Selamat Datang...Selamat Membaca & Selamat Kembali Semula ye..saya sayangkan awak.awak.awak semuaa... ..=)

Thursday, 25 March 2010

~Lesen P kereta & Motor~


...salam semua....

arini ain nak cerita berita gembira kat sini...tak kisah la cerita yang sebelum2 nie tak sempat nak kongsi yang nie nak kongsi jugak....setelah setiap ari sabtu dan ahad ain korban mase tu untuk belajar kereta...akhirnya tibala mase tuk ain menduduki UJIAN JPJ......

Pada 25 Mac 2010, ain telah menghadirkan diri menduduki Ujian JPJ di IMKL SETAPAK, DANAU KOTA...berdekatan dengan Pasar Besar Gombak...ain datang seawal kul 8.30 pagi...untuk ujian nie ain SESI 2, NUM 10...mcm2 perasaan ketika nie..berdebar2la..mcm2la..doa ayat kursi, doa 3 kul tak putus2 ain bca mse nie...

sementara menunggu giliran ain, ain tengok2 la orang yang sesi 1 buat...diorg naek bukit, parking, dan 3 penjuru...mse tu ain tgk ramai yang sangkut..dengan pelbagai kesalahan... tula lagi membuatkan ain ase isau...ishk2..

akhirnya tepat pukul 11.20 pagi kami SESI 2 dipanggil untuk diberi taklimat ringkas..mse nie mulala perasaan berdebar2 ain...kian kuat melanda...pas diberi taklimat kami terus berada di kawasan tempat menunggu untuk ujian...

ujian JPJ KERETA nie terbahagi kepada bahagian 2 dan 3...bagi Bahagian 2 ujiannya cuma ada 3 iaitu BUKIT, PARKING DAN 3 PENJURU...manakala bagi Bahagian 3 adalah ujian JALAN RAYA...ada laluannya tersendiri..

tepat pukul 11.45 kami diminta untuk bersedia...disebabkan nombor ain, num 10 ain antra kumpulan yang awal untuk naek dalam kereta dan bersedia tuk di panggil naek bukit.. waaa mse nie berdebar2...sbb ain takut tak cukup smpi kt bukit dan tayar tak masuk dlm kotak..adoi..

Tepat pukul 12 tghari, turn ain pulak untuk naek bukit...erm...sebelum nek mcm2 surah ain bca punyela gementar...sejuk2 tgn nie...adoi..hehe...akhirnyaa bile da smpi kt atas tu, alhamdulillah tayar kerta ain msuk dlm kotak kuning dengn tepat...dan kiranya ain lulus untuk ujian di bukit....hehehhee =)

selepas itu ain teruskan dengan ujian parking....waa..mse nie da tak risau da..sbb ain suke parking nie..hehehhe...parking nie ain wat elok2...da ain lulus jugak tak kene garisan putih dan kerta msuk dlm kotak dengan bek...=)

seterusnya akhir untuk ujian bahagian 2 nie iaitu 3 penjuru...die laluan mcm T.. erm..ain terus msuk,brek pusing streng dan terus kuar...alhamdulillah ain wat xlebih 3min...dan akhirnya untuk Bahagian 2 nie ain lulus dengan baek..ain takde salah pun kat mana2 3 bahagian tadi....yaeay....=)

ain abis ujian bahagian 2 dalam pukul 12.15 dan berhenti untuk bersedia ujian Bahagian 3 pukul 1.45 petang pulak...mse tunggu nie mcm2 tips la cikgu ain bagi...dan ingatkan ain mn2 part yang ain selalu leke bile dekat jalanraya..heheheh...mse nie berdebar2 pulak nak tggu ujian kat jalanraya...adoi...

tepat pukul 1.40 petang ain da bersedia di tempat ujian bahagian 3..da tepat sahaja pukul 1.45 petang ujian pun bermula..tapi ain tunggu turn la... hehehe.. tepat pukul 2 petang tibela mse ain nye turn...erm..sama mcm bahagian 2 tadi mse menunggu turn ain mcm2 surah ain bc..ayat kursi dan surah 3 kul sentiasa ain baca...tu gemuruh nye pasal..hehehe

alhamdulillah, untuk ujian bahagian 3 nie ain cume salah sikit je...dan kiranya ain lulus juga dengan baek untuk ujian bahagian 3 nie....dan secara keseluruhannya ain da pun LULUS ujian JPJ KERETA pada hari ini...yeyaaa....hehehhehe....

alhamdulillah dalame ain tunggu nak dapatkan lesen...akhirnya pada 25 Mac 2010 tercapai jugak...terima kasih pada abg JPJ yang memberi markah ain mase ain wat bukit, parking, dan 3 penjuru..hehhe... dan tak lupa juga pakcik JPJ yang memberikan markah tuk ain dekat ujian JALANRAYA...

kiranya ain da pun dapat lesen KERETA DAN MOTOR..hehhee...syukur sgt2....pasni ain da lehla bawak kereta dan motor dengan bahagianyaa...hehehhehe =)

buat mse nie MAK ain pinjam kereta ek..nak biasakan bawak..hehehhee.....nanti da byk duit skit lehla beli kereta sendiri..hehehhehe...INSYA'ALLAH... =)

~KERETA MAK~ =)


~KERETA IMPIANKU...VIVA~=)

No comments:

Post a Comment

selamat datang blog kite~ silalah tinggalkan komen di sini~