Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Wednesday, 29 June 2011

~Bile kereta pun de perasaan~



salam..semua...cehh ade ke yg baca ain oii...=) hehe

mcam biasala kan ayat ain.. 'dalame tak menaip kat sini' hehe...maklumla da kerja skg..bile malam2 cepat je nak membuta.. hehe.. ok... untuk kali ni, ain nak berkongsi cikit cerita..

sebenarnya pada sape2 yang penah baca entry sebelum2 nie, ain pernah citer pasal ain nak beli kereta kan... =) tapi, sebelum2 tu kereta yang ain guna nie tak tahu... (eh apa ain merepek nie) takpe..takpe..ain citer...jap..ek..


sebelum2 nie, ain selalu citer benda nie kat family ain je...tapi bile ain g keje ke ape ke ain tak pernah nak citer...kat dalam kereta...opss..erm..cmni, skg nie kalau ain g keje ain gune kereta yang kat bawah niee...jap ek...

:
:
:
:


niela kereta KENARI mak ain yang punya...

jadi sejak ain keje da hampir 6 bulan kat ara damansara dan berulang-alik hari2 ain bawak kenari nie...jadi kenari nie da kira sahabat ain susah senang, pans terik, hujan basahla dengan die nie...dan selama ain guna nie die tak pernah meragam taw...TAK PERNAH...

TAPII....nak citer time die tetibe meragam...

*CITER 1*

ade satu hari tu, mse mak ayah ain pergi bercuti di Indonesia..mase tu ain tinggal dengan adik beradik je..mase tula die wat hal..ishk2..kenari..kenari..padahal sebelum ayah ain pegi bercuti tu ain da pesan kat abah mintak tolong bawak g servis dulu...dan memang abah da bawak kan.. nak di ceritakan elok je abah pegi fly pagi subuh tu, pagi tu juga dalam kul 8 ain g keje..mase dekat pejabat pos Jalan Gurney elok je ain parking nak pegi keje, terus die tak nak start enjin daa...

ishk2...memang jadi lebai malang da kot mse tu..tapi ain bersyukur mse tu, elok2 je ain da parking cantik punya..hehehe kalau kat tengah jalan die wat hal mauuu tak meraunggg ishk2..ok sambung citer, dalam keadaan mengelabah tu, ain da takde akal nak kol spe ta.w..

nak kol abah, da sah2 buat susah hati perut abah je kt indonesia tu, last2 ain kolla abang long ain merangkap pakar kereta dlm keluarga kami.. hehe =) tapi mse ain kol along die xjwb, ain lagila da mengelabah...

bayangkan la..punya ain penakut...siap kunci kereta, ain bukak tingkap kereta kecik jee.. air- cond ok je..cuma tula enjin taknak start...kite kan perempuan manala tahu pe yg rosak kalau laki mau taknya usik2 sana sini kan..hehe bile ain kol along tak jawab, along sms ckap die meeting. die tanya kenapa? ain bgtahu kereta rosak..dan die pun msg cakap, ain balik rumah dulu tinggal kereta kat situ kunci, kang along abis meeting along g tengok..tak yahla g keje..arini...

bile along da cakap camtu, lega rasanya ain pun cakap okla..ain balik..jadi da tengahri camtu along jemput ain, dan kitorg pegi kt kereta..mse ain cuba start kereta mse along de, elok pulak die bole start.. wah kemain kan...ngada..ngada..rupenye along cakap nie mesti bateri die nie...jom ain bawak slow slow along follow belakang kite g workshop..check..

ALHAMDULILLAH...
bila lebih kurang RM200 melayang tukar bateri barula kenari tu OKK..
dan abg sye tu pun siap PAW RM 10 duit minyak...ishk2...
(cmne tu dengan adik pun nak paw) hehe

*CITER 2*

mcam yang ain citer tadi, sebelum2 nie ain cuma bgtahu family ain je pasal kereta yg ain nak belikan..dan ain tak pernah sesekali bgtahu atau certa pada sesape mase ain dalam kenari.. bukan ape ramai orang cakap 'kalau kite cerita dalam kereta atau dekat2 kereta yang kite guna tu, kite nak beli kereta baru nanti kereta yang kite guna tu mcam2 hal jadi'..

jadi ain punya la risau takut jadi apa2 ain takdela citer mase ain dalam kenari...TAPIIII pada suatu hari, mse tu ain nak gi booking kereta baru mse tu, ain pegi dengan aunty dan uncle ain..tpi diorg naek kereta diorg ain bawak kenari yela senang nak balik rumah msg2 nnti.. pastu bile sampai kat PERODUA tu, uncle ain parking betul2 depan perodua tu dan die suh ain parking belakang die sekaligus betul2 jugak depan showroom perodua..tu..

