Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Friday, 23 September 2011

~Kesayangan Terbaruuu..woohooo~ =)


hye semua...

dalame giler lak ain tak coretkan cerita kehidupan ain kt sini..hehe sejak menjak nie bz jela...mcam student U jugak sibuk da pulang ke u masing-masing jalani kehidupan sebagai seorang mahasiswa kan..ain pulak sentiasa sibuk dengan kerja sebagai eksekutif pengurusan...boleh dikatakan tetiap ari keje..da kalau ari sabtu ahad tu mcam xde cuti sebab kadang-kadang kena keje...kadang-kadang ain tolong mak ayah ain hujung minggu catering.. =)

macam ari-ari sebelum-sebelum nie, memang bz sangat..sangat..ati nie rindu nak menaip..tapi kalau da malam tu, kul 9 mulala mengantuk bagai..ada cipta sejarah aritu tido kul 9..sampai pagi..ade tu, tido sampai 10 jam..bayangkanla..selalu tido ain 7,8 jam je..nie sampai 10 jam..pagi2 buta terjaga terus segar bugar muka...hehe sampai da tak ingat nak tido daa..=) tpi bile malam soknya tido lewat jawabnya pagi sok g keje memang kelam kibut lerr sebab bangun lambat terlajakkk hehehee =))

ok, pasal cerita-cerita yang berlaku sebelum-sebelum nie ain akan story nanti ok..tapi just nak kongsi berita gembira buat hidup ain..kira azam ain tahun nie da tercapai 1 perkara iaitu..hehee kite terjahh la pe lagiii jom.... :

:
:

(GAMBAR HIASAN) =)
~muka maniss peace untuk kehidupan selepas nieee~

:
:
:
:
~JENG..JENG..JENG~

mana-mana kawan-kawan terdekat ain tahula kan..ain de beli kereta myvi elegance 1.3.. pada awalnya peracangan memang booking warna mystic purple tu..tapi apabila di tunggu-tunggu dengan mcam-macam halangan nampaknya mcam takde rezeki untuk ain memilikinya di tambah lagi dengan bermacam-macam dugaan yang ain tempuh dalam untuk mendapatkan kereta tersebut...

jadi, apabila difikir-fikir panjang dan di tanya pada semua yang arif hal-hal kereta..tanya pendapat orang yang da berpengalaman memiliki kereta macam-macam seperti abah, along dan mak uda (boss ain) diorg pun memberikan cadangan supaya ain menukar warna kereta tersebut...oleh sebab-sebab berikut:

  1. warna purple warna baru nanti kalau calar teruk
  2. warna baru kalau kemalangan nak cari bumper ke..ape ke warna sama ssh sebab workshop banyak belum ada lagi
  3. servis perodua warna purple production sangat slow (lgi lmbt akan dpt)
  4. sumpah ain tak pernah berangan akan ada kereta warna purple..(ikut kata orang je)

~di sebabkan oleh tu semua la..faktor-faktor yang mempengaruhi niat ain untuk terus menukar warna kereta tersebut..sebab ain dari dulu lagi bercita-cita nak beli warna putih..sebab dari dulu lagi ain minat kereta perodua ain berangan-angan nak beli viva mula-mula da nak warna putih, pastu minat myvi lama, Limited Edition pun nak warna putih, pastu myvi lama pun nak putih jugak...jadi kesimpulannya ain tak pernah terfikir pun nak warna purplee..hehee~

Selepas ain isi borang setuju tukar warna kereta dalam masa kurang seminggu kereta putih ain pun dapat...tapi ade rasa terkilan sedikit sebab ain tunggu lama dari buln 6, booking..pastu tunggu pelancaran tunggu lagi bulan 8..diorg janji sebelum raya dpt purple sebab tu ain setuju pastu tunggu lgi 20.8 katanya nak kene launch sekali lagi purple, tunggu lagi seminggu pas raya masih tak dapat..dapa..agak kecewa di situ dengan servis production PERDOUA..

akhir sekali da selepas seminggu raya, naek je minggu kedua raya ain bagi warning kat salesgirl ain, ain cakap ain bagi tempoh seminggu je..ain tukar warna putih ain nak warna putih...akak kene usahakan minggu ke-2 nie...masuk minggu ke-3 ain tahu ain dapat kol, untuk datang ambik kereta ain..je...jangan sampai ain datang sini sekali lagi untuk mara pulak..cukupla..ayah, boss ain da masuk campur...(dlm sms jee) hehee...kasi gertak sikit beb =) kalau tidak lagi lambat dpt =)
*tu kira sabar yang tak leh sabar daaaa*

