nana sebab tu ain tak kisah kalau tak cakap ke ape ke dengan die...

mak: memangla kaw memang macam tu..sebab kaw da de diorg...

ain: (beredar dari bilik malas nak layan mak) =(





kadang-kadang ain tak tahu apa sebenarnya yang mak mahukan dari ain..ain cuba buat yang terbaek, di mata die...ain cuba anggap die seorang mak yang sangat-sangat The best di hati Ain...tapi ain tak tahu kenapa ain takde daya...kadang-kadang ain rasa ain tak kuat nak berhadapan dengan kata-kata PEDAS mak...kadang-kadang apa yang mak cakap cukup melukakan hati ain =(

Sedih mengenangkan nasib ain sendiri..sebab mak ain sendiri tak faham isi hati anak yang dibesarkan dari kecik...mak, mak jangan risau ain takkan tinggalkan mak..ain tahu mak da bersusah payah membesarkan ain dengan penuh kasih sayang mak..takkanla ain sampai hati buat perangai kejam jadi anak tak kenang budi pulak...



(GAMBAR HIASAN)

Ain tahu mak nak ain berbaik dengan die...tapi pernah ke mak terfikir ain bukan kejam sangat untuk kurang ajar atau pun nak melawan cakap mak..cuma ain tak leh terima ape yang jadi dulu..ain betul-betul terasa hati dengan die...sejak kecik ain makan hati dengan kata-kata die mak..tapi mak tahu ke..? mak pernah ambik tahu ke?



(GAMBAR HIASAN)

dulu, zaman sekolah ain tak pandai berfesyen tapi die kononnye moden..die suke cakap gaya ain, gaya kampungla..kalau ain takde dalam keluarga nie semua die punyala..die cakap ain macam2 die tengking2 ain depan kawan2 die..die tak ngaku ain kakak die mse die dan kawan2 die dengan kawan2 ain kuar..pe semua tu mak.. =(

mak pernah tak tanya, mak pernah tak mara die kalau die kurang ajar dengan ain? alasan mak, takpe nana dengan kaw setahun je..dulu, kalau ain salah bukan maen mak mara.. beria-ia tapi kalau nana salah..mak mara tak lama..kadang-kadang ain jugak yang mak mara...

dari segi berpakaian, seingat ain dari ain darjah 3 ain da pakai tudung...sampai pak long kate ain nie kecik2 da jadi makcik tapi ain tak kisah..sampaikan pernah ain kuar rumah tak pakai tudung mak mara suh masuk rumah pakai tudung tapi kenapa nana pakai baju nampak lurah dendam, pakai baju entah fesyen dari mana..lebihkan negara orang puteh..pakai itu ini seksi itu ini, colour rambut semua..kenapa mak tak pernah nak suruh die tutup aurat macam ain?

mak..mak pernah ke tengok ain colour rambut..ain janji pada diri ain, ain takkan sesekali cuba colour rambut..biar rambut ori nie je yg ain guna..tapi nana semua benda tu mak tak halang pun...kadang-kadang die cakap kasar dengan ain, aku kaw..tapi mak mara jangan cakap aku kaw..tapi kadang-kadang mak guna jugak kaw aku..

mak bukan niat ain untuk menderhaka dengan mak..tapi, kadang-kadang ain kecik hati juga..kecik hati dengan cara mak layan ain..mak mara-mara ain, kadang-kadang mak perlukan ain sebagai teman mak gi kedai..sebagai teman mak bercerita..kadang-kadang tu mak ajak ain pegi sana pegi sini bile balik mak mara-mara ain...

tapi ain susah nak nampak mak ajak nana pegi sana pegi sini, teman tu angkat itu ini tak..sama juga kalau dalam rumah nie, pantang mak tahu ain cuti mak suro ain sidai bju tu ini tapi nana ain susah nak dengar mak suro die sidai baju ke angkat baju kee....kenapa mak?

mak, maafkan ain...ain bukan taknak cakap dengan die..tapi ain da terlalu banyak makan hati dengan sikap die..die cakap ain mcam-macam dari sek..ain simpan..ain tak pernah lupa mak.. mungkin mak lupa, mak da tak ingat apa die cakap sebab pada mak die masih kanak-kanak mase tu tapi bgi ain kalau dari kecik mak tak marakan die, sebab tula die lagi rancak nak cakap ain macam2...banyak perkataan dan cakap die yang menyinggung hati ain..asenya ain taknak kongsi kat sini.. =(

kate-kate yang lantang menyebabkan ain tak cakap dengan die dari bulan 11 tahun lepas..kalau dipanjangkan umo, biarla ke hujung nyawa ain, ain taknak cakap dengan die..ain sedih, ain terkilan sebab ain ade adik mcam die..=(

kepadamu ya ALLAH,
kuatkanla semangat ain tempuh dugaan hidup nie,
kuatkanla hati ain dengan adenye die di dalam keluarga nie,
bukakanla hati ibuku untuk memahami perasaan hatiku ini,
Ya ALLAH,
sesungguhnya ain bukan nak jadi anak derhaka,
tapi kau cekalkanla hatiku untuk menerima & menelan sahaja
kata-kata yang ibuku lemparkan kepadaku,
kadang-kadang aku tak daya,
tapi aku kene teruskan hidup nie...
Ya ALLAH,
sesungguhnya hanya engkau sahaja yang mengetahui
akan hal di dalam rumah nie,
sesungguhnya engkau sahaja yang memahami
semoga ain tabah dan kuat menempuh hari-hari yang mendatang
AMIN,~

akhir kata, ain tak kisah kalau ain tak cakap dengan die..biarla nak jadi apae pun..sebab ain percaya ain de orang yang lagi memerlukan ain dari die..mungkin hari nie, die tak kisah ain takde tapi ain percaya satu hari nanti die akan ingt dan menyesal ape yang jadi..kalau arini die cakap bukan salah nana, buat ape nana nak mintak maaf kat die..ain percaya satu hari nanti die sendiri akan datang dan mintak maaf dengan ain...mase tu, ain akan jawab buat ape mintak maaf kat aku,kan kaw rasa kaw tak buat salah...

ain berdoa semoga ALLAH s.w.t tunjuk ape yang betul2 buat ain terasa hati..kalau balasan tu bukan arini, mase die ade anak nanti die akan tahu..ain percaya tu semua...semoga ain terus tabah menghadapi hari-hari mendatang~~

okla jumpa di entry seterusnya yek~
(maaf mood emo sikit) =(

No comments:

Post a Comment

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~