Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Friday, 18 December 2009

~Pengalaman Baruku~


http://emo.huhiho.com

salam....hi semua....

untuk entry kali ini ain nak kongsi dengan korang pengalaman ain semasa ain belajar memandu tempoh hari...memang ain belajar kereta tapi ain belajar motor jugak...kira ain ambik dua2 lesen...senang nanti akan datang tak payah nak ambik lagi..hehehhee....

mula2 tu mcam2 la ain pikir..maklumlah ain bukannya pandai pun nak bawak motor..kalau naek motor tu memangla pandai..hehehe pegang orang depan jee...hehehe..tapi nie ain yang kena bawak sendiri mcam2 la gak duk pikir....

antaranya boleh ke imbang nie, tak jatuh ke nie...pandai ke men gear nie..hehehe... boleh ke niee...mcam2 la ain pikir...masa ain pegi kelas PRA-L Motor tu masa selepas kelas bengkel motor ain tak diberi peluang tuk try naek motor...sebenarnya nak try gak nek nak tahu boleh ke kaki nie cecah tanah..hehehhe..

tapi disebabkan hujan lebat jadi cikgu yang ajar motor tu tak bagila sebab jalan licin takut pape jadi...disebabkan itu, kitorg yang dak kelas sama ain semua tak merasa nek motor..tunggu la pas LESEN L masing2 siap terus belajar nanti....sehingga lesen L siap barulah ain dapat nek motor..hehehhee...kla kat bawah nie ain ceritakan pengalaman ain belajar motor ek..


HARI PERTAMA (ISNIN 7/12/2009)

hari isnin itu merupakan hari pertama ain bawak sendiri motor..masa dalam perjalanan nak pegi ke tempat trek motor mcam2 yang pikir..kalau ikutkan malam sebelum nak belajar motor tu mana nak tido lena pun...duk pikir mcm2...boleh imbang ke x, boleh ke kaki cecah tanah...boleh ke ain bawak moto nie...boleh ke lalu titi niee..hehhee...

entahla mcm2 pikir taw..hehe untuk hari pertama nie cikgu ain tu die ajar ain kenal motor dulu...contohnye die kenalkan ain mana brek tangan, brek kaki, gear, macam mana nak pulas minyak dengan betul, kenal hon dan signal...hehhee semuala mengenai motor..

pastu die ajar cara nak turunkan dan nekkn tongkat..hehhe...(kalau tak tahu tu susahla kan) kemudian barulah cikgu tu naekkan tongkat dan suh ain nek atas motor tu...masa tu da isau la gak sebab ain takut tak imbang jee..hehe tapi cikgu tu memang sporting habisla die pegang kat belakang motor mula2 tu..pastu die cakap jangan isau cikgu ada..tak jatuhnyee..hehhee

masa die pegang belakang motor tu ain ikutla arahan die..bile die suh pulas minyak ain buat, then die suh brek ain buat jee...dalam 20min la gak ain duk belajar men pulas minyak dan brek je..pastu die suh ain biasakan belok kanan dan kiri..die ajar slow2..maklumlah ainkan tak biasa lagi...bile da boleh semua tu....sebelum tu kaki kiri ain msh jatuh lagi...die ckp bile da confiedent nanti bru nek..skg nie biar jatuh dulu...

bile die tgk ain da ok sikit bawak motor barulah die ajar ain nekkan kaki kiri...tapi ain punye excited die xsuh naik ain da nek dulu..hehehhe....masa da pandai nek kaki kiri tu memang ain tak igt dunia daa..hehehe ase sonok lak..hehe untuk hari pertama nie ain belum lagi bawak motor masuk trek sebab die suh ain biasakan dengan men belok kanan dan kiri..kat tempat tanah lapang....tuk hari pertama jugak ain cuma di biasakan men gear 3 je....

HARI KEDUA (RABU 9/12/2009)

untuk hari kedua nie ain ase sonok sikit..sebab kawan yang sama2 masuk kelas PRA-L Motor die pun datang arini...adela kawankan..nama die SUE..die bdk Uitm Shah Alam..coz kejuteraan Awam kalau tak silap..hehhe...tuk hari ini kali pertama ain belajar ikut trek..hehhee..ase sonok lak...akhirnya dpt gak try bawak motor kat trek..nie semua Suela yg suh,.hehe

ase happy sbb bile de kawan belajar sme2 len taw...bile sorang2 tu cm boring jee..hehhe. untuk arini ain follow cikgu belajar secara konvoi..hehehe sonok pun ada..tp ain belum mahir kejap angkat tangan kanan, kejap angkat tangan kiri..hehehe pastu tukar gear..heheh tu arini ain still pakai satu gear jee..tak tukar2...hehhe ain ngan Sue dua2 sme jee..hehe

bile da sonok nie belajar lama sikit..hehehe kalau hari pertama hari tu betul2 2 jam ain belajar..dari kul 9 pg - 11 pgi arini lama sikit..dari kul 9 pgi smpi kul 12 tghari..hehehe kirenye arini ain belajar pandaikan lambaian tangan tu, belajar kat mana nak tukar gear, pandaikan buat brek kecemasan, laluan kon dan laluan num 8...hehe