cuba korang fikir kejap ape yang jadi pastu??

hehehe

ain pergi booking semua dulu...pastu sejak dari hari itu, ain ase kenari da mcam laen je..tapi so farr aritu die ok lagi..bile ade satu hari tu, ain pegi sendiri kat showroom perodua untuk confirm kan kereta yg jenis mana jadi pilihan & warna ygg mana mcm biasala kan ain parking depan2 showroom perodua juga..ain bukan ape bile parking depan2 senang sikit..takla rase jauh..tanpa ain fikir kan ape3..TETAPI

pada hari itu mase ain da selesai urusan di perodua tu, ain pun start enjin kereta dan ain ase air-cond kenari mula buat hal..mula die panas sejuk, panas sejuk..ain pun dpt ase da len mcm je nie..tak sampai 5 min pastu terus air-cond da panas bahanggg jee..makk oii...korang bayangkan la ain dala ikut highway subang tu sampai ke keramat mau tak masakkk i makkk...asenye kalau la ain bakar daging ke..ikan ke mau xmasak dalam kereta tu..ain pun berpanas la dalam kereta tu sampai rumah...ishk2...

sebelum kejadian tu, ade satu hari tu ain balik awal dan ajak kawan ain kamaria g tengok wayang..seperti diceritakan aritu, kamaria ajak kawan kami sorang lagi mira..mse ain dalam perjalanan nak pegi rumah kama dari tempat keje memang ase len sikit...dengan air-cond kereta tu tapi still sejukla..tapi bila da sampai rumah kama langsung padammm jadi panass mak...pastu bile pegi rumh mira lak die sejuk balik...bile nk dekat2 sampai wangsa walk die langsung jadi hancussss....ciss...kenari..kenari....

tula ceritanya dan ain ase memang betulla apa orang kata kalau kite nak beli kereta baru, kereta yang kite guna tu memang akan wat hal nyee...da memang terbaek laaa..kenari ain tu wat hal.. ehem..ehem..aritu mse kt showroom agaknya kenari nampak pesaing die yang bentuk mcam kat bawah nie..warna je laen...jap ek...jom turun..
:
:
:
:



cantik bukan?? tula agaknye die ase tercabar @ die susah hati sebab pemandu yg berhemah selalu guna die 6 bulan tu nanti tak guna die lagi..hehe kan..kan..

ape pendapat ANDA? =)

*CITER 3*

korang ade lagi citer nie...nak tahu tak dala kereta aritu meragam, bateri da satu hal RM 200 melayang tapi tu bulan 5 aritu kot..ke 4..camtula..pastu yang air-cond nie problem kan..ain pun ajak abah bawak g hospital kereta dan ain pun ambikla cuti semata-mata sebab kenari sakit.. mauu satu hari jugak org tu repair..dan memang ternyata air-cond die de problem dan kat situ dalam RM200 jugak melayang..ishk2...

DAN ade lagi bulan nie jugakla...road tax kereta kenari tu + insurans semua pun tamat tempoh bulan niee jugakkk...ishk22....yang mana ada kereta mesti tahukan roadtax tu kene renew tetiap tahun...jadi tahun nie, kene la bulan nie...keringgg duit denn sebab kenari jee taww..mintak tolong abah yang settlekan dan kat situ je da melayang lagi RM400...(insurans yang mahal roadtax rm20 je)...ain..ain sebab ain yang guna 6 bulan nie jadi da tanggungjawab ainla untuk bayar kan..kan...

pas dari kejadian tu, yang ain takleh lupa bile abah cakap...
"camne tula bila da beli kereta tu nanti tahula sakitnye"...

mendalam bukan ayat abahku??

ape2 pun kite tunggu bulan 8 nie..sebab insya'ALLAH ain dapatla kereta rayaa..hehee..dan bersyukur sangat2 loan kereta tu da apporvee jadi bak kate salesgirl ain tu, hehe adik tunggu kereta je skg..hehehe

:
:
:


(Insya'ALLAH kereta idaman saya nie akan dpt bulan 8 nie)
dan kepada kawan BFF sye, kamaria hana jangan terkejut kalau awak tengok..
(yela..mesti awk akan katee eee geramnnyaa..)

ps/: maaf cerita berjeleee hehe =)

No comments:

Post a Comment

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~