Akhirnya, pada hari isnin, 12 Sept. 2011 akak tu pagi-pagi da kol bgtahu yang kereta ain akan sampai dalam minggu nie di branch mereka...kiranya akak tu bagi jaminan sebelum hari khamis (15 Sept.2011) kereta tu sampai kt branch...die suh ain datang sign agrement semua..settle kan num.plat jpj semua..ain cakap kereta da sampai baru ain pegi buat semua tu...akak tu pun cakap ok..then hari selasa (13 Sept.2011) pagi-pagi lagi akak tu kol lagi bgtahu mungkin arini kereta ain sampai..di suh ain datang untuk settlekan downpayment dan sign agrment kt office diee..ain cakap tunggu kereta sampaii..ain nak tengok depan mata baru ain buat semua tu..( lantakla kalau nak duwitt laju je suh dtg) yg ain tunggu lama de die pikir?? haa kejam? takkan??

pastu, ari selasa mcam dijanji hanya kosong je..kereta masih tak smapai lagi...sebab tu salesgirl ain tak berani nak janji dapat ari ape..die janji cakap antara ari isnin-khamis mungkin akan dapat kereta diorg akan hantar ke branchh diee...pandai tak die cover? then seperti ain cakap ain takkan buat ape-apa sama ada bayr downpayment ke, gi jpj pilih no.plat ke..ape ke ain taknak buat selagi ain tak tahu kereta ain bile sampai..hahaha...

Ari selasa berlalu mcam tu je...ari rabu pagi-pagi juga kak tu kol..die cakap...adik ain kali nie confirm kereta akan sampai petang nie..adik datang jelaskan downpaymet ye...ain pun cakap tengokla..cmne..(gile kejam aku) hehe..then ain cakapla dengan boss ain perlu ke ain g bayar dulu downpayment sebelum kereta sampai..then boss ain cakap jomla kite bayar kang die nak buat insurans la pe la semua..xde duit..lagi lambat nnti ain dpt...ain pun cakap okla..kalau camtu..

Jadi kira ari rabu (14.9.2011) tengahari ain datang perodua branch tu, untuk bayar downpayment...pastu boss ain bgi cuti setengahari..ain pun balik terus ke rumah ajak ayah ain gi settlekan num.plat kereta...abah de keje ain pegi dengan along...jadi, buat tu semua dalam 1 jam jugakla...pastu petangnya dalam kul 3 lebh camtu ain gerak terus ke tempat branch tu untuk settlekan part ain..(ain g sorang) demi baby car ainkan..=)

masa ain sampai sana mase tuk akak tu takde kat office..diee..ain antar dokumen yang die perlukan dan ain kol bgtahu dengan sape ain tinggalkan dokumen tu, ain drive sorang tapi along datang juga bawak keereta die..pastu akak tu cakap lagi 5 min die sampai die g ambik kereta ain kt stor..sekali...die cakap lorry kereta ain lambat smpi tapi da otw ain nak tunggu ke ape..last2 along suh tanya stor kt mana? along cakap jom kite g sna..hehehe =)

akhirnya, ain pun pegi tempt tu dengan along..hehe sampai sna depan kereta kami, lorry perodua yang bawak banyak keret myvi hehehe along cakap mesti dalam tu salah satu kereta ain..hehe sekali akak tu jerit oo tuan die sampai kereta die pun smapai..hehehe =)) kira petang tu dalam hujan renyai-renyai ain lihat kereta ain turun dari lorry, orang die gune pusing-pusing hehe kira testla kan..=) hehe sonok btul...mse tu ain ase nak pengsan xpercaya kereta ain ke niee..hehehe =)

kak tu pun bg ain harapan yang kereta ain akan dapat khamis kalau semuanya settle cepat.. alhamdulillah part ain ari rabu tu semua ain da settlekan..tinggal part akak tu untuk bawak kereta ain g jpj...die kate kalau jpj xde pe halangan cpatla..korang nak tahu, ari jumaat tu 16 september kan cuti..sebab tu akak tu tak berani nak bgi jaminan yang jpj tu leh luluskan tak kereta ainnye roadtax ari khamis tu..die cakap takut sistem jpj downla..jadi semua akan lambat... jadii senang ciiterr ain tak harap jugak kereta ain dpat khamis tu..hahahaha =)))

sebab ain da tahu nanti ain harap-harap ain kecewa...ain cakap dengan mak,abah, boss ain takpela..apela sangat dengan cuti jumaat,sabtu,ahad tu untuk tunggu isnin je pun...(ayat sedapkan hati sebenarnya da excited nak nek kereta baru) hehe sebab ain tahu ain tak rasa ain akan dapat khamis tu..(walhal hujung mggu berlambak open house kot) hehe...

jadi, ari khamis tu tghrinya akak tu bgtahu yang kereta ain da antar dekat jpj...jadi ain nie da berbunga-bungala dan harapkan sangat sempatla dpt ptg tu kan..sekali petangnya akak tu msg die cakap

*sorry ain, runner akak kt jpj tu cakap roadtax ain diorg tak leh kuarkan tak sempat*


sihk2..sadiss btul tapi takpela ain da ready untuk terima msg dari akak tu yang berbunyi camtu sebab ain taknak harap ape-ape...jadi...