HARI KETIGA ( SABTU 12/12/2009)

hari ini ain lebihkan tumpuan kat bahagian 3...dan untuk bahagian 2 ain cuma mahirkan kat brek kecemasan dengan num.8 dan zik-zang tu....yang lelain tu tuk bahagian 2 da ok kecuali titi.. hehe...arini sue banyak bagi tumpuan kat titi tapi ain je xnek2 titi lagi...ain bukan taknak nek tapi bile ain nak try nek ain tgk org dpn ain jth, ain jadi xjadi nak nek laa....tula payah tuu...

hari ini ain mse ain tgh belajar ain jumpa dengan ainnye senior..senior keramat ek..akak tu tanya adik nie adik angkat asrul ek..? hehe...ade gak yg tanya cmtu kan..pastu ain jawabla haah...die cakap lagi dulu time kawad selalu lepak kat PBSM kan..? hehe...

tak sangka de gak yg igt lagi kite nie adik angkat abg asrul..hehe akak tu tnye abg ain skg watpe la..die tnye korang still adik abg lg ke..? hehe...ermm...mula2 tu ain mmg nmpk akak tu mmg ase mcm pnh jumpe tp xsure kt ne jee..hehehe..tuk hari ini ain belajar 2jam je sbb ramai org..sian la de yg tggu lama nk belajar nek motor..hehhe

HARI KEEMPAT ( AHAD 13/12/2009)

untuk hari ini ain belajar sendiri je..sebab sue die xde kelas arini...ain just follow la konvoi cikgu dengan mahirkan bahagian 3...arinikan ain xde mood belajar..sebab fikiran ain terganggu sikit... adela sebabnya nanti ain cerita...disebabkan tula ain tak leh fokus arini...sampai arini ain nak terlanggar bdk...ishk2....

bdk tu pun belajar moto gak...dak laki bdn die pun chubby2 sikit..nsb bekla die xde pape..moto ain dengan moto die da melekat...ain da hampir nak jatuh...tapi diela pegang motor ain pastu ain imbang balik..kalaula perempuan yang ain langgar tu mesti da dua2 jatuhnye...ishk2...

ain nak brek tapi ain terpulas minyak..tu yg ke depan motor ain tu..nasib bek xde pape...sbb da nak hampir langgar org tu jadi lagila ain xde mood...tepat je 2 jam ain belajar ain pun berhenti...
pas kejadian tu, kaki ain tetibe krem pulak..mcm2 hal kan...ishk2...kire arini belajar memang betul2 xde mood...

HARI KELIMA (ISNIN 14/12/2009)

hari ini ain belajar men gear...mintak cikgu ajarkan...ain tahu tukar gear..tp tak tahu time blenye kene tukar..hehe bile da tahu ain try praktikkan setiap kali berhenti ain tukar gear..mula2 tu xbpe nk pndi lgi tpi da byk2 kali okla sikit..hehe

arini ain belajar dengan sue...kitorg mahirkan bahagian 2 dan 3...kitorg try mcm ikut test JPJ..hehehe...buat bahagian 2 pastu 3 pastu 2 balik pastu 3..banyak kali gakla kitorg try..hehe tapi ain la satu je bile kat titi mesti ain jalan tepi...adoi...belum nak nek titi lglaaa...isau..tkt jth...cmne...tuuu....

ain janji hari keenam ain belajar ain mesti kene try titi...MESTI...ermm tu arini ain seronok belajar...lama gakla..hehe cam biasa ain ikut bykkan konvoi dengan cikgu..hehe...bile da boring buat sendiri lak..hehehe

ain belajar sampai tghari taw..sampai kul 1 kot..hehe mse tgh syok2 nie mse niela ade junior tu mintak tolong ajarkan....ain dgn sue on jee..hehhe jadi kitorg pun ajrkan la adik2 niee...waa.. ase cam jadi cikgu lakk..hehehe sonok betul arini dengan cuaca yang redup sampai ktorg tak sedar da kul 1 dari kul 9.30 pgi taw....hehehe mcm mn la tak hitam kan ain niee..? hehe

Pape pun untuk kelas yang seterusnya ain nak belajar gak nek titi yela yg laen da ok da...titi jee blm lg....kalau ikut perancangan ain, ain nak test JPJ 31 nie tapi kalau xde pape la kan....hope semuanya berjalan dengan lancar la...amin....kla nanti ain cerita lagi pengalaman ain belajar motor..hehehe...tuk ari2 yg seterusnyaa....daaa.... :)


~GAMBAR HIASAN~
(bukan gambarku ek)

cmnila rupa saya mse belajar...
kena pakai topi keleder (bile pakai nampak tembam giler),
kena pakai baju keselamatan (syok lak pakai) hehe
dan paling penting pakai kasut...
(kasut sendirilaa beb) hehe

yang penting Motor itula yang saya guna untuk
belajar dan TEST JPJ...

2 comments:

  1. seronok baca ceta ain..

    tingat pengalaman blaja moto dlu tp masa tu darjah 3 dh pndai bawa motor hehe...

    ReplyDelete
  2. hehhee...kasih..sudi bce blog kite....igtkan xde spe..hehhee ermm....ain mmg xreti bawak moto.. just tahu mana sgnal dan hon je.. hehehhe tp skg alhamdulillah da pandai skit....hehhee...

    nanti ain nak cerita sampai ain dapat Lesen P..hehee

    ReplyDelete

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~