:
:
tip..tip (jumaat mood) *cepatla sabtu*
:
:
tup..tup (sabtu mood) *cepatla ahad*
:
:
top..top (ahad mood) *cepatla pagiiii isninnn woiii* hehe

akhirnya, pada Hari Isnin 19 September 2011 pada pukul 8.00 pagi (awal bukan) abah pesan jangan lupa msg akak tu cakap arini, pagi nie sebelum tengahari nak kereta kalau tak dpaat jugak ain cancel terusssssss...haha (abah suh cakap camtu tapi abah cakap gertak kasi baekkknyeee) =) then sampai je kat tempat keje ain pun cakap akak tu, (sms die) kereta bole dpt arinikan kak? die jawab cepat je..boleee sangat2 runner akak da antar da ainnye roadtax kereta kat office..ain da leh ambik kereta before tengahari...ain pun apalagi tak terkata lagi happynyeee...

sebab akhirnyaaaa ain akan dpt jugak kereta ain...Ya ALLAH syukurr sangat...sampai nak buat kerja aritu pun tak jadi apeee..hehehe nasib baek boss sangat memahami dala ain g settle kan kereta mak uda bagi cuti setengah hari arini...yahoooo sayanggg mak udaaaa =)))

ain pun gi ambik abah kat rumah, dan abah bawak ain gi ambik kereta baru..settle check semua ape yang patut..tanya ape yang nak tanya sampai puas hati..sign agrement semua...dan tepat pukul lebih kurang 12.30tghari ain pun selamat membawa pulang kereta ain kuar dari tempt branch tu...hahaha ain bawak slow emotion jee...ikut higway abah folo kereta ain dri belakang... akhirnya kereta ain selamat sampai di rumahhhhh..

Alhamdulillah 19 September 2011 telah melakar sejarah baru dalam hidup ain..untuk memiliki kereta sendiri hasil duit sendiri...tahniah usia muda 22tahun da de kereta sendiri ye ain..=)....dan alhamdulillah juga azam ain untuk tahun nie memiliki kereta sendiri mengikut kemampuan diri tercapaii...alhamdulillahhhhh..... =)))

Syukurr sangat-sangattt =) thankss to my dear abah, my dear boss (mak uda & pak uda), my dear abang longg yang banyak sangat membantu & memberi pendapat yang bernas dan selalu bagi kata-kata positif pada ain..terima kasihh sebab jadi tulang belakang ain =)) dan tak lupa juga kepada yang tak terlibat secara langsungg yee terutama awakkk yang membaca nieee =))

:
:

(Niela die baby car ain, Myvi 1.3 Elengance Auto)
*white colour*
^kepada kamaria hana sorry ain tak jadi ambik purpleee laa^



bile dalame-lame kat rumah, banyak pulak orang suggest suh bgi nama kereta niee..hee
tanpa pikir panjang mak uda & pak uda da pun bgi kereta ain nie nama iaitu
''cek teh'' sebab diekan putihhh hehe cam tuan dieee opsss =))

tapi dengan orang yang tak tahu nama die ain panggil 'baby car' jeeee...=))
dengan ini selamatla kereta ain..sebab 100% ain nyeee...yang penting lepas nie da takde sape2 yang akan mengganggu ketenteraman ain lagii hahaha =)

syukurr sangat2...you are my 1st carr...and i lovee u forever & ever...biar pun kalau de rezeki ain akan beli kereta lain ke kan..kamu tetap di hati yg 1 pada ain..=)) pada kawan-kawan rapat bile mau pulang nieee??? mau bawak jalan-jalan laaaa... kepada tersayang juga reti-reti turun KL cepat-cepat2 sementara masih de bau kereta baru lagi...nieee hehehe =)))



*jumpa di entry seterusnya nanti okkkk!*

4 comments:

  1. yunk!!
    nanti kita mahu pulang KL kita roger!
    tak sabar la nk jumpa cek teh ain! :D

    ReplyDelete
  2. oooo xsaba nak jumpe cek teh ain je?? ainn nie xnk jumpee keee hehehe =)

    ReplyDelete
  3. ain jadi eksekutif pengurusan kat mane?waahh.untunglaaa..ni ta sabar hbis belajar ni.

    ReplyDelete
  4. nuramalina aziz sorii ain lmbt balass..ain keje dkt ara damansara..dekt dengan subang airport... =)) sonok belajar lagila...kerja niee...kadang2 best...kadang2 byk kejee..hehehe +))

    ReplyDelete

